Україна-ЄС. Європейці допомагають ЗСУ та українцям готуватися до зими

08.10.2022 0 By NS.Writer

Станом на 7 жовтня

Голова військового командування ЗСУ Валерій Залужний

Вже дев’ять країн-членів НАТО підтримали членство України в Альянсі та закликали збільшити допомогу. Документ підписали президенти Чехії, Естонії, Латвії, Литви, Північної Македонії, Чорногорії, Польщі, Румунії та Словаччини. Нагадаємо, 30 вересня Україна подала заявку на пришвидшений вступ до НАТО.

Лідери усіх країн ЄС опублікували заяву, у якій засудили незаконну анексію чотирьох областей України. Вони заявили про непохитність у підтримці територіальної цілісності та суверенітету України і пообіцяли, що дії РФ не вплинуть на рішучість Євросоюзу. ЄС підтримує Україну і продовжуватиме надавати сильну економічну, військову, соціальну та фінансову підтримку Україні стільки, скільки потрібно.

Володимир Зеленський затвердив угоду між Україною та ЄС про вантажні перевезення автомобільним транспортом — так званий «транспортний безвіз». Документ скасовує необхідність отримання українськими перевізниками відповідних дозволів для здійснення двосторонніх та транзитних перевезень в держави ЄС та дозволяє уникнути зупинки експорту української продукції через автомобільні пункти пропуску, а також передбачає заходи зі спрощення визнання водійських документів. ВРУ ратифікувала угоду про участь України в програмі Євросоюзу LIFE для клімату та навколишнього середовища, яка сприятиме відновленню країни після руйнувань війни. Програма є інструментом для фінансування проєктів захисту довкілля та кліматичних заходів, яка працює співфінансує понад 5,5 тис. проєктів у ЄС та за його межами.

Депутати Європарламенту ухвалили резолюцію із закликом до світу збільшити військову допомогу Україні на тлі російської агресії. Депутати закликають створити спеціальний міжнародний трибунал щодо злочинів агресії проти України, «де Путін і всі ті російські цивільні та військові посадовці та їхні довірені особи, відповідальні за організацію, початок і ведення війни в Україні, будуть притягнуті до відповідальності».

Євросоюз планує започаткувати військову тренувальну місію для України. Про це мають оголосити на засіданні Ради міністрів ЄС із закордонних справ 17 жовтня, заявив високий представник Жозеп Боррель.

З початку повномасштабного вторгнення до країн ЄС виїхали понад 8 млн українців, але більшість із них повернулася додому. ЄС виділить €150 млн на підтримку внутрішньо переміщених осіб в Україні, які були змушені покинути свої домівки в результаті нападу Росії.

Міністри фінансів ЄС домовилися інтегрувати виплати підтримки Україні в бюджет ЄС на 2023 рік, щоб зробити їх більш структурованими і передбачуваними. Міністри також погодились, що Україна має отримати наступний пакет макрофінансової допомоги обсягом €5 млрд трьома траншами — у жовтні, листопаді й грудні 2022 року. Нагадаємо, США висловили готовність підтримувати фінансову систему щомісячною допомогою в розмірі $1,5 млрд на час війни і підштовхують своїх європейських союзників до виділення аналогічних сум.

Україна отримала перші €500 млн з пакета допомоги ЄІБ. У липні Європейський інвестиційний банк виділив Києву €1,59 млрд фінансової допомоги для відновлення найважливішої пошкодженої інфраструктури та важливих проєктів, спрямовані на задоволення нагальних потреб українців. Крім того, за підсумками конференції щодо реформ та відбудови України у Лугано вдалося залучити майже $2 млрд.

G7 планує «мапу інвестиційних можливостей для України». За словами міністра економіки Німеччини, відновлення України коштуватиме €350 млрд — щоб зробити цей процес простішим країни G7 вже планують полегшити залучення іноземних компаній.

Практично всі країни НАТО і ЄС приєдналися до навчальних програм для українських солдатів. «Крім „Рамштайна“, є ще Копенгагенська донорська конференція… Там приєдналися до навчальних програм практично всі скандинавські країни — Норвегія, Данія, Швеція, плюс країни Балтії — Литва, Латвія, Естонія, Польща, Словаччина, Чехія, і зараз була міністр оборони Німеччини, вона підтвердила. Тобто, практично, весь блок країн НАТО і ЄС, які навіть не входять поки що (до НАТО — прим. ред.), як Швеція і Фінляндія — усі приєдналися до навчальних програм», — розказав міністр оборони України Олексій Резніков.

Більшість жителів ЄС, а саме 60%, виступають за подальше постачання озброєнь в Україну, свідчить опитування Фонду Бертельсмана. Абсолютна більшість європейців, 66%, виступають за вступ України до ЄС.

Європейський комісар із кризового реагування Янез Ленарчич повідомив, що Україна отримала від ЄС вже 5 млн таблеток йодиду калію у зв’язку із ситуацією на Запорізькій атомній електростанції.

Іспанія долучилася до позову України проти РФ за Конвенцією про запобігання злочину геноциду та покарання за нього, який розглядає Міжнародний суд ООН. Загалом до нього долучилися майже 20 країн, зокрема Франція, Швеція, США, Данія, Німеччина, Італія, Польща, Румунія, Латвія, в останні дні — Франція, Ірландія та Естонія.

23 уряди та одна неурядова організація, Женевська академія міжнародного гуманітарного права та прав людини, звернулися до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) з проханням долучитися як третя сторона до провадження у справі Україна проти Росії (заява № 11055/22). Міждержавна справа України проти Росії, за поданою Києвом 28 червня заявою, стосується звинувачень українського уряду на адресу РФ в масових і грубих порушеннях прав людини, вчинених під час російських військових операцій на території України з 24 лютого 2022 року. Включно з цією справою, наразі на розгляді ЄСПЛ перебуває п’ять міждержавних заяв, які Україна подала проти Росії.

Українські прикордонники посилять охорону кордону за допомогою нових патрульних катерів, отриманих в рамках проєкту «Разом з ЄС до безпеки кордонів». Євросоюз також передав Державній прикордонній службі України тепловізійне обладнання для контролю за кордоном.

Україна, Молдова й Румунія запускають новий тристоронній формат взаємодії. Про це домовилися міністри закордонних справ на зустрічі 15 вересня у Одесі. У ній також узяли участь представники національних регуляторів і провідних енергетичних компаній трьох країн. «Вишеградська четвірка» — Польща, Словаччина, Угорщина й Чехія домовилась допомогти Україні з ремонтом техніки й розмінуванням. Міністри закордонних справ України, Польщі й Британії, які перебувають у Нью-Йорку для участі у Генасамблеї ООН, зустрілися у тристоронньому форматі та скоординували кроки для протидії російській агресії з огляду на рішення Путіна про часткову мобілізацію.

Україна одночасно веде переговори з кількома партнерами про постачання систем протиповітряної та протиракетної оборони.

Польща передасть Україні 1 млн доз вакцини проти COVID-19. Як повідомили в польському МОЗ, Київ також отримає 100 тис. доз вакцини КПК проти кору, краснухи і паротиту. В Україну прибули понад 501 тис. доз вакцини від коронавірусу від Швеції.

Німеччина передасть Україні ще дві реактивні системи залпового вогню Mars II і близько 200 ракет GMLRS. За словами міністерки оборони ФРН Крістіне Ламбрехт, до кінця вересня українські військові мають пройти відповідний вишкіл роботи з цими системами. Крім того, Німеччина планує передачу 50 бронемашин типу Dingo ATF. На потреби українських інженерних сил Німеччина передала 5 броньованих ремонтно-евакуаційних машин — українські військові мали пройти навчання у ФРГ з використання цих машин. Німеччина готує для ЗСУ мостові системи та платформи для перевезення важких озброєнь, сказано на сайті міністерства оборони ФРН. Також Берлін передав ЗСУ шість кулеметів Maschinengewehr 3 (MG3) для броньованих ремонтно-евакуаційних машин і боєзапас на 30 тис. гранат. Українські військові використовують німецькі протитанкові міни «АТ-2». Німеччина передала Україні ще шість самохідних установок Gepard та 6 тис. боєприпасів до них — тепер українська армія має на озброєнні 30 таких установок. У повідомленні йдеться також про передачу 3 тис. одиниць 155-міліметрових снарядів (1 тис. освітлювальних та 2 тис. димових). Уряд Німеччини вирішив передати Україні ще чотири самохідні артилерійські установки Panzerhaubitze 2000. Україна хоче придбати німецькі 155-мм самохідні артилерійські установки RCH-155. Німеччина прийняла на лікування понад 500 пацієнтів з України. Берлін заблокував активи росіян на €4,8 млрд.

Іспанія відправила до України колону з армійськими позашляховиками Anibal та каретами швидкої, а також 5 т медичних засобів. Морем відправляться ще 12 вантажівок. 1 жовтня Іспанія направила Україні 300 кілограмів медикаментів і забрала на лікування поранених бійців. У вересні Мадрид передав Україні 75 піддонів великокаліберних боєприпасів. Також Іспанія розпочинає підготовку українських артилеристів, екіпажів M113 та розрахунків ЗРК.

Чехія схвалила нову партію військової допомоги Україні з технікою, зброєю та боєприпасами. Загалом Прага допомогла Києву на $4,2 млрд. У Чехії зібрали кошти на модернізований танк Т-72 для українців.

Міністерство оборони Італії готує п’ятий пакет військової допомоги Україні, який включає техніку та обладнання.

Болгарія надасть Україні 350 медичних наборів для 35 тис. військових.

Естонія передала українським військовим безпілотники, які росіянин із подвійним громадянством купував для окупаційної армії. Також Таллінн подарує Житомирській області 12 автобусів. Прага подарує 22 трамваї та автобуси, більшість — для Харкова, щоб замінити втрачені.

Україна найближчим часом отримає 20 французьких бронетранспортерів Bastion. Франція розглядає відправку в Україну від шести до 12 самохідних артилерійських установок Caesar. В Україну прибула місія французьких фахівців, які працюватимуть разом з українськими колегами для документування злочинів на деокупованій Харківщині. Корабель з близько 1 тис. т гуманітарного вантажу, який зібрали у Франції для підтримки України, прибув 5 жовтня до румунського порту.

Німеччина спільно з Данією та Норвегією профінансують виробництво і поставку на озброєння словацьких 155 мм колісних самохідних артилерійських установок Zuzana 2 для Збройних сил України. Планується поставка 16 одиниць Zuzana 2 у 2023 році.

Литва передасть зимову форму для близько 25 тис. українських військових, а також військову техніку на суму близько €2 млн. Найближчим часом Україна отримає від Литви дві партії бронетранспортерів — від початку повномасштабного вторгнення Київ отримав 50 бронетранспортерів M113. Литовські військові забрали на ремонт САУ PZH 2000, також Литва ремонтуватиме самохідні артилерійські установки Panzerhaubitze 2000. Україна у жовтні-листопаді отримає 37 дронів-камікадзе, придбаних у рамках кампанії Legion Of Boom. З початку російської агресії Вільнюс надав Україні військову допомогу на €120 млн — це 0,2% ВВП країни.

Понад €900 тис., які зібрали в Латвії на закупівлю турецького безпілотника Bayraktar TB2 для ЗСУ, будуть витрачені на закупівлю безпілотників виробництва місцевої компанії Atlas Aerospace.

Бельгія надасть Україні військові допомогу на суму у €12 млн в рамках нового пакету підтримки, що включає великокаліберні кулемети та боєприпаси для них, а також нелетальне озброєння. Загалом Брюссель вже передав Україні підтримки на €45 млн. Також у Бельгії збудують селище для українських біженців.

Україна отримає від Словенії 28 модернізованих танків Т-55, які мають нове позначення M-55S.

Молдова передасть Україні гуманітарну допомогу для цивільного населення загальною вартістю понад €830 тис.

Румунія виділить $1,4 млн на зміцнення обороноздатності Молдови, України, Грузії та Йорданії в рамках Ініціативи НАТО щодо нарощування оборонного потенціалу (Defence Capacity Building Initiative — DCB).

Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн втретє від початку повномасштабної війни Росії відвідала Києв. Делегація Європарламенту також відвідала Україну, побувала зокрема в Ірпіни та Бучі.

Президент Європейської Ради Шарль Мішель закликав призупинити членство Росії в Раді безпеки ООН.

Ексклюзив

ПетренкоТамара Петренко,
помічник головного редактора Newssky, оглядач


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: