Удар по ворогу із землі та неба – нові ролі «Новатора»

19.07.2021 0 By NS.Writer

Спеціалізований броньований автомобіль «Новатор» ніколи не був машиною для виставок. Створені у тісному співробітництві зі спецпризначенцями, з цехів «Української бронетехніки» «Новатори» поїхали на війну. Наразі бронеавтомобілі широко застосовують Міноборони і Нацгвардія. Оскільки «Новатор» може бути оснащений різноманітними системами озброєння і техніки для виконання широкого спектру бойових завдань, що стоять перед різними видами і родами військ, в нього є потенціал стати базою для низки спеціальних авто. І ось вже створено нові дві машини. Тепер вже з ударно-розвідувальними можливостями, пише mil.in.ua.

Швидка доставка вогневої підтримки

Кулемет з калібром 12,7 мм — переконливий аргумент на будь-якій ділянці лінії зіткнення на Донбасі. Він може подавити вогнем будь-яку активність піхоти. І навіть вивести з ладу автомобільну та бронетехніку. На танках він — допоміжна зброя. Але є і варіант, де йому може бути відведена головна роль.

Як щодо того, щоб встановити кулемет НСВТ на надійну легку броньовану колісну платформу, безпечну для бойового розрахунку? І зробити його максимально влучним завдяки новітнім системам спостереження та цілевказання?

Так отримуємо бойову одиницю, яка може оперативно під’їхати і підтримати точним вогнем підрозділ. Або під час спецоперації, або в обороні від неочікуваної вилазки противника.

Ось такий юніт вже є і «в металі». «Українська бронетехніка» створила його і планує незабаром представити на загальний огляд.

На перевірений донбаською багнюкою «Новатор» встановили дистанційно керований бойовий модуль третього покоління (ДКБМ) з 12,7 мм кулеметом НСВТ.

Дистанційно керований бойовий модуль третього покоління (ДКБМ) з 12,7 мм кулеметом НСВТ

Оператор бойового модуля керує зброєю із салону автомобіля, захищеного шведською бронею. Бачити і спостерігати ціль навіднику допомагають охолоджувана або неохолоджувана вседобова тепловізійна та денна камери. Бойовий модуль гіростабілізується у двох площинах. Захоплена ціль автоматично супроводжується. Точність гарантують, в тому числі далекоміри, лазерний маркер, цілевказівник та прожектори.

Сукупність оптико-електронної складової ДКБМ дозволяє йому виявляти потенційні цілі вже на відстані 10 км.

Керувати зброєю легко і зручно за допомогою «розумного» дисплея. Управління здійснюється кнопками та через сенсорний екран, який підтримує технологію multi-touch. За необхідністю керувати модулем можна і вручну.

Цікаво, що встановлюється модуль на «Новатор» без доопрацювання броньованого корпусу. Монтаж усіх комунікацій ДКБМ відбувається через штатний евакуаційний люк автомобіля. Сам по собі модуль компактний, що в парі з достатньо низьким профілем «Новатора» сприяє малопомітності машини на місцевості.

Швидкість руху модуля в двох площинах та великий кут вертикального прицілювання дозволяє бути ефективним вдень і вночі в умовах міської забудови і гірської місцевості. Або й застосовуватися проти маловисотних повітряних цілей.

«Наша мета — задовольнити потребу внутрішнього замовника в якісних бойових дистанційно керованих модулях. Використання ДКБМ третього покоління переводить „Новатор“ в розряд бойових броньованих колісних машин переднього краю з повним функціоналом як наступального, так і оборонного характеру. На нашу думку, таке рішення якнайкраще підходить ЗСУ», — пояснює мотивацію «Української бронетехніки» реалізувати проект генеральний директор компанії Владислав Бельбас.

На ДКБМ в якості основної зброї можна встановити не тільки НСВТ. Потенційному замовнику доступні опції з 7,62 мм кулеметом, кулеметом Browning M2, автоматичними 30 або 40 мм гранатометами. Також можна доукомплектувати постановником димової завіси, модульним бронезахистом кількох рівнів, протитанковими керованими ракетами.

Сам «Новатор» — також універсальна колісна броньована платформа, яка може легко трансформуватися під різні завдання і корисні навантаження. Форма пікапа, надійність посиленого допрацьованого шасі Ford-550, висока прохідність, а також потужний бронезахист перетворюють його на «конструктор» для військових автомобілів спецпризначення.

Транспорт для безжального камікадзе

Інша роль для переднього краю, яку приміряє для себе «Новатор», — машина для ударного безпілотного комплексу RAM II.

RAM II це баражуючий боєприпас, простіше кажучи — безпілотник-камікадзе.

Після виявлення цілі його спрямовують на неї. Планер безпілотного авіаційного комплексу доставляє точно в ціль бойовий заряд вагою 3 — 4 кг.

СБА «Новатор» в якості транспортної машини ударного БПЛА RAM II, фото — «Українська бронетехніка»

Бойова частина може бути трьох типів: осколкова, термобарична або кумулятивна.

Осколкова знищує живу силу в зоні 15×3 м за допомогою півтори сотні вражаючих уламків. Убивча сила термобаричного заряду поширюється в радіусі 15 метрів на відкритому просторі, але максимально ефективним є використання його проти укріплень противника. Кумулятивний боєприпас пробиває броню до 40 мм і може застосовуватися проти легкої бронетехніки.

Запуск комплексу можна здійснювати з мобільної катапульти. Безпілотник безшумно рухається зі швидкістю 70 км/год. Оператор може виявляти цілі за допомогою камери з десятикратним оптичним зумом.

БПЛА-баражуючий боєприпас RAM II

Бойовий радіус RAM II — до 30 км, а вага комплексу з усім супутнім обладнанням сягає півтони.

Це означає, що для застосування потрібна машина одночасно швидкісна і здатна брати на борт великі вантажі. Здатна оперативно доставити екіпаж з технікою до району виконання завдання, ймовірно, по бездоріжжю, надати захист особовому складу з 2 — 4 осіб під час роботи і після враження цілі гарантувати безпечне повернення до бази. Саме така, як «Новатор — мобільна, прохідна, надійна.

«Маневрені броньовані машини із ударними БПЛА — мейнстрім світового ринку озброєння, тому такий продукт мав бути розроблений та презентований. Ми використали найкраще рішення щодо базового автомобіля із точки зору мобільності та БПЛА, що має найкращі перспективи в цьому сегменті», — каже Владислав Бельбас, гендиректор «Української бронетехніки».

Схема розміщення складових авіакомплексу БПЛА RAM II в СБА «Новатор»

Платформа для переднього краю

Поєднання «Новатора» та RAM II — пропозиція насамперед на експорт. Проте компанії-розробники комплексу розраховують, що українські замовники теж зацікавляться новітньою зброєю. Адже вона є надзвичайно актуальною в умовах гібридної війни на Донбасі. Є очікування, що на відміну від 2020-го, коли значну кількість коштів Держоборонзамовлення наприкінці року «злили» під іноземних виробників, цьогоріч держава замовлятиме продукцію і українських підприємств.

В «Українській бронетехніці» впевнені, що «Новатор» може стати тією універсальною платформою переднього краю, яка закриє всі потреби Збройних сил України. На його базі вже реалізовані проекти з бойовим модулем «Іва» та ПТРК «Стугна». Існують проекти машин з контрбатарейними радарами та розрахованих на боротьбу з безпілотниками. Тривають роботи по ДКР «Кларнет» (розробка мобільного протитанкового ракетного комплексу).

«Новатор» у 93 бригаді. Березень 2020 року. Фото: «Український Тиждень»

«Новатори» з новим дистанційно керованим бойовим модулем та ударним безпілотником можна буде побачити вже в червні. «Українська бронетехніка» покаже їх на виставці «Зброя та безпека-2021» (стенд Національної Асоціації оборонної промисловості України — павільйон № 2, місце № 2-А31) . Виставка стартує вже 15 червня 2021 року.

Довідково: Спеціальний броньований автомобіль «Новатор» побудований на шасі Ford-550, яке спеціально допрацьовано, посилено і пристосоване до експлуатації в off-road. Корпус виготовлений зі шведської сталі Swebor Armor твердістю 560 HB, бронювання рівня ПЗСА-4. Потужність двигуна — від 330 к.с., об’єм — 6,7 л, колісна формула 4×4, двигун Ford турбодизельний 6,7 л, трансмісія автоматична шестиступінчаста. Максимальна швидкість по шосе — 140 км/год. Машина важить 8,845 т, кліренс — 300 мм. Висота — 2,38 м, ширина — 2,35 м, довжина — 6,4 м. Здатна долати водні перешкоди глибиною 0,75 м та підйом 60%. Вперше представлена в 2017 році. Машина відповідає тактико-технічним вимогам до ББКМ (ТБКМ) і поставляється до Міністерства оборони України і Національної гвардії України.

Матеріал підготовлений у співпраці з компанією «Українська бронетехніка»


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: