Україна будуватиме патронний завод з канадцями

04.06.2021 0 By NS.Writer

Укроборонпром та ДАХК «Артем» підписали угоду з канадськими компаніями GL Munitions Inc. і Waterbury Farrel щодо виробництва боєприпасів до стрілецької зброї.

Як пише ukrmilitary.com, про це повідомив генеральний директор концерну Юрій Гусєв.

Повідомляється, що цей надважливий проєкт покликаний розв’язати одну із головних проблем української оборонної промисловості — відсутність повноцінного патронного заводу.

Очільник Укроборонпрому Юрій Гусєв нагадав, що в 2014 році Україна втратила контроль над Луганським патронним заводом, який ще на самому початку агресії РФ проти України залишився на тимчасово окупованій території.

Перед підписанням угоди було укладено меморандум з Агенцією уряду Канади щодо порозуміння та співробітництва у оборонно-промисловій сфері, аерокосмічної діяльності та виробництва боєприпасів.
Укроборонпром та ДАХК Артем обіцяють збудувати черговий патронний завод — тепер з канадцями

Цікаво, що корпорація GL Munitions Inc. (розташована за адресою 777 Bay St. Suite 2803 Toronto) створена лише місяць тому — 19 квітня 2021 року та навіть не має сайту.

Водночас Waterbury Farrel була заснована у 1851 році та є світовим лідером у розробці та виробництві високопродуктивних пресів, прокатних станів, дротяних і стрижневих фрез та виробів з металопродукції, що обслуговують різних комерційних та державних замовників.

Зауважимо, що епопея з будівництвом боєприпасного виробництва триває кілька років, зокрема ще в 2017 році амбітні плани анонсував тодішній заступник МЕРТ Юрій Бровченко, зокрема він повідомляв, що на фондах Міноборони планується виробляти патрони від 5,45 мм до 14,5 мм. А у 2019 році вже ексзаступника міністра Юрія Бровченка заарештували за привласнення коштів витрачених на фіктивне придбання ліній виробництва артбоєприпасів.

Примітно, що ще раніше — 1998-2002 рр, з мобілізаційного резерву України була незаконно вилучена технологічна лінія для виробництва патронів, з верстатів та обладнання були зняті розпізнавальні клейма (збиті, зрізані чи спиляні: номера, інформація про виробника, країну походження, рік виготовлення, тощо), зняті з обліку та експортовані до Іраку.

Обладнання використали для оснащення нового цеху на околицях Багдаду. За інформацією оприлюдненою Тимчасово-слідчою комісією Верховної Ради, для монтажу та налагодження виробничої лінії до Іраку протягом декількох років виїжджали біля трьох десятків працівників ДП «Луганський верстатобудівельний завод» (працівників звільняли з роботи (після повернення поновляли); оформляли закордонні паспорти та візи для поїздок до Сирії або Йорданії; після прибуття у пункти призначення організовувалася їх доставка до Іраку, де вони працювали за винагороду у розмірі 1200 доларів США на місяць протягом декількох років).

Про наступний вкрадений патронний завод ми дізналися у 2020 році — коли СБУ повідомило, що відкрита в грудні 2018 року міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим на КНВО і «Форт» МВС України лінія з виробництва пістолетних патронів 9×18 та 9×19-мм Luger виявилася фейком — черговою аферою. Замість сучасного обладнання були закуплені сторічні верстати на 1,7 млн дол., що виявилися металобрухтом, який в результаті не використовувався.

З позитиву можна згадати, що в 2019 році стало відомо про запуск виробництва набоїв 7,62×51 мм НАТО приватною компанією — «Зброяр», які вже пройшли випробування та закуповуються Збройними Силами України для нових вітчизняних гвинтівок, які також надходять на озброєння (торік отримано близько 600 снайперських гвинтівок UAR-10 та UAR-008).

Наприкінці 2019 року також з’явилася інформація щодо планів будівництва чергового патронного заводу (на 300 робочих місць) приватним інвестором на території індустріального парку «Павлоград», що на Січеславщині.

І на останок — вже третій рік «будує» свій патронний завод Міністерство оборони. На створення виробництва боєприпасів на арсеналах Міноборони планується витратити 300 млн грн. Проте ці плани переписуються з року в рік, а виробництва так й не має.

А доти «триває будівництво» армія використовує залишки радянських запасів та закуповує дефіцитну номенклатуру боєприпасів за кордоном.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: