Китайський «Чан’е-5» знайшов воду на Місяці

26.01.2022 0 By NS.Writer

Це вперше, коли подібна заява ґрунтується на вимірах, проведених безпосередньо на поверхні нашого супутника, пише thealphacentauri.net.

(А): Світлина місця взяття зразків разом із фрагментом породи, що його було проаналізовано спектрометром. (B): зображення того самого місця, отримане спектрометром; роздільна здатність — від 0,4 до 1,0 мм/піксель. Зображення: Honglei Lin et al. | Science Advances, 2022

Дотепер в основі всіх припущень про наявність води на Місяці лежали спостереження з поверхні нашої планети, дані, отримані з апаратів на орбіті Місяця, або аналіз доставлених на Землю зразків місячного ґрунту. Тепер посадковий апарат у складі китайської місії «Чан’е-5» надав перші докази наявності води безпосередньо «з місця».

Головним завданням посадкового апарату, що успішно сів на Місяць 1 грудня 2020 року, був збір та відправлення на Землю зразків місячних порід. Крім цього, апарат провів спектральний аналіз ґрунту поблизу місця взяття проб. Після того, як отримані дані було оброблено з метою знизити перешкоди від випромінюваного поверхнею Місяця тепла, група науковців на чолі з дослідниками з Китайської академії наук змогла виміряти вміст води в реголіті, а також в осколку породи, розташованому неподалік. Їхню наукову роботу було опубліковано у виданні Science Advances.

У той час як вміст води в ґрунті становить близько 0,012%, що підтверджується аналізом доставлених апаратом зразків, в кам’яній породі він виявився вищим — 0,018%. Як вважають дослідники, можливим поясненням є невідоме джерело води під поверхнею нашого супутника.

Окрім іншого, це відкриття забезпечує вчених цінним геологічним контекстом для аналізу проб. Як показують дані, фрагмент кам’яної породи є старшим за навколишній ґрунт. Це, разом зі значною різницею в концентрації води, може свідчити про її низький вміст у мантії Місяця, або про дегазацію мантії, що у минулому відбулася в цій області супутника.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: