У Дію додали нові сервіси

02.09.2022 0 By NS.Writer

Міністерство цифрової трансформації додало нові послуги у застосунку та на порталі «Дія», зокрема з’явилися документи англійською мовою. Про це розповів міністр цифрової трансформації Михайло Федоров під час презентації оновлень, пише forbes.ua.

Ілюстративне фото

Ключові факти

– З нових документів зʼявиться посвідка на тимчасове/постійне проживання. «За його допомогою іноземці отримують усі послуги в Україні, відкривають рахунки в банках тощо», — розповів Федоров. Україна видала іноземцям 200 000 посвідок, з них на постійне проживання — понад 70 000. Іноземці також зможуть згенерувати «Дія.Підпис».

– У додатку додалося електронне пенсійне посвідчення, яке було видане після 2014 року. Таких людей майже 6,5 млн. Інші можуть оновити посвідчення у Пенсійному фонді й отримати документ у «Дії». Також можна буде подати запит на отримання посвідчень для людей з інвалідністю.

– Користувачам відсьогодні буде доступна послуга «шеринг техпаспорта». Її запустили в лютому, але призупинили. «В іншу „Дію“ можна передати свій техпаспорт: чоловік — дружині, дружина — чоловіку, друг — другові тощо», — розповів міністр. Це можна буде зробити за допомогою QR-коду.

– Також Мінцифри додало в «Дію» англійські версії деяких цифрових документів, а саме: закордонний паспорт, водійське посвідчення, техпаспорт на авто. Вони мають закордонне кодування. «Українці за кордоном зможуть в один клік перекласти документи й показувати їх у різних життєвих ситуаціях», — зазначив Федоров.

– Невдовзі в «Дії» також зʼявляться послуга купівлі військових облігацій, документ для оформлення іпотеки й виписки про штрафи для автомобілістів. Крім того, у «Дії» може зʼявитися швидке оформлення дозволу на вивезення дитини за кордон одним із батьків, якщо відповідний законопроєкт прийме Верховна Рада.

Контекст

Кількість користувачів у застосунку «Дія» вже перевищила 18 млн людей, до лютого було 14 млн, сказав Федоров. У липні він анонсував, що 10 нових послуг і документів «Дії» готові до запуску і зʼявляться в застосунку протягом місяця. З 25 серпня вже зʼявилася автоматична реєстрація товариства із обмеженою відповідальністю на порталі «Дія».

22 серпня Мінцифри заявило, що водійське посвідчення українців і техпаспорт, які доступні в «Дії», будуть також відображатися в польському додатку mObywatel (аналог української «Дії») до кінця року. Завдяки цій можливості українці, які змушені були виїхати до Польщі, зможуть додати цифрове водійське посвідчення і техпаспорт із «Дії» у mObywatel і використовувати цифрові документи на рівні з паперовими.

Програма mObywatel доступна для кожного українця, який досяг повнолітнього віку та прибув на територію Польщі через війну Росії проти України. Для українців у додатку доступний електронний документ. Він надає найважливіші дані особи: імʼя та прізвище, присвоєний номер PESEL, дата і місце народження, громадянство.

У 2021 році на сайті та в застосунку «Дія» зʼявилося 12 нових послуг: призначення/перерахунок пенсії, оформлення субсидії, автоматична реєстрація ФОП, зміна місця реєстрації онлайн у форматі бета-тестування. До повномасштабної війни на порталі налічувалося 72 послуги, а в застосунку — дев’ять послуг та 15 цифрових документів.

Уже під час війни розробники запустили низку нових сервісів відповідно до потреб воєнного часу: «єДокумент», можливість отримати статус ВПО та подати заявку на грошову допомогу, заявити про пошкоджене через російську агресію майно тощо.

Читайте також на Newssky «Президент України погасив нову благодійну поштову марку з Патроном» та дивіться на YouTube-каналі «Нудний Пенс».


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: