ВАКС заарештував конюшню Онищенка в Німеччині

31.12.2021 0 By NS.Writer

Вищий антикорупційний суд наклав арешт на стайню та інше майно в Німеччині, фактичним власником яких є підозрюваний у створенні незаконної газової схеми колишній депутат Верховної Ради Олександр Онищенко, пише ukranews.com.

Про це йдеться в матеріалах суду, передають Українськi Новини.

23 грудня суд заарештував корпоративні права Gut Einhaus Liegenschafts GmbH у розмірі частки 11% її статутного капіталу, що належить компанії Ostexpert Limited.

Також суд заарештував майно компанії Gut Einhaus Liegenschafts GmbH, зокрема, садибу «Gut Einhause», в тому числі: 16 земельних ділянок, головну конюшню зі складом кінського спорядження, офіс скотаря, пральню, кухню, два офісні приміщення, технічне приміщення, ванну, 4 туалетні кімнати, манеж зі зрошеною пісочною ареною, казино з кухнею, приміщення підключення та робочий кабінет, приміщення для годування з охоронними апартаментами та технікою/складом, що включає техніку та водопостачання, стайню для молодняку ​​коней, будівлю кузні худоби на пасовищі з бетонним загоном для коней.

Стайня та інші споруди розташовані в громаді Герцлаку в Нижній Саксонії.

У рішенні зазначено, що під час співпраці САП і компетентних органів Федеративної Республіки Німеччина отримано відомості про придбання Онищенком через компанію-нерезидента «Остексперт Лімітед» центру кінного спорту Gut Einhause.

Так, 29.08.2013 компанія «Ostexpert Limited» придбала 100% частки в статутному капіталі товариств Johanna 198 Vermogensverwaltungs GmbH і Johanna 208 Vermogensverwaltungs GmbH, які надалі були перейменовані в Gut Einhaus Liegenschaft.

На сьогодні лише 11% статутного капіталу Gut Einhaus Liegenschafts GmbH залишилося у власності «Ostexpert Limited».

17.10.2013 між власницею центру кінного спорту та компанією Gut Einhaus Liegenschafts GmbH укладено договір купівлі-продажу центру кінного спорту з усіма житловими будинками та спорудами за 19 млн євро.

Водночас оплата цієї угоди Gut Einhaus Liegenschafts GmbH здійснювалася коштом грошей, отриманих від товариства «Ostexpert Limited».

Крім того, 17.10.2013 між попередньою власницею та Ostexpert Limited укладено договір про купівлю стайні для коней за 2 мільйони євро.

Частина коштів на виконання вищезгаданих угод перерахована у період із 14.08.2014 до 23.03.2015.

Тому передбачається, що Онищенко використав для покупки стайні гроші, отримані від злочинів, у яких він звинувачується.

Компанія Ostexpert Limited вважається підконтрольною Онищенку.

Вищий антикорупційний суд вважає, що майно, оформлене на німецьку компанію, може підлягати спеціальній конфіскації у справі Онищенка, тож погодився накласти арешт.

Як повідомляли Українськi Новини, у 2020 році суд Німеччини відмовив в екстрадиції Онищенка до України.

За версією слідства, Онищенко є засновником і керівником злочинної організації, учасники якої у період із січня 2013 року до червня 2016 року протиправно заволоділи понад 1,6 млрд гривень від реалізації природного газу.

За попередньою інформацією, детективи встановили причетність до участі у «газовій схемі» 29 осіб.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: