США та Німеччина зближуються через Іран та Україну

05.11.2022 0 By Chilli.Pepper

Тема Ірану займає насичений порядок денний зустрічі G7 у Мюнстері, в Німеччині, оскільки блок бореться з численними викликами, зосередженими на Україні, повідомляє newssky.com.ua із посиланням на iranintl.

Держсекретар США Ентоні Блінкен та міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок на зустрічі G7 4 листопада 2022 року

Після напруженості під час президентства Дональда Трампа дводенна зустріч, яка завершується в п’ятницю, демонструє тісні стосунки між Сполученими Штатами та Німеччиною, яка зараз головує в блоці G7, до якого також входять Канада, Франція, Італія, Японія та Сполучене Королівство.

Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок із «Альянсу 90/Зелених» виступила з приводу протестів в Ірані з середини вересня, і в четвер Берлін попередив громадян Ірану, щоб покинули країну через «конкретний ризик бути свавільно арештованими». Ще однією ознакою погіршення відносин є те, що цього тижня ветерани ірано-іракської війни зібралися біля посольства Німеччини в Тегерані, щоб висвітлити німецькі фірми, які допомагали Саддаму Хусейну з хімічною зброєю.

На американсько-німецькому ф’ючерсному форумі в п’ятницю в Мюнстері з Ентоні Блінкеном Бербок назвала держсекретаря США, з яким вона зустрічалася десять разів після того, як десять місяців тому вступила на посаду, другом. Блінкен назвав «надзвичайним» «лідерство міністра закордонних справ Німеччини».

Блінкен сказав, що, встановлюючи «правила використання технологій», США та Німеччина мали «переконатись, що цінності, які ми відстоюємо… мають перевагу». Він зазначив «велику демократизацію інформаційних технологій» і підкреслив нещодавні рішення США зняти будь-які загрози санкцій проти тих, хто постачає технології доступу до Інтернету в Іран.

Бербок згадала про можливості онлайн-освіти, які вона нещодавно бачила в Єгипті, де в неділю розпочинається кліматична конференція ООН COP27. Міністр закордонних справ Німеччини сказала, що зустріч G7 пов’язала інформаційні технології з «демократією та свободою», що, за її словами, лежить в основі підходу Берліна до Ірану.

Бербок пообіцяв висвітлити «звірства» в органах ООН і сказав, що «демократичним економічним силам» потрібна більшість в органах ООН з прав людини. США закликали виключити Іран з комісії ООН зі становища жінок.

Визнаючи нещодавні удари по очікуванням Німеччини та Європейського Союзу щодо торгівлі, яка об’єднає держави політично – яка лежить в основі як російських поставок енергоносіїв, так і ядерної угоди з Іраном 2015 року – Бербок сказав, що «ми зрозуміли», що це не завжди відповідає дійсності.

Танки, реактивні літаки, безпілотники

США та Німеччина, відповідно, найбільший і другий за величиною постачальник зброї до Києва, здаються однаковими у відношенні до України. Остерігаючись російської ескалації, обидва протистояли закликам щодо сучасної зброї, причому Україна вимагала від Берліна танків Leopard 2 і броньованих машин піхоти Marder, а від Вашингтона – літаків F-16.

США та Німеччина, а також Франція та Велика Британія підняли питання про безпілотники іранського виробництва в Раді Безпеки ООН, стверджуючи, що будь-яке постачання суперечить ядерній угоді з Іраном 2015 року та виправдовує «відмову» від санкцій ООН щодо Тегерана. Враховуючи примхи щодо «відкидання» та розбіжності експертів щодо того, чи порушують безпілотники угоду 2015 року відносно легкої зброї, цей крок може бути спрямований на те, щоб утримати Іран від відправки ракет.

В інтерв’ю виданню al-Arabia, яке базується в Дубаї, опублікованому в п’ятницю, Роб Меллі, спеціальний представник США в Ірані, сказав, що Іран «збентежений», оскільки «світу стало зрозуміло», що він «став на бік росії та її агресивної війни» проти України».

Вітчизняна критика

Іншою основою американсько-німецької співпраці є спільний досвід лівоцентристських урядів, які стикаються з внутрішньою критикою. Оскільки допомога США Україні наразі становить 50 мільярдів доларів, лідер меншості в Палаті представників Кевін Маккарті минулого місяця виключив «чистий чек», а деякі кандидати від Республіканської партії на виборах до Конгресу 8 листопада критично оцінюють таку підтримку України, коли американці стикаються зі зростанням рахунків. У Німеччині опозиційні політики поставили під сумнів 200 мільярдів євро, виділених громадянам і компаніям на підвищення цін на енергоносії через війну в Україні.

Ще одним ускладненням, з яким зіткнулися як німецько-американські відносини, так і G7, є зростання Китаю. У той час як США застерігали інші країни щодо участі Пекіна в ключових секторах, канцлер Німеччини Олаф Шольц, соціал-демократ, прибув до Китаю в суботу, прагнучи «економічних зв’язків на рівних і взаємності». У недавньому звіті Інституту науки та міжнародної безпеки повідомляється, що частини китайського виробництва в товарах, вироблених у всьому світі, можуть включати деякі, поряд із європейськими та американськими, компоненти, що використовуються в іранських безпілотниках.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: