США надсилають Україні більше зброї, цього разу для допомоги у контрнаступі

21.08.2022 0 By Chilli.Pepper

Останній пакет Пентагону включає до 775 мільйонів доларів зброї та припасів із його запасів, повідомляє newssky.com.ua із посиланням на nytimes.

Міністерство оборони надсилає більше ракет для потужних пускових установок HIMARS, наданих Сполученими Штатами Україні, які дозволяють завдавати ударів глибоко в тилу ворога. Автор: Корі Дікштайн/Savannah Morning News, через Associated Press

ВАШИНГТОН — Сполучені Штати надсилають новий приплив зброї та обладнання, які знадобляться Україні для її контрнаступу проти російських військ на півдні країни, заявив у п’ятницю Пентагон.

Міністерство оборони також продовжить надсилати постійний потік ракет для пускових установок HIMARS, яким приписують знищення російських командних пунктів і складів боєприпасів, а також іншої артилерії, призначеної для переривання ліній постачання.

У сукупності нова поставка зброї та припасів із запасів Пентагону вартістю до 775 мільйонів доларів ілюструє подвійну стратегію: підживлення негайної артилерійської боротьби України, а також допомога у створенні арсеналу для підтримки контратаки поблизу Херсона, на півдні країни, яка ще не повністю реалізована.

Остання поставка включає 40 броньованих машин, оснащених гігантськими катками для розмінування полів перед будь-якою наземною операцією в Україні, а також 50 броньованих десантних Humvee, 1500 керованих ракет TOW і 1000 протитанкових ракет Javelin.

«Розмінування є справді хорошим прикладом того, що українцям знадобиться такий потенціал, щоб просунути свої сили вперед і відвоювати територію», — сказав журналістам під час телефонної конференції в п’ятницю високопоставлений чиновник Міністерства оборони.

Пентагон також надсилає більше високошвидкісних протирадіаційних ракет, або HARM, — зброї класу «повітря-земля», призначеної для пошуку та знищення російських радарів ППО. Військові техніки придумали, як інтегрувати американську ракету на українські винищувачі МіГ радянської розробки, щоб допомогти перемогти одну з найбільших загроз для українських ВПС.

Пакет також включає ракети HIMARS, 16 105-міліметрових гаубиць і 36 000 боєприпасів, а також 15 дронів ScanEagle, які допомагають виявляти російські цілі та передавати інформацію про місцезнаходження артилеристам.

Наразі Сполучені Штати обмежили кількість пускових установок HIMARS, надісланих в Україну, до 16, побоюючись, що надання більшої кількості призведе до спалювання запасів Пентагону ракет із супутниковим наведенням і, зрештою, поставить під загрозу боєготовність США.

Останніми днями офіційні особи Пентагону підкреслили, що поповнення боєприпасів для різних артилерійських систем наразі досягло регулярного стабільного рівня, на який українське командування може розраховувати, плануючи операції.

Ця відправка, 19-та за рахунком адміністрації Байдена в Україну, надійшла в той час, коли бої в Херсоні на півдні та на Донбасі на сході в основному зайшли в глухий кут. Російський наступ із захоплення Донецької області, частини Донбасу, зупинився — частково, за словами американських чиновників, через те, що Москва спрямувала кілька тисяч військ на південь, щоб протистояти очікуваному українському наступу там, і частково через наслідки ударів HIMARS.

«Зараз я б сказав, що ви спостерігаєте повну відсутність прогресу росіян на полі бою», — сказав високопоставлений чиновник Пентагону, виступаючи на умовах анонімності для обговорення оперативних питань. «Ви бачите, як російські війська в Україні витісняються».

Але під тиском журналістів чиновник сказав, що українцям не вистачає військ і бойової потужності, щоб вибити росіян з їхніх оборонних позицій.

«Ми не бачили значного повернення території, але ми бачимо значне послаблення позицій Росії в різних місцях», – сказав чиновник.

Чиновник неодноразово відмовлявся коментувати серію терактів та інших вибухів у Криму за останні два тижні. Українські офіційні особи в приватному порядку приписують напади елітному українському підрозділу спеціального призначення, який діє в тилу ворога за допомогою місцевих партизанів. Удари шокували російське командування в Криму, яке вважало, що їхні війська та склади зброї знаходяться поза досяжністю українських атак, заявили офіційні особи.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: