Роберт Фіцо воліє завадити європейській інтеграції України. Натомість вирішувати не йому

26.01.2024 0 By Writer.NS

Ексклюзив. Попри ряд негативних меседжів зі Словаччини у бік України, ми мусимо зберігати холодний розум. Чотириразовий голова словацького уряду не такий страшний, як вдає. Важелі впливу на нього існують, власне як і на Віктора Орбана.

Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо

Фіцо чинить спротив євроінтеграції України, Данко назвав Україну великою дірою та хоче зробити її буферною зоною

Словацький очільник уряду Роберт Фіцо неодноразово й відверто висловлювався в бік України з агресією та негативом.

«Висловлювання Роберта Фіцо щодо України безсердечні та вульгарні. Такі ж люди, як ми, просто за нашими кордонами, вже два роки стикаються з неймовірними стражданнями. Вбивство, ґвалтування, спалювання цілих міст. Все тому, що як суверенна країна виявили бажання жити в Євросоюзі.

І єдине, що зміг побачити в цих стражданнях, які могли б бути пов’язані зі Словаччиною, якби історію сприйняли трохи інакше, чотириразовий прем’єр Фіцо, це цинічні слова про те, як він «не вірить у військове розв’язання конфлікту» а тому «виключає постачання словацької зброї».

Мені соромно за такого прем’єра, якому бракує базової людської емпатії та геополітичного компаса. Україна сьогодні бореться за Словаччину, але Роберту Фіцо, очевидно, взагалі байдужі інтереси власної країни, він дбає лише про політичне виживання, безкарність та реванш” — сказав Міхал Шимечка.

Андрей Данко виголосив, що Україна ніколи не має бути в Європейському Союзі. За його словами, її доля буферної зони. Він закликає покласти край конфлікту. «Україна — це одна велика дірка, куди витрачаються гроші», — сказав він.

Андрей Данко

З огляду на поточну нездатність парламенту ухвалювати закони, зміна правил процедури наразі є пріоритетом для заступника голови Національної ради та кандидата у президенти Андрія Данка (СНР). У програмі телеканалу «Маркіза» він спілкувався з кандидатом у президенти Іваном Корчком.

Щодо перешкод опозиції у парламенті, Корчок зазначив, що опозиція робить свою роботу.

За словами Данко, запропонувати зміни має голова Національної ради Петер Пеллегріні.

Петер Пеллегріні, Роберт Фіцо та Андрей Данко

На думку Корчка, опозиція ефективно виконує свою роботу. «Урядова коаліція, яка вже вгамувалася, по-своєму протистоїть цьому. І тепер я бачу, що пан Данко хоче докласти всіх зусиль та політичного таланту, умінь».

Останнім часом Андрей Данко потрапив у кілька скандалів. Він заперечує ухилення від поліції чи проходження алкотестера. «Я пошкодив світлофор, я заплатив за шкоду, поліція проводить розслідування, і я, звісно, максимально сприяв», — заявив він.

Корчок назвав поведінку Данко після аварії боягузливою та зарозумілою. На його думку, було б доречно підбити політичні наслідки.

Як кандидат у президенти Корчок погодився б на підтримку словацького народного руху, але не планує виступати на антиурядових акціях протесту.

Протести у Словаччині

Варто зазначити, що чинна влада Словаччини прагне вживити думку в голови своїх громадян, що все, що стосується України, шкодить Словаччині – не лише надання озброєння, а підтримка українців, що втекли сюди від війни. Натомість, ті словаки, що надали житло українцям безоплатно, отримують компенсацію на рівні 300 євро за особу від Європейського Союзу. Про такі кошти словаки навіть не мріяли, бо часом ці 300 євро вони отримують за житло, яке їхні співгромадяни ніколи не орендували б. Українці пожвавили словацьку економіку, купуючи харчові продукти, одяг, побутові засоби. І це не всі зиски від перебування українців у Словаччині. Українці ліпші працівники –  від закладів громадського харчування, салонів краси до водіїв та IT сфери. Звісно, це спричиняє роздратування не надто працьовитих словаків. 

Зима розчарування у Словаччині 

Насамперед слід привітати Словаччину з формуванням справжньої потужної опозиції у парламенті. Щобільше, опозиційні партії згуртовуються, чого раніше не було. Партій багато, у кожної своя ідеологія, тож на кожних виборах цю ідеологію політичні сили відстоювали.

Новий уряд Словаччини потрапив під пильну увагу ЄС. Опозиційні партії, неурядові організації, експерти з правових питань, журналісти та активісти не приховують критики діяльності прем’єр-міністра Роберта Фіцо та його планів щодо скасування Спеціальної прокуратури Словаччини, яка наразі розглядає кілька справ, пов’язаних із власною партією Фіцо.

Новому словацькому уряду знадобилося лише кілька тижнів для формування еклектичного руху невдоволення, який об’єднав не лише опозиційні партії, а експертів з правових питань, журналістів та різних активістів громадянського суспільства.

Протести проти прем’єр-міністра Роберта Фіцо та його планів скасувати Спеціальну прокуратуру набрали обертів у Братиславі та інших словацьких містах.

Згадана спецпрокуратура займається боротьбою з корупцією на найвищому рівні та організованою злочинністю, і на разі розглядає кілька справ, що стосуються партії Фіцо.

Спеціальна прокуратура, яку уряд пропонує скасувати, наразі розглядає кілька великих корупційних справ за участі політиків із Smer, зокрема колишнього начальника поліції Тібора Гаспара та віцеспікера парламенту Петера Зіги, а також голови центрального банку Петера Казиміра та колишнього голови розвідувальної служби.

Заплановані зміни в правовій системі також охоплюють зниження покарань за корупцію.

Європейська комісія вже висловила обурення щодо цього кроку.

«Ми тут, щоб продемонструвати нашу підтримку та солідарність щодо демократії та верховенства закону. Тому що, по суті, він (прем’єр-міністр) деморалізує судову систему», – кажуть братиславські протестувальники.

«Зовні ми схожі на чудову демократичну країну у Східній Європі, але якщо ви заглянете усередину, то побачите, що вона забруднена злочинністю та олігархами. Ось чому я думаю, що це є чорна надія Європи», – кажуть словаки.

Наприкінці року Роберт Фіцо вчетверте став прем’єр-міністром, очоливши коаліцію лівих популістів та ультранаціоналістів. Його кампанія рясніла проросійською, антиукраїнською, антиамериканською та антиміграційною риторикою.

На цей день Словаччина посідає 50-те місце зі 180 країн у Глобальному індексі корупції – це найліпша позиція за 10 років, за словами експертів Zastavme Korupciu.

На думку Ксенії Макарової, аналітика Zastavme Korupciu, пишатися особливо нічим: «Державна корупція в Словаччині відбувається саме в тих галузях, на яких фокусується наш Фонд: державні закупівлі, конфлікт інтересів політиків, де вони ставлять власні інтереси вище громадських, та хабарництво».

Прем’єр-міністр назвав громадські організації іноземними агентами, злодіями та брехунами, а уряд натомість запропонував переспрямувати їхнє державне фінансування пенсіонерам. Деякі організації не знають, чи зможуть вони продовжувати свою діяльність та скільки вони зможуть продовжувати свою діяльність.

Деякі словацькі журналісти також звинувачують прем’єр-міністра в тому, що він називає їх повіями, зміями та божевільними. Європейські медіа неодноразово зв’язатися з урядом Словаччини, але вони відмовляли в інтерв’ю.

Мітинги відбулися в Кошице, Пряшові, Попраді, Банській-Бистриці, Жиліні, Нітрі, Трнаві, Тренчіні, Спішській-Новій-Весі, Ліптовському Мікулаші і Поважській-Бистриці.

Словаччина невдовзі повернеться на виборчі дільниці, адже президентські вибори призначено на 23 березня.

Словаччина на передодні чергових потрясінь – президентських виборів. Відверто правий Андрей Данко заявив, що балотуватиметься на пост президента

Словаччина знову обиратиме. Цього разу президента. Як відомо, Зузанна Чапутова, чинна президентка, ще до парламентських виборів оголосила про відмову балотуватися на другий термін.

На сьогодні на щастя політична мапа Словаччини складена так, що монобільшість тут не можлива. У Словаччині багато політичних партій, і громадяни країни мають достатньо шляхів для втілення своїх фантазій.

Андрей Данко, лідер вкрай правої словацької партії SNS, заявив під час політичних дебатів на громадському телеканалі RTVS, що він балотуватиметься на пост президента у майбутній кампанії. Це підвищує ймовірність того, що два лідери коаліції балотуватимуться один проти одного на пост президента після певних сигналів лідера партії Hlas Петера Пеллегріні.

«Скажу вам дещо ексклюзивне: ви переконали мене вступити в президентську боротьбу», – сказав Данко, акцентуючи на лідера опозиції Міхала Шимечку з ліберальної «Прогресивної Словаччини». «Я піду проти таких брудних і небезпечних людей, як ви», – сказав він.

Данко також додав, що якщо він не матиме достатньо підтримки, він об’єднає зусилля з кандидатом-націоналістом, згадавши колишнього суддю Стефана Харабіна, який уже заявив про свій намір балотуватися.

«Якщо я побачу, що я не маю сильного націоналістичного голосу, я підтримаю інший націоналістичний голос», – сказав він.

Данко, чия партія SNP є молодшим членом владущої популістської коаліції, опинився під тиском після того, як з’ясувалося, що пізно ввечері 11 січня він потрапив в автомобільну аварію, внаслідок якої було пошкоджено світлофор у братиславському районі Дубравка, та залишив місце катастрофи, не повідомивши про це.

«Кожен, хто має водійські права, знає, що в разі скоєння ДТП він повинен залишатися на місці, хоча б для того, щоб виключити вживання алкоголю», — сказав Шимечка про Данка, додавши, що PS ініціює сесію парламенту для усунення Данка з посади заступника голови парламенту.

Міхал Шимечка

Данко відповів на закиди про те, що наїхав на світлофор у стані сп’яніння. «Я не був п’яний; Я поїхав, бо зазнав травми», — заявив Данко, стверджуючи, що пізніше поліція перевірила його на алкоголь.

У телевізійних дебатах «На тіло» на комерційному телебаченні «Маркіза» міністр регіонального розвитку Річард Расі з лівоцентристської партії Hlas, партнер SNS з коаліції, закликав Данко показати тест на алкоголь, «щоб розсіяти всі сумніви».

Лідер партії Hlas Петер Пеллегріні збирався підтвердити свою кандидатуру на пост президента після партійного саміту 19 січня, і опитування показують, що Пеллегріні, швидше за все, потрапить у другий тур із колишнім міністром закордонних справ Іваном Корчком, який, ймовірно, отримає сильну підтримку з боку опозиційних партій, зокрема Progresívne Slovensko . Пелегріні підтримуватиме ліва популістська партія прем’єр-міністра Роберта Фіцо Smer, і його перемога зміцнить контроль уряду над основними політичними інституціями.

Progresívne Slovensko

Пандемія ненависті торкнулася і Словаччини. Євродепутати воліють це зупинити

Європейський парламент хоче запровадити кримінальну відповідальність за розпалювання ненависті та злочини на ґрунті ненависті відповідно до законодавства Європейського Союзу.

Він просить Раду Європи дати нарешті зелене світло такому законодавству на рівні Євросоюзу відповідно до гарантій свободи слова громадян.

Звіт було ухвалено цього четверга депутатами Європарламенту 397 голосами, 121 проти і 26 утриманих. Водночас, вони розкритикували бездіяльність Ради, хоча ненависть зростає. За їхніми словами, свобода слова не повинна використовуватися як прикриття для розпалювання ненависті та злочинів на ґрунті ненависті, чи то онлайн, чи то офлайн.

Європейський парламент закликає Європейську комісію розглянути «відкритий» підхід, за якого підстави для дискримінації не обмежувалися б закритим списком.

Він наголошує, що зловживання Інтернетом та бізнес-моделлю соціальних мереж сприяє поширенню та посиленню мови ненависті. Депутати Європарламенту також закликають приділяти особливу увагу неповнолітнім.

На думку депутата Європарламенту Володимира Більчика (Європейська народна партія), слід нарешті розпочати боротьбу з пандемією ненависті, яка, на жаль, поширюється і в Словаччині.

Владимир Більчик

«Багато в чому відповідальність за це несуть політики, які використовують розпалювання ненависті як інструмент для здобуття політичних балів. Теракт перед Тепларен понад рік тому, внаслідок якого загинули дві безневинні особи, показав нам, що слова ненависті можуть швидко перетворитися на трагічні дії», — сказав він.

Депутат Європарламенту Мартін Хойсік (Renew Europe/Progressivne Slovensko) зазначає, що ненависть стає повсякденним явищем. «Від лютого бурчання у продуктових магазинах до вигуків ненависних слів у громадському транспорті або на вулиці», — сказав він.

Він нагадав, що голова Прогресивної Словаччини Міхал Шимечка деякий час тому ініціював резолюцію, яка засуджує напад на Замоцькій, а також розпалювання ненависті щодо ЛГБТ+.

Хто є Іван Корчок, кандидат у президенти Словаччини

Один з кандидатів у президенти Словаччини Петер Пеллегріні вже добре знаний нашими читачами.

Словацький дипломат Корчок балотуватиметься у березні на пост президента із прозахідною позицією.

«Моя головна мета – допомогти Словаччині. Якщо мені це вдасться, я хочу нести спільну відповідальність за прогрес нашої країни. Я хотів би запропонувати досвід, який я набув за 30 років служби Словацькій Республіці, безпартійність і чітке бачення того, як має розвиватися життя в країні», – сказав він.

«Якщо хтось змінить зовнішньополітичну орієнтацію, якщо вони скажуть, що війна в Україні – справа рук Заходу, якщо вони спробують ізолювати Словаччину, я протистоятиму їм», – додав кандидат.

Глава держави обирається громадянами на прямих виборах щоп’ять років. Кандидати в президенти можуть бути висунуті або не менше ніж 15 депутатами, або громадянами через петицію, підписану не менше ніж 15 000 осіб.

«Я буду громадянським кандидатом», – сказав Корчок. Отже, йому доведеться зібрати 15 тисяч підписів. Екстремісти та популісти атакують Корчка. Партії Progresivne Slovensko, SaS та Demokrati, а також коаліція OĽaNO вітають рішення Корчка. Партія влади Smer заявила, що не підтримає його, адже на її думку, Словаччині потрібен хтось, хто «бореться за мир і здатний відкидати закордонні інтереси, які завдають шкоди країні».

На думку Hlas Петера Пеллегріні, що Корчок несе відповідальність за нинішній стан країни, а вкрай права «Республіка» – що Словаччині не потрібна ще одна Зузана Чапутова.

Іван Корчок вступив на дипломатичну службу Словаччини у 1992 році. Він був послом у Німеччині та США, працював у Раді Європейського Союзу та у посольстві у Швейцарії.

У 2020 році SaS призначив його міністром закордонних справ, і цю посаду він обіймав до відставки у вересні 2022 року.

Саме у Пеллегріні і Корчка найбільше шансів вийти у другий тур перегонів.

Що обере країна парадоксів Словаччина – прогресивне майбутнє чи депресивне минуле – невдовзі дізнаємося.

«Ковальчук»Дописувала власна кореспондентка Newssky (Словаччина, Чехія, Угорщина, Польща), керівниця проєкту V5 Media Марина Ковальчук, заступниця головного редактора


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: