Саудівська Аравія надасть Україні $400 млн допомоги

23.10.2022 0 By Chilli.Pepper

Державні ЗМІ Саудівської Аравії оголосили в суботу, що королівство надасть 400 мільйонів доларів гуманітарної допомоги Україні після телефонної розмови між спадкоємним принцом Мухаммедом бін Салманом і президентом Володимиром Зеленським у п’ятницю, повідомляє newssky.com.ua із посиланням на oilprice.

Саудівське прес-агентство заявило про дзвінок: «Наслідний принц висловив готовність королівства продовжувати посередницькі зусилля та підтримувати все, що сприяє деескалації», маючи на увазі вторгнення в Україну, яке триває понад сім місяців.

Час надання нової допомоги викликає здивування, оскільки в Конгресі США все частіше закликають заморозити всі нові продажі військової зброї та обладнання Ер-Ріяду, і після того, як кілька днів тому Білий дім підтвердив, що президент Байден переоцінить відносини з Саудівською Аравією.

«Ми переглядаємо, де ми знаходимося; ми будемо дуже уважно спостерігати, розмовляти з партнерами та зацікавленими сторонами», — заявив речник Держдепартаменту Нед Прайс у вівторок, після того, як Саудівська Аравія виступила лідером у тому, щоб змусити великих виробників нафти скоротити видобуток нафти, що має вирішальне значення, також напередодні проміжних виборів у США.

Згідно повідомленнь “Al Jazeera” після прес-брифінг Прайса:

Він додав, що президент Джо Байден раніше говорив про необхідність «рекалібрувати» зв’язки з Саудівською Аравією, щоб краще служити США – ця позиція, за словами Прайса, була підкреслена нещодавно оголошеними скороченнями нафти.

“Нашим керівним принципом буде стежити за тим, щоб у нас були відносини, які служать нашим інтересам. Це не двосторонні відносини, які завжди служили нашим інтересам”, – сказав Прайс.

Цим останнім кроком Прайс зайшов настільки далеко, що звинуватив ОПЕК, який по суті підтримує агресію росії в Україні «всупереч інтересам американського народу».

Наразі сенатор Кріс Мерфі та член конгресу Ро Ханна очолюють кроки Конгресу щодо вилучення та передачі Україні передових протиповітряних ракетних систем, які Пентагон розмістив у Саудівській Аравії.

У своїй заяві в четвер Мерфі оголосив: «Протягом кількох років американські військові розгортали батареї протиракетної оборони Patriot в Саудівській Аравії, щоб допомогти захистити нафтову інфраструктуру від атак ракет і безпілотників. Ці передові системи протиповітряної та протиракетної оборони слід перерозгорнути, щоб посилити оборону східних флангових союзників по НАТО, таких як Польща та Румунія, або передані нашим українським партнерам».

Будучи членом Комітету із закордонних справ Сенату, Мерфі також підтримав постійні заклики «заморозити нову військову допомогу Саудівській Аравії», що, можливо, вплине на незапланований продаж і передачу передових Ракет середнього радіусу дії «повітря-повітря» (AMRAAM) до Ер-Ріяда на основі раніше схваленого контракту на 650 мільйонів доларів.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: