рф продовжує обстрілювати Україну на тлі запеклих боїв на сході

12.02.2023 0 By Chilli.Pepper

російські війська на вихідних продовжували обстрілювати українські міста на тлі наполегливої спроби захопити більше території на сході країни, а українські офіційні особи заявляють, що москва має труднощі з початком свого довгоочікуваного широкомасштабного наступу там, дописує newssky.com.ua із посиланням на apnews.

Одна людина загинула і ще одна була поранена в неділю вранці в результаті обстрілу Нікополя, міста на південному сході Дніпропетровської області, повідомив губернатор Сергій Лисак. В результаті обстрілу пошкоджено чотири житлових будинки, професійно-технічне училище та водоочисні споруди.

У Харкові, другому за величиною місті України, одна людина отримала поранення після того, як три російські ракети С-300 влучили вночі в об’єкти інфраструктури, повідомив губернатор області Олег Синєгубов. Військові рф заявили, що ракети влучили в цехи зі складання бронетехніки на машинобудівному заводі ім. Малишева в місті.

Українські сили також збили п’ять безпілотників – чотири безпілотники “Шахід” і один розвідувальний безпілотник “Орлан-10” – над частково окупованими Запорізькою і Донецькою областями в суботу ввечері, повідомили київські військові.

Загалом за минулу добу російські війська здійснили 12 ракетних та 32 повітряних удари по території України, а також понад 90 пострілів з реактивних систем залпового вогню, повідомив Генеральний штаб України у своєму щоденному зведенні.

Атаки відбуваються в той час, коли російські війська намагаються захопити більше території у східному промисловому центрі Донбасу, що складається з Донецької та Луганської областей. Українські та західні офіційні особи попереджають, що росія може розпочати новий широкий наступ, щоб спробувати переломити хід конфлікту, оскільки війна наближається до річного рубежу.

Але українські чиновники кажуть, що москва має проблеми з підготовкою такого наступу.

“У них великі проблеми з великим наступом”, – заявив Олексій Данилов, секретар Ради національної безпеки і оборони України, в ефірі українського телебачення в суботу ввечері.

“Вони почали наступ, вони просто не говорять про це, і наші війська дуже потужно його відбивають. Наступ, який вони запланували, вже поступово йде. Але це не той наступ, на який вони розраховували”, – сказав Данилов.

Американський аналітичний центр зазначив, що прокремлівські військові блогери також ставлять під сумнів здатність мскви розпочати широкий наступ в Україні. Вони “продовжують виглядати деморалізованими перспективами Кремля здійснити великий наступ”, – йдеться в останньому звіті Інституту вивчення війни.

Раніше цього тижня власник російського приватного військового підрядника “Вагнер Груп”, який бере активну участь у бойових діях в Україні, заявив, що війна може затягнутися на роки.

У відеоінтерв’ю, опублікованому пізно ввечері в п’ятницю, євген пригожин сказав, що росії може знадобитися від 18 місяців до двох років, щоб повністю забезпечити контроль над Донбасом. Він додав, що війна може тривати три роки, якщо москва вирішить захопити більші території на схід від Дніпра.

Заява пригожина, мільйонера, який має тісні зв’язки з президентом росії володимиром путіним і якого охрестили “шеф-кухарем путіна” за його прибуткові кейтерингові контракти в Кремлі, стала визнанням труднощів, з якими зіткнувся Кремль у кампанії, яку він спочатку планував завершити за кілька тижнів, коли 24 лютого російські війська вторглися в Україну.

рф зазнала низки принизливих поразок восени, коли українські військові розпочали успішні контрнаступи, щоб відвоювати широкі смуги території на сході та півдні.

У неділю пригожин повідомив, що бойовики “Вагнера” захопили селище Красна Гора на північ від Бахмута, стратегічного міста, що знаходиться в епіцентрі бойових дій в останні місяці.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: