Войцех Пшибильські: Вступ до ЄС посилив економіку Польщі, захистив її від монополій та підвищив ефективність держави

11.04.2023 0 By NS.Writer

Войцех Пшибильські

З огляду на євроатлантичний курс України, ми спілкуємося з нашими партнерами у Вишеградській групі стосовно їх досвіду у цьому напрямі. Кореспондентка Newssky запитала у головного редактора Visegrád Insight та керівника фундації ResPublica у Варшаві Войцеха Пшибильського, що ж отримала Польща як держава, ставши членом ЄС. 

Завдяки вступу до ЄС Польща посилила механізми демократичного розвитку і вплив інтересів великих корпорацій на економіку.

Приєднання Польщі до ЄС дало змогу подальшого вступу до НАТО, чим посилило безпеку країни; поліпшило бюрократичні стандарти — роботу державного управління для своїх громадян, а також прозорість; сприяє подоланню корупції; відкрило новий ринок — єдиний ринок товарів, суттєво збільшило інвестиції з приватних і державних джерел для розвитку конкурентоздатної економіки та інфраструктури та відновлення після війни/комуністичного періоду.

Це також допомогло розвитку нових політичних ініціатив ЄС для впливу на решту членів, надало сильні антимонопольні механізми для захисту від інтересів великих корпорацій, допомагає й тепер захищати Конституцію у сенсі верховенства права.

In English

«Ковальчук»Спілкувалася Марина Ковальчук, власна кореспондентка Newssky (Словаччина, Чехія, Угорщина, Польща), керівниця проєкту V5 Media


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: