Як китайський юань підтримує економіку путіна

05.02.2023 0 By Chilli.Pepper

росія почала розпродавати свої резерви китайської валюти, щоб покрити дефіцит бюджету через падіння доходів від нафти і газу та військових витрат, публікує інформацію newssky.com.ua із посиланням на business.dir.bg.

Падіння доходів від нафти і газу через санкції Заходу призвело до збільшення дефіциту бюджету росії, і тепер Кремль розпродає частину своїх запасів китайської валюти. У 2022 році дефіцит російського бюджету склав 3,3 трильйона рублів (45 мільярдів євро) або 2,3 відсотка ВВП. Зниження експортної ціни російської нафти нижче 50 доларів за барель може ще більше збільшити дефіцит і спонукати Кремль ще активніше продавати юань, вважають аналітики Bloomberg.

Бюджет росії на 2023 рік базується на середньорічній ціні в 70 доларів за барель, а нафтове ембарго ЄС і його стеля ціни в 60 доларів обходяться Кремлю в понад 160 мільйонів євро на день, за оцінками аналітиків.

російський економіст Микола Корженевський підкреслює, що ці цифри свідчать про погіршення ситуації з російськими державними фінансами. «Через рік ситуація може стати критичною, якщо виявиться неможливим витрачати без порушення макроекономічної рівноваги». Американський професор Марк Кац заявив ДВ, що якщо путін використовуватиме юань для збалансування бюджету, це може посилити залежність росії від Китаю.

Час-гроші

Як пише Bloomberg з посиланням на аналітиків і експертів банку Citigroup, якщо доходи Кремля від продажу нафти різко не впадуть, росія зможе вести війну в Україні цілих три роки. За оцінками агентства, запаси російських юанів можуть вичерпатися у 2023 році, якщо ціна російської нафти впаде до 25 доларів за барель і більше.

Водночас експерти Citigroup припускають, що навіть за ціни на нафту в 35 доларів за барель росія повністю витратить свої запаси юанів цього року. Аналітики вважають, що російський уряд міг би поповнити ці резерви, якщо ціна на нафту підніметься вище 60 доларів.

Створення резервів

путін робить китайський юань основною резервною валютою після того, як Вашингтон і Брюссель запровадили санкції, які заморозили 300 мільярдів доларів валютних резервів російського центрального банку. За словами міністра фінансів РФ Антона Силуанова, з усіх валют “дружніх країн” юань “найбільшою мірою володіє характеристиками резервної валюти і достатньою ліквідністю на внутрішньому валютному ринку”. Але експерти вважають, що саме таким чином росія може потрапити у великі фінансові труднощі, якщо війна в Україні затягнеться.

Німецький економіст Ерік Хонц вважає, що росія намагається показати ринкам, як рубль продовжує конвертуватися в іншу основну світову валюту. Що стосується впливу Китаю, продаж російських юанів вступає в «прямий конфлікт» із зусиллями Пекіна отримати більш широке визнання своєї валюти для платежів у міжнародних транзакціях, особливо на товарних ринках, сказав Хонц.

Економіки зближуються

На тлі війни в Україні російська економіка зблизилася з китайською. Найбільше це стосується енергетичних планів Москви, які передбачають збільшення експорту до Китаю.

Двостороння торгівля між Китаєм і росією у 2022 році зросла майже на 34,5 відсотка до рекордних 172,5 мільярдів доларів, а поставлена ​​мета до 2024 року досягти обсягу 200 мільярдів.

російський економіст Станіслав Мітрахович перелічує три основні ризики, з якими може зіткнутися росія, якщо вона почне більше робити ставки на юань. По-перше, російська фінансова система недостатньо налаштована і значною мірою не готова до проблем, пов’язаних із великою залежністю від юаня, сказав він ДВ. По-друге, курс юаня регулюється китайською державою, що може перетворити росію на «заручника китайських інтересів». І по-третє, юань залишається прив’язаним до інших світових валют, що означає, що центральний банк Китаю може легко девальвувати його для внутрішніх цілей.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: