Україна-ЄС. 74% європейців схвалюють підтримку українців

28.12.2022 0 By NS.Writer

Станом на 28 грудня

Україна-ЄС. 74% європейців схвалюють підтримку українців

Міністри фінансів країн «Групи семи» за підсумками зустрічі 22 грудня оголосили про наміри направити до $32 млрд бюджетної підтримки Україні та за необхідності збільшити цю суму.

Європейська комісія спільно з Енергетичною спільнотою ЄС (ENTSO-E) створила Фонд енергетичної підтримки України.

Європарламент та Європейська асоціація міст започаткували ініціативу «Генератори надії», метою якої є збір генераторів для України у великих обсягах. Європейські держави вже передали Києву понад тисячу електричних генераторів, а також надіслали близько 78 тис. тонн гуманітарної допомоги.

Ключові установи ЄС перед найдовшою ніччю року, 21 грудня, вимкнули світло на знак солідарності з Україною.

Європейська комісія та уряд України підписали пакет підтримки у розмірі €100 млн для реконструкції та відновлення шкіл, що постраждали від війни. Єврокомісія перерахувала €66 млн на відновлення українських зруйнованих шкіл.

Європарламент визнав Голодомор — голод у 1932–1933 роках в Україні, «викликаний умисною політикою радянського режиму», — геноцидом українського народу. Оскільки він був «вчинений із наміром знищити групу людей шляхом умисного створення життєвих умов, розрахованих на фізичне знищення». Аналогічне рішення було ухвалено у низці європейських країн, у тому числі в Німеччині, Румунії та Чехії, Молдова засудила та нагадала про відповідальних.

Канада та Нідерланди подали до Міжнародного суду ООН спільну заяву про вступ до справи щодо звинувачення у геноциді відповідно до Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього (Україна проти Російської Федерації).

Комітет міністрів Ради Європи ухвалив План дій для України на 2023–2026 роки з обсягом фінансування у €50 млн.

ЄС надасть Україні €18 млрд макрофінансової допомоги наступного року. З початку повномасштабної війни і до кінця поточного року Україна отримала €7,2 млрд макрофінансової допомоги від ЄС.

На міжнародній конференції «Солідарність з українським народом» у Парижі держави-донори пообіцяли швидку допомогу для зимового сезону. За підсумками заходу вдалося зібрати близько €1 млрд для надання допомоги Україні.

Євроконтроль надасть Україні та Молдові фінансування на суму €46,5 млн для підтримки повітряної інфраструктури.

ЄБРР надасть гарантію €50 млн на підтримку кредитування критично важливих галузей української економіки. НЕК «Укренерго» залучила €300 млн кредиту від ЄБРР та €72 млн гранту Нідерландів.

ЄС у рамках нової угоди між Міжнародною фінансовою корпорацією (МФК) та Фондом енергоефективності України надасть до €25 млн у формі грантів об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) для ремонту житла.

ЄС виділить €1,2 млн на фінансування розмінування в Україні під егідою ОБСЄ.

Рада ЄС запропонувала Єврокомісії скласти покроковий план для полегшення доступу України до єдиного європейського ринку, а також відзначила значні зусилля, які Київ продемонстрував для досягнення цілей, які лежать в основі статусу кандидата.

Наступний саміт Україна-ЄС відбудеться 3 лютого у Брюсселі, президент України вже отримав запрошення на захід.

Лауреатом премії Громадянського товариства Східного партнерства у 2022 році стало громадянське суспільство України. У Норвегії 11 грудня вручили Нобелівську премію миру, яку цього року отримали спільно правозахисники з України, Росії та Білорусі. 14 грудня у Європарламенті відбулася церемонія вручення парламентської премії Сахарова, яку отримав «сміливий народ України в особі президента Зеленського, обраних лідерів та громадянського суспільства».

ЄС профінансував створення кіберлабораторії для ЗСУ по лінії Європейського фонду миру. Через цей фонд фінансується програма EUMAM Ukraine, у рамках якої за два роки планують підготувати 15 тис. українських військових — участь у місії беруть понад 20 країн. Рада ЄС погодилася збільшити внески до міжурядового Європейського фонду миру на додаткові €2 млрд.

ЄС виділить €7,25 млн Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС) для обробки цифрових доказів військових злочинів російської армії на території України.

Мер Львова повідомив про підписання 19 грудня угоди з Єврокомісією про виділення 19,5 млн євро на будівництво соціального житла для постраждалих від війни українців.

Українські інструктори разом із союзниками НАТО пройшли курси міжнародних інструкторів у Литві, призначені для військовослужбовців країн-членів НАТО та партнерів.

Литва ремонтує українські САУ PzH 2000. Вільнюс передасть зимове обмундирування на суму €2 млн, а наступного року планує навчити ще 1,5 тис. українських військових та надати військову допомогу Україні на €40 млн. У Литві перші українські механіки завершили навчання з обслуговування САУ PzH 2000. Литва оголосила про передачу Україні боєприпасів для артилерії калібру 155 мм. Вільнюс передав українським національним паркам дев’ять автомобілів.

Уряд Литви схвалив виділення додаткових €13 млн підтримки для України: €5 млн із виділеної суми підуть до фонду Світового банку на підтримку України, €4 млн — на відновлення української енергетичної інфраструктури. Крім того, по €2 млн на підтримку українських біженців у Молдові та ініціативу Graine from Ukraine для експорту українського продовольства. Литва також передала перші трансформатори Чернігівській області.

У Польщі буде створено навчальний центр для підготовки льотчиків винищувачів F-16. В Україні вже працюють польські ЗРК С-125 «Newa SC». Група українських медиків прибула до Польщі для участі у тренуваннях з повітряної евакуації поранених із зони бойових дій на основі стандартів, що діють у Європейському Союзі. Польська підтримка сягнула $9 млрд, з них $2 млрд — військова допомога.

У Кракові до 1 січня на хвилину вимикатимуть висвітлення шести пам’яток на знак солідарності з Україною.

У Горенці на Київщині за підтримки Польщі відкрили модульне містечко для людей, які залишилися без житла. Подібні містечка є в Ірпені, Бучі, Бородянці, Макарові, Іванкові та інших населених пунктах, які зазнали значних руйнувань. На відкриття містечок у Бородянці та Бучі приїжджав прем’єр-міністр Польщі.

Естонія надасть Україні новий пакет воєнної допомоги. Нещодавно в Україну було відправлено банно-пральний комплекс із трьох машин, який за тиждень може обслуговувати до 400 військових. Крім того, уряди Естонії, Нідерландів та Норвегії домовилися передати Україні додатковий польовий шпиталь типу Role II.

Норвегія відправить в Україну мости для областей, що постраждали від бойових дій. Осло передав Україні п’ять медичних автобусів швидкої допомоги через Євроатлантичний координаційний центр НАТО з питань реагування на стихійні лиха (EADRCC).

Для нарощування виробництва зброї Чехія працевлаштує тисячі українців на своїх оборонних підприємствах. У листопаді концерн «Укроборонпром» повідомив, що розпочинає співпрацю з міноборони Чехії. Сторони підписали угоду щодо створення оборонного кластера з Міжурядовим агентством оборонного співробітництва (AMOS). Для реалізації співпраці залучать українські та чеські оборонні підприємства, міжнародних донорів. У Чехії зібрали 6,5 млн крон на «швидкі» для ЗСУ. Прага заснуватиме посаду уповноваженого з відновлення України.

Хорватія надасть Україні 3 млн євро на розмінування. Загреб передасть понад 230 трансформаторів різної потужності, також 50 генераторів вже доставлено до різних регіонів України.

Німецький оборонний концерн Rheinmetall будує у Німеччині новий завод з виробництва боєприпасів після двох відмов Швейцарії у реекспорті боєприпасів до України у відповідь на запит Берліна. За підтримки уряду, дочірня компанія Rheinmetall Zeppelin Mobile Systeme GmbH поставить в Україну польовий госпіталь «під ключ». Німецький залізничний оператор Deutsche Bahn передав 63 генератори «Укрзалізниці», готує до передачі ще 325.

На сайті Бундестагу оновили список наданої Україні допомоги. В оновленому переліку: ракети для IRIS-T, дві одиниці БРЕМ Bergepanzer 2, 30 тис. снарядів до 40-мм гранатометів, 5 тис. артилерійських боєприпасів 155-мм, чотири машини швидкої допомоги, 18 вантажівок 8Х8 зі спеціальною системою завантаження .

За даними Ukraine Support Tracker від Кільського інституту світової економіки, загальний обсяг військової допомоги Німеччини (включно з обіцяною) станом на кінець листопада становить понад €2,3 млрд — це третє місце після США та Великобританії.

Німеччина надасть ще €40 млн на допомогу Україні.

До бюджету України надійшов грант обсягом €200 млн від Кредитної установи для відновлення (KfW). Грантові кошти надав уряд Німеччини в рамках Програми підтримки стійкості внутрішньо переміщених осіб в Україні.

У Данії ухвалили рішення виділити $43 млн на закупівлю зброї для України. Крім навчань на власній території, Данія підтримає навчальний проект під керівництвом Великобританії за участю датських солдатів, які виконуватимуть роль інструкторів. Українські військові також отримають форму та зимовий одяг із Данії.

Ісландія та Литва передають теплий одяг для українських військових. ЗСУ також отримає зимовий одяг та форму від Великобританії, Німеччини, Данії, Латвії, Канади та інших країн-партнерів України.

Військові Болгарії візьмуть участь у навчанні українських сил у рамках EUMAM, а також щороку навчатимуть 60 військових медиків. Софія надала Києву гуманітарну допомогу у сумі $243 млн.

Фінляндія передає Україні десяту партію оборонної допомоги на суму €55,6 млн. Станом на листопад загальна вартість переданої українцям військової допомоги становила €160,4 млн. Гельсінкі також передали обладнання для відновлення електромережі. Фінляндія виділить €5 млн на програму «Зелене відновлення» Північної екологічної фінансової корпорації (НЕФКО) для відновлення України з урахуванням кліматичних змін.
7 грудня Фінляндія відправила в Україну перші п’ять автобусів для перевезення дітей та молоді до школи. З лютого Гельсінкі відправили Україні 50 вантажівок громадянської матеріальної допомоги та чотири — Молдові. Фінляндія також направила до України шість пожежних машин та 13 машин швидкої допомоги вартістю понад €4 млн.

Україна отримала від Франції шість причіпних гаубиць TRF1, що саморухаються, калібру 155-мм. Париж передав три мости для відновлення транспортного сполучення на Чернігівщині. Міністр оборони України Олексій Рєзніков повідомив, що українські військові отримали французькі РСЗВ LRU. На озброєнні української армії також знаходяться французькі міномети MO-120-RT61.

Міністр оборони Франції Себастьян Лекорню повідомив, що країна передала українським силам дві батареї ЗРК Crotale та дві РСЗВ LRU. Він наголосив, що Франція є однією з п’яти країн, які надають Україні більше допомоги, зокрема, за рахунок Європейського фонду миру. Ціною цього фонду також компенсується передана зброя з інших країн. Франція інвестувала у цей фонд €550 млн, загальну суму коштів акумульовано у фонді — €3 млрд. Також Франція бере активну участь у підготовці українських військових.

Україна отримала €100 млн кредиту на пільгових умовах від Французького агентства розвитку — кошти направлено до загального фонду держбюджету для фінансування першочергових видатків.

У Словаччині почав працювати центр ремонту військової техніки для України у рамках міжурядової угоди з Німеччиною. Братислава розглядає можливість поновлення виробництва снарядів великого калібру для української артилерії. Також уряд Словаччини погодив черговий пакет військової допомоги.

Словенія допоможе із лікуванням поранених українців.

Швеція надасть дев’ятий пакет допомоги для ЗСУ, який на 50% більше восьмого пакету.

ЗСУ використовують кулемети ДШК румунського виробництва. Крупнокаліберні кулемети калібру 12,7×108 виробляють на румунському підприємстві Uzina Mecanica Cugir (CUGIR).

Чорногорія надасть рівну 11% військового бюджету країни допомогу Києву з нагоди підписання Спільної декларації про євроатлантичну перспективу України.

З Іспанії прибули перші системи ППО HAWK. Мадрид також передає Україні понад 160 одиниць обладнання поновлення електромережі після російських ракетних ударів.

Бельгія відправить в Україну підводні апарати R7, що дистанційно керуються, виробництва компанії ECA Robotics Belgium.

Люксембург поставив в Україну безпілотники Primoco One 150 та позашляховики HMMWV.

Місто-побратим Києва з Данії Оденсе передав українській столиці дев’ять генераторів. У Київській міській держадміністрації розповіли, що з початку війни Київ отримав 32 пожежні автомобілі, майже 40 швидких, а також 55 міських автобусів.

Швейцарія відправила Україні 80 обігрівачів та генераторів.

Нідерланди виділять на підтримку України €2,5 млрд наступного року. З початку повномасштабної війни Амстердам надав Україні лише військову допомогу на суму майже €1 млрд. Нідерланди також передадуть Україні трансформатори, комутаційні компоненти та кабелі для відновлення енергетичної інфраструктури.

Прем’єр-міністр Італії Джорджія Мелоні закликала італійців вимкнути світло на одну годину, аби зрозуміти українців.

Будапешт передає Україні 15 автобусів Volvo та Ikarus.

Латвія виділить €560 тис. на покупку генераторів для українських ЗМІ. Муніципальне автотранспортне підприємство столиці Латвії Rīgas satiksme подарує українським містам ще десять автобусів. Уряд Латвії виділить €2,4 млн із резервних фондів для покриття витрат на надання медичних послуг українцям.

Ісландія виділить $3 млн підтримки для підтримки енергосистеми та фінансової стабільності України.

Норвегія виділила близько €100 млн на відновлення інфраструктури в Україні.

Естонія відправила Україні ще 11 автобусів із генераторами та енергообладнанням.

Данія надасть Миколаєву 50 очисних систем зворотного осмосу для води.

Чорногорія підписала з Україною декларацію щодо підтримки її вступу до НАТО.

Іспанія направить до України понад 25 електрогенераторів.

Словенія виділить €370 тис. гуманітарної допомоги для придбання реанімобіля з подальшою передачею Україні, яким транспортуватимуться недоношені діти та їхні матері.

Бельгія надасть €150 тис. допомоги для підтримки української культури та допоможе закладам культури та ЗМІ генераторами.

74% європейців схвалюють підтримку України з боку ЄС після вторгнення Росії. Про це свідчать дані опитування Eurobarometer, яке проводиться на замовлення Європарламенту.

Ексклюзив

ПетренкоТамара Петренко,
помічник головного редактора Newssky, оглядач


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: