Слово про блаженства Євангельські. Перше блаженство

14.04.2024 0 By Writer.NS

Ексклюзив. Заповіді блаженства, які містяться в Євангелії від Матвія (5:3-12 ), — це набір вчень, виголошених Ісусом Христом під час Нагірної проповіді . У цих віршах описано серію благословень, які підкреслюють якості та ставлення, які цінуються в Царстві Небесному. «Блаженства» походить від латинського слова «beatus», що означає благословенний або щасливий. Кожне блаженство починається словами «Блаженні», після чого описується конкретна чеснота чи обставина, яка веде до божественної ласки.

Заповіді блаженства часто вважаються глибоким керівництвом для християн, у якому наголошується на смиренні, співчутті, праведності та глибокому духовному зв’язку з Богом. Вони закликають віруючих прийняти перспективу, цінуючи такі якості, як лагідність, милосердя та миротворчість. Ці вчення охоплюють суть християнської етики та є дороговказом для благословенного та цілеспрямованого життя за вченнями Ісуса Христа.

Заповіді блаженства пропонують дорожню карту того, як жити приємним для Бога життям. Вони заохочують до смирення, співчуття та сильного бажання справедливості. Дотримуючись цих вчень, християни можуть прагнути жити таким життям, яке не лише приємне Богові, але й справляє позитивний вплив на оточуючих.

Цей вислів мав потужне значення «божественної радості та досконалого щастя» для людей днів Христа. Іншими словами, Господь казав, що «божественно щасливі й щасливі ті, хто володіє цими внутрішніми якостями». Говорячи про поточне «блаженство», кожне виголошення також обіцяло майбутню нагороду.

Заповіді блаженства складаються з трьох елементів: проголошення благословення, якості життя та причини, чому одержувача слід вважати блаженним. Перший елемент міститься в слові блаженні (див. Пс. 1:1), яке вводить кожне блаженство. Другий елемент описує не різні групи людей, а складну картину людини, яка успадкує Царство Христа. Третій елемент дивиться вперед на певний аспект майбутнього царства.

Після кожної духовної риси Ісус Христос визначив результат, який вона принесе — благословення, які вона принесе. Ці благословення досягнуть свого повного виконання в Царстві Божому, але ці благословення також мають аспект для цього життя на землі.

Ми досліджуємо Заповіді блаженства як заклик до трансформації характеру, скеровуючи християн втілювати вчення Христа у своєму повсякденному житті серед недосконалостей і випробувань.

Коли ми починаємо розкривати вчення Спасителя в Заповідях блаженства, ми опиняємося в центрі християнського етосу. Йдеться не про те, щоб поставити галочки в списку добрих справ. Йдеться про радикальну трансформацію серця. Йдеться про те, щоб стати подібним до Христа.

Дорожня карта цієї трансформації: вони показують нам, що означає жити як громадяни Царства Небесного, прямо тут, прямо зараз. Вони показують нам, що означає бути благословенним, не так, як світ розуміє благословення, а як Бог.

Багато з них на перший погляд можуть здатися суперечливими. Як людина, яка сумує або переслідується, може бути благословенною чи щасливою? Давайте поглянемо глибше.

Пересічна людина, яка сьогодні живе в розвиненій країні, насолоджується рівнем комфорту та безпеки, невідомим тим, хто жив у попередні століття. У порівнянні з людьми, які живуть у бідніших країнах, люди, які живуть у більш заможних країнах, мають доступ до великої кількості ресурсів, комунальних послуг, можливостей, зручностей та великого кола послуг.

Але чи процвітання принесло тривалий мир та щастя? Почуття розчарування, порожнечі та незадоволення панують у світі. Чому люди, які мають так багато, почуваються такими незадоволеними?

Разом із пошуком щастя люди прагнуть мирного життя. Прагнення до миру, щастя та благополуччя сприяло розвитку руху самодопомоги. Багатьом людям допомогли, додавши у своє життя фізичні вправи, відпочинок тощо. Інші знайшли тимчасове збудження або полегшення в стимуляторах і анти-депресантах. Але ні самодопомога, ні наркотики та алкоголь не можуть відкрити джерело справжнього щастя.

У щастя є духовний компонент, який багато людей не помічають. Наш Творець дав настанову для життя, Святу Біблію. Тут Бог пояснює вимір, якого не вистачає в людському знанні — духовний елемент.

У Євангелії від Матвія ми читаємо першу велику промову, яку Господь звертає до народу, що зібрався на пологих пагорбах навколо Галілейського моря. «Ісус, бачачи натовп», — пише св. Матвій – піднявся наверх. І коли Він сів, підійшли до Нього учні Його. Тоді він відкрив уста свої і навчав їх» (5:1-2). Ісус, як новий Мойсей, як слушно зауважив один з проповідників, займає своє місце на «катедрі», якою є гора (але вже не Синай, як було у святого Мойсея), і називає «блаженними» людей, убогих духом, засмучених, милосердних, спраглий справедливості, чистий серцем, переслідуваний (пор. Мт. 5, 3–10).

Це не нова ідеологія, а вчення, яке приходить згори і стосується людського стану, саме такого, який Господь, втілюючись, хотів прийняти, щоб спасти людину. Тому Свою Нагірну проповідь Христос звертає до всього світу, до сьогодення та майбутнього; її можна зрозуміти та жити лише наслідуючи Спасителя світу.

Блаженства — це програма нового життя, яка допомагає вам звільнитися від фальшивих цінностей світу та відкритися справжнім благам, теперішнім і майбутнім. Коли Бог втішає, задовольняє жагу справедливості, витирає сльози печалі, це означає, що, окрім відчутної нагороди, Він відкриває Царство Небесне для кожного. Заповіді блаженства є реалізацією Хреста і Воскресіння в житті учнів. Вони відображають життя Сина Божого, який дозволив себе переслідувати і зневажати, аж до смертного вироку, щоб люди могли врятуватися.

Стародавній відлюдник пише: «Благословення є даром Божим, і ми повинні бути дуже вдячні Йому за них і за блага, що з них витікають, тобто царство небесне в наступному віці, розрада тут, повнота усі блага і Боже милосердя (…) одним словом, щоб ми могли стати образом Христа на землі» (Петро Дамаскин).

Сама історія Церкви, історія християнської святості є коментарем до Євангелія Блаженств, тому що, як пише св. Павло: «Бог вибрав… слабке, щоб повалити сильного; «Бог відокремив те, що не є благородним у світі, і те, що зневажено, і те, що не є, щоб знищити те, що є» (1 Коринтян 1:27-28). Тому Церква не боїться бідності, зневаги, переслідувань у суспільстві, яке часто приваблює матеріальний добробут і світська влада. Святий Августин нагадує нам, що «недостатньо терпіти зло, але треба терпіти його за ім’я Ісуса, не тільки з мирною душею, але й з радістю».

Християнство включає емоції, такі як любов, радість і турбота про інших; і воно включає правила—закон Божий, як його пояснили Христос і апостоли. У Біблії ми знаходимо, що кінцевою метою християнства є не тимчасове щастя. Це щось більше!

Метою окремого християнина є трансформація (навернення, або грецькою мовою – метанойя, що можна розуміти й як оновлення через дію благодаті) розуму –стати новим творінням, яке мислить і живе так само, як Ісус Христос. Саме Він пояснив духовні риси характеру, які викликають стан радості, що зберігається незалежно від обставин і всупереч їм.

У нашому житті також бувають ситуації, коли ми змушені страждати, чи то коли ми зазнаємо несправедливості, чи коли ми страждаємо через те, що визнаємо свою належність до Христа. Тоді нам особливо важко чути, як Він говорить: «Блаженні гнані за правду, бо їхнє Царство Небесне», а також: «Блаженні ви, коли вас ганьблять, і гнатимуть, і неправду скажуть». І зовсім неприйнятними видаються слова, якими Спаситель світу закінчує вісім блаженств: «Радійте та веселіться, велика бо нагорода ваша на небі».

У цій ситуації у багатьох із нас може виникнути спокуса сказати, що Блаженства і вся Нагірна проповідь є для нас недосяжним ідеалом, до якого можна лише «стрибнути вище або нижче». Інші можуть думати, що лише кілька обраних людей можуть виконати їх, і ми повинні бути задоволені дотриманням лише десяти Божих заповідей від пророка Мойсея.

Однак насправді такі думки не вірні. Боголюдина, перебуваючи на горі, промовляв свої слова не тільки до учнів, але до всіх християн послідуючих століть.

Після заповідей блаженства, продовжуючи Нагірну проповідь, Христос сказав: «Будьте досконалі, як досконалий Отець ваш Небесний» (Мт. 5, 48). Це означає, що всі без винятку покликані до виконання цих Блаженств і всієї Нагірної проповіді, і в кожному з Блаженств, промовлених Ісусом Христом, приховане особисте ім’я кожного з нас. Боголюдина хоче запевнити кожного з нас, що ми можемо бути щасливими посеред нашої бідності, коли ми стоїмо на Його боці і дивимося на Нього. Він реаліст та не обіцяє нам, що вся матеріальна й духовна бідність зникне з нашого життя. Він хоче врятувати нас серед цих важких переживань. Ми повинні прийти до переконання, що наше єдине і найбільше щастя – це сам Ісус Христос, а не те, що ми маємо все та не зазнаємо невдач.

Варто також зазначити, що коли ми починаємо усвідомлювати одне благословення, ми раптом помічаємо, що воно пов’язане з наступними. І всі вони утворюють одне ціле.

Благословення, які відкривають публічну діяльність Господа Ісуса Христа, мають цікаву властивість: кожне з благословень має свій симетричний відповідник. Однак симетрія тут полягає не в тому, що для кожного позитивного благословення існує відповідне «негативне» благословення: вона полягає в тому, що для кожного благословення, яке описує гарний внутрішній настрій людини, існує відповідне зовнішнє ставлення, яке варто похвали теж. Це можна представити так:

ВНУТРІШНІЙ СТАН ЗОВНІШНЯ СИТУАЦІЯ
Блаженні вбогі духом ,бо їхнє Царство Небесне. Блаженні чисті серцем , бо вони

побачать Бога.

Блаженні лагідні , бо вони успадкують землю. Блаженні миротворці , бо вони синами Божими назвуться.
Блаженні ті, хто сумує , бо вони будуть утішені. Блаженні милосердні , бо вони будуть помилувані.
Блаженні голодні та спраглі праведності , бо вони наситяться. Блаженні переслідувані за правду , бо їхнє Царство Небесне.

Розглянемо перше Блаженство.

  1. Блаженні вбогі духом, бо їхнє Царство Небесне

Убогі духом відчувають глибоку духовну убогість і розуміють свою нікчемність перед Богом. Царство Небесне належить їм, тому що вони шукають його, а отже знаходять і перебувають у ньому. Ця чеснота протистоїть гордині фарисея, яка спонукала його дякувати Богові за те, що він не такий, як інші люди, і зневажати і відкидати Царство Небесне. Повинна бути порожнеча, перш ніж з’явиться повнота, тому вбогість духу передує багатству і благодаті в Царстві Божому.

Почуття особистої відповідності та власної гідності не є необхідним, щоб відчути щастя, яке описав Ісус Христос. Він сказав, що «убогі духом» благословенні, бо «їхнє Царство Небесне» (Матвія 5:3).

Чому ті, хто скромний, знаходять щастя, яке часто вислизає від самовпевнених?

Ті, хто бідні духом, не мають ілюзій гордості. Вони визнають перед Богом свою особисту неадекватність і людську слабкість. Вони дивляться на Нього як на Джерело всього. Вони покладаються на Бога, а не на себе чи інших.

Ця довіра буде благословенна, і вони знайдуть остаточне задоволення, служачи з Христом у Його Царстві.

«Убогі духом» — це ті, хто покладається на Божу благодать. Ми особисто визнаємо своє духовне банкрутство перед Богом. Це збирач податків у храмі, який б’є себе в груди і каже: «Боже, будь милостивий до мене, грішного» (Лк. 18:9-14).

Ніхто з нас не може справді заповнити порожнечу та невдоволення, які проявляються як нещастя в цьому світі. Зрештою, ця порожнеча є місцем, яке Бог має заповнити, і ми не можемо заповнити її чимось іншим, принаймні протягом будь-якого періоду часу. Ми не можемо створити тривалу духовну радість і не можемо знайти її в якихось зовнішніх обставинах. Ми повинні визнати, що Творець є джерелом усіх благ і йти до Нього.

Ті, хто звертаються до Бога зі смиренням і покаянням, починають шлях до Царства Божого і вічного життя. Наявність духовних рис характеру, описаних у Заповідях блаженства, дозволить нам відчувати блаженство і щастя зараз і навіки.

Боголюдина висловив перше зі своїх блаженств: «Блаженні вбогі духом, бо їхнє Царство Небесне». Можна сказати, що цього було б достатньо самого по собі. Багато людей вважають, що їх життя залежить від достатку благ. Тому вони намагаються накопичити якомога більше цього товару.

Якщо хтось «убогий духом», то по життю видно, що він мислить зовсім інакше. Він не покладає надії на те, щоб мати рясне багатство, але покладає надію на віру в те, що Бог оточує його Своєю любов’ю. Він не збирає скарбів на землі, бо їх легко можна загубити. Проте, подаючи милостиню бідним та чинячи інші справи милосердя, він накопичує скарби на небі, де вони в безпеці та справді «Царство Небесне йому» належить. Він не обов’язково повинен бути матеріально бідним. Він вільний по відношенню до грошей і не є їх рабом. У його житті добре видно, що він не покладається на себе, на свої сили та кмітливість, а з вірою очікує всього від Бога. Якщо хтось має таке переконання в своєму серці, він здатний усвідомити всі інші Блаженства і тоді почуватися щасливим.

Ми також повинні пам’ятати, що Ісус Христос проповідує не лише Заповіді блаженства. Він живе цими Блаженствами. Дивлячись на Нього, ми можемо зрозуміти, що означає бути бідним духом, лагідним і милосердним, тим, хто плаче, тим, хто голодує і спрагне справедливості, тим, хто чистий серцем, тим, хто укладає мир або тим, кого переслідують, і знайти благословення у всьому цьому. Коли Боголюдина виголошує заповіді блаженства, він не проповідує теорію, але говорить про свій життєвий досвід і також каже нам: «Іди за Мною та йди за Мною!»

Євангельські заповіді блаженства відкривають нам справжній сенс життя, новий вимір щастя та безпеки. Ці благословення, які іноді можуть здаватися надто піднесеними, навіть надлюдськими, насправді пристосовані до нашого земного виміру.

Ісус Христос хоче запевнити нас сьогодні, що ми можемо бути благословенними, тобто щасливими посеред нашої бідності, коли ми стоїмо на Його боці і дивимося на Його щастя. Дивіться на бідність Його народження, на повноту Його милосердя до грішників і тих, хто потребує, на Його відкинення і переслідування аж до хреста. Саме Він став для кожного з нас зразком того, як стати блаженним серед усіх експериментальних людських нещасть.

Коли нас сповнюють сумніви щодо того, чи справді можливо бути щасливими в тих ситуаціях, які згадуються в Заповідях блаженства, ми повинні усвідомлювати, що справжня причина задоволення, нашого щастя чи нещастя, знаходиться не зовні, а в наших серцях. Можливо, ми знаємо когось, хто виграв багато грошей і був зовсім не щасливий і навіть намагався покінчити з собою. Можливо, ми знаємо когось, хто справді бідний, але почувається щасливим. Справжня причина нашого щастя чи нещастя лежить у нашому серці.

Спаситель світу чітко говорить про це: «Усяке зло виходить із середини й оскверняє людину» (Марка 7:23). Тільки Христос знає, що зламано в наших серцях, і тільки Він має силу це виправити. Тож давайте розглядати Вісім заповідей блаженства та всю Нагірну проповідь як обіцянку Спасителя та вірити, що вона виповниться силою Христа. Тепер нам потрібно дивитися на Христа і просити, щоб Він допоміг нам зрозуміти все це і змінити наші серця.

ИеромонахІєромонах Феофан (Скоробагатов) Полоцький,

доктор богословських наук.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: