Польща: на тлі війни Росії проти України утворюються нові союзи вільних країн

21.10.2022 0 By NS.Writer

На тлі ядерного шантажу світу Російською Федерацією неочікувано утворюються нові союзи країн. Польща вбачає зміцнення своєї безпеки лише з НАТО і воліє, щоб російський президент погрожував своїй державі. Російський президент Володимир Путін почав шантажувати і тероризувати світ. Ядерні погрози з Кремля лунають чи не щодня. Польська Республіка воліє впливати на свою безпеку, а не спостерігати за вільним перебігом подій. Анджей Дуда вкотре спричинив занепокоєння певних осіб і держав.

Анджей Дуда висловив готовність Польщі долучитися до програми Nuclear Sharing

Інтерв’ю президента Дуди в облетіло світ. Від Китаю через Європу до Північної Америки — світові ЗМІ багато писали про те, що Анджей Дуда сказав «Gazeta Polska» про ядерні амбіції Польщі.

Спільне використання ядерної зброї — це концепція політики ядерного стримування НАТО, яка дає змогу державам-членам, які не мають власної ядерної зброї, брати участь у плануванні її використання НАТО. Зокрема, передбачається надання ядерної зброї збройним силам цих країн.

Президента Республіки Польща Анджея Дуду головний редактор «Gazeta Polska» Томаш Сакевич запитав про участь у ядерній парасольці.

«Перша проблема полягає в тому, що ми не маємо ядерної зброї. Немає жодних ознак того, що ми, як Польща, матимемо її у своїх руках найближчим часом. Проте, завжди є потенційна можливість взяти участь у Програмі обміну ядерними ресурсами. Ми поговорили з американськими лідерами про те, чи Сполучені Штати розглядають таку можливість. Тема відкрита», — відповів президент Польщі.

Це повідомлення відзначив білоруський портал sb.by з посиланням на російське агентство РІА Новини, про це повідомив у своєму заголовку сінгапурський «Straits Times». Інтерв’ю також помітило відоме індійське телебачення WION.

Цитуючи слова Дуди, газета додає, що «Польща, одна з найзатятіших прихильників України у семимісячній війні з Росією, веде окремі переговори з багатьма країнами, включно зі США, щодо отримання ядерної енергії».

«Окрім США, які мають у своєму розпорядженні найбільший арсенал, це також Велика Британія та Франція. Проте програма ядерного обміну НАТО має на меті зробити ядерну зброю доступною для інших членів Альянсу, які її не мають. Це дуже елітна група, і деталі всієї програми тримаються в найсуворішому секреті. Зараз ядерні боєголовки НАТО з американського арсеналу розташовані в п’яти країнах: Італії, Туреччині, Німеччині, Бельгії та Нідерландах. Альянс ухвалює рішення щодо їх використання», — сказав президент Польщі.

Правоохоронці затримали колишнього сенатора і радників «Громадянської платформи», що керували компанією з надання польських віз для українців

Затримані є відповідно президентом та головою наглядової ради компанії Personnel Service. У лютому 2022 року МЗС підписало угоду з консорціумом TLScontact-Personnel Service на провадження видачі польських віз та обслуговування, так званий місцевий прикордонний рух. Суперечливого учасника тендеру було обрано попри численні скарги на попередні рішення стосовно Personnel Service, і наперекір численним дописам в медіа, щодо цієї компанії.

11 червня 2021 року Посольство Республіки Польща в Україні на чолі з Бартошем Ціхоцким оголосило про завершення тендеру на ведення процесу видачі польських віз та послуги. Тендер виграв консорціум на чолі з TLScontact.

Рішення було оскаржено, і в наступні місяці тендерна процедура була паралізована апеляціями, але нарешті у лютому 2022 року МЗС підписало угоду з консорціумом на чолі з TLS.

Партнером цієї компанії є польська Personnel Service SA, керівником якої є вроцлавський радник (від комітету Рафала Дуткевича, колишньої Platforma Obywatelska) Томаш Х., а головою наглядової ради є Томаш Войцех М. — колишній сенатор від PO.

Обох заарештовано. Сповіщалося, що їх затримали у справі про багатомільйонні махінації Державного фонду реабілітації інвалідів та ОЗС у 2010–19 роках. «Співробітники Центрального антикорупційного бюро затримали за запитом регіональної прокуратури в Щецині колишніх членів компаній з аутсорсингової галузі. Серед затриманих колишній сенатор Республіки Польща Томаш М.», — йдеться у повідомленні.

Ситуація, коли компанія наймає працівників за контрактом і водночас відповідає за візові процедури, має вигляд конфлікту інтересів, адже Personnel Service також займається заявками конкурентів, виступаючи посередниками при найманні українців.

Цю загрозу передбачали й громадяни України. 25 червня 2021 року біля посольства Польщі в Києві відбувся пікет кількох десятків осіб проти монополізації польського ринку праці для громадян України. «У червні Посольство Республіки Польща оголосило про плани передати право збирання та оброблення візових даних консорціуму компаній, дві з яких професійно працевлаштовують українців у Польщі.

Про справу також широко писали українські ЗМІ. За словами президента Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василя Воскобойника, існує цілком реальний ризик того, що українці, які прийдуть до візових центрів по робочі візи, будуть скеровані на роботу лише до тих роботодавців, з якими візовий посередник співпрацює.

У всій справі є ще одна важлива деталь. Взявши участь у тендері, TLScontact запропонувала безоплатне обслуговування місцевого прикордонного руху, що дало змогу виграти конкурс. Ще троє учасників, які брали участь у тендері, в апеляціях (до Національної апеляційної палати) наголосили, що це незаконна практика.

Варто також зазначити, що перед завершенням тендеру велася чорна медійна кампанія (зокрема в «Gazeta Wyborcza») проти нинішнього адміністратора візового процесу — компанії VFS Global. Були навіть спроби об’єднати VFS з росіянами з шаленою швидкістю, хоча компанія належить до цюрихської туристичної фірми, заснованої в 1906 році. VFS Global показує, що вони є найбільшим постачальником послуг з оформлення віз (наразі вони надають свої послуги у 144 країнах).

Натомість саме про TLS писали світові ЗМІ. «Росія мала „крота“ у візовій компанії, якою послуговується Велика Британія». Агентство AFP, посилаючись на всесвітньо відомий портал розслідувань Bellingcat, попереджало, наприклад, у 2008 році: «Російська служба безпеки ФСБ мала крота в компанії, якою послуговується Велика Британія та інші країни для оброблення заявок на візу», — згідно з доповіддю, опублікованою групою розслідувань Bellingcat: У доповіді випливає, що це була частина ширшої стратегії, яка давала змогу таким агентам, як ті, хто ймовірно отруїв колишнього шпигуна Сергія Скрипаля в Англії, виїхати на Захід під фальшивим ім’ям. Фахівець TLSContact Вадим був завербований ФСБ після того, як його перевели назад до Москви з пекінських офісів TLSContact у 2015 році.

Питання викликають стосунки між Службою кадрів і Томашем М. Колись він був зіркою Громадянської платформи, але залишив політику за суперечливих обставин.

«Все за графіком». Садось заперечує чутки про зупинку роботи певних фондів ЄС для Польщі

«Повідомлення ЗМІ про нібито зупинення деяких фондів ЄС для Польщі не відповідають дійсності. Переговори між Польщею та Європейською комісією тривають згідно з графіком», — заявив Анджей Садось, Постійний представник Польщі при ЄС. За його словами, переговори мають завершитися протягом кількох місяців.

Повідомлення ЗМІ про нібито припинення частини когезійних фондів для Польщі можуть базуватися лише на анонімних джерелах. Це тому, що офіційно ніхто з Єврокомісії не підтвердить такого. Це неправдиві повідомлення. За його словами, щодо Польщі формулюються очікування, які не артикулюються щодо решти держав-членів.

«Я можу підтвердити слова міністра фінансів і регіональної політики Гжегожа Пуди, що подальші програми приймаються, і що Польща отримає відповідні виплати згідно з регламентом. Очікується, що переговори завершаться протягом кількох місяців. Тоді також можуть бути подані заявки на відшкодування витрат на реалізацію програми», — сказав він.

За словами Постійного представника Польщі в ЄС, з точки зору програм політики згуртованості Польща має відповідати тим самим умовам, що й інші країни-члени. «Ідентичні переговори, які веде Польща з Єврокомісією, ведуть також інші країни-члени», — акцентував він.

Президент Анджей Дуда розпочав візит до Італії, де долучився до Всесвітнього продовольчого форуму

Анджей Дуда в Римі

За словами керівника Бюро міжнародної політики президента Якуба Кумоха, теми події очевидні: небезпека голоду, яке загрожує світу у зв’язку з діями Росії. Це можливість розповісти неєвропейським країнам, у чому полягає проблема продовольчої кризи, — наголосив він.

Це надто важливе питання для дуже великої кількості людей, які проживають на африканському та азійському континентах. Обговорюються способи відновлення ланцюгів постачання їжі. Внесок Польщі полягає в тому, що країна збільшила експорт продовольства через свою територію з України.

Анджей Дуда провів зустріч з генеральним директором ООН з питань продовольства та сільського господарства Цюй Донгю. Програма також охоплює зустріч із Президентом Італійської Республіки Серджіо Маттареллою. Президент Італії відіграв величезну роль у просуванні ініціативи Анджея Дуди щодо надання Україні статусу кандидата до Європейського Союзу. Італія виявилася добрим партнером, і Польща вбачає можливість поговорити про те, що робити далі, щоби зупинити російську агресію

Президентське подружжя також відвідає Ватикан, в соборі Святого Петра покладе квіти до могили Івана Павла II у 44-ту річницю обрання Кароля Войтили Папою.

У Польщі очікують на нову хвилю біженців з України

Ева Леніарт

Понад пів мільйона осіб з України можуть прибути до Польщі цієї зими.

Ева Леніарт, підкарпатська воєвода, наголосила, що існує ризик нової хвилі біженців. «Інформація, яка надходить із західної частини України після нещодавніх нападів, не є оптимістичною», — зізналася вона.

Окрім цього, за інформацією Леніарт, нещодавні російські атаки зруйнували, теплові електростанції та решту об’єкти критичної інфраструктури. Це означає проблеми з опаленням як житла, так і місць колективного перебування людей.

«За словами львів’ян, є сумніви щодо того, чи зможуть вони пережити зиму в місті», — сказала воєвода.

Українці працюють, вчать польську, інтегруються з поляками. 88 відсотків поляків згодні працювати з українцями

З першого дня війни поляки допомагали українцям найнеобхіднішим — прихистком, житлом, їжею. Спершу польські політики передбачали, що наплив біженців з України міг становити негативні наслідки для Польщі. Однак дані свідчать, що українці в Польщі вивчають польську мову і підтримують польську економіку, а також працюють, що всупереч побоюванням, не збільшило безробіття. З іншого боку, поляки загалом бачать позитивні сторони присутності людей з України та підтримують їх.

Політики стверджували, зокрема, що люди, які втікають від війни з України, отримують у Польщі особливі привілеї коштом поляків, а їхній приплив спричинить утворення закритих громад, своєрідних “гетто” українців. Проте виявилося, що закритих громад українських переміщених осіб у Польщі немає. Навпаки.

На відміну від біженців із Сирії чи раніше з Чечні, переміщені з України — це переважно освічені жінки з дітьми. Більшість із них заявляють, що їхнє перебування в Польщі є лише тимчасовим і вони повернуться на батьківщину після припинення бойових дій. Для них характерна висока самостійність і підприємливість — переважна більшість шукає роботу як джерело доходу, а значна частина живе користуючись з власних коштів.

Інтеграцію в польський ринок праці прискорить працевлаштування для та курси польської мови. Така діяльність може стати основою політики щодо іммігрантів, які приїжджатимуть до Польщі й у майбутньому.

За оцінками УВКБ ООН, агентства ООН у справах біженців, у другій половині липня 2022 року в Європі було понад 6 мільйонів біженців, з яких близько 3,7 мільйона були зареєстровані в окремих країнах як утікачі від війни. Проте, за оцінками Міжнародної організації з міграції (МОМ), з початку війни 8 мільйонів громадян України були змушені переїхати також усередині своєї країни. Через війну щонайменше 30 відсотків залишили свої домівки.

Друга за величиною річка Польщі постраждала від екологічної катастрофи

У серпні річка Одер постраждала від екологічної катастрофи, забруднення якої почалося на південному заході Польщі та простягнулося на 300 кілометрів. Десятки тисяч мертвої риби плили за течією, — пише редактор з екології та демократії Vishegrad Insight Міхал Заблоцкі.

Одер став найбільшою екологічною надзвичайною ситуацією в країні за останні роки. Кілька природних заповідників і різноманітних екологічних середовищ, як на польському, так і на німецькому боках, розташовані вздовж потоку і тепер опинилися перед реальною небезпекою.

Гинули риба і бобри. У небезпеці опинилися водоплавні птахи, худоба і насамперед відпочивальники. Мешканці одерських сіл, рибалки та екологи були перші і єдині, хто намагався врятувати річку від екологічного лиха.

Перші новини про забруднення з’явилися 26 липня, коли рибалки на кордоні Опольського та Нижньосілезького регіонів помітили мертву рибу у воді. Вони одразу сповістили владу та почали розчищати річку, витяги понад 5 тонн мертвої риби, але більшість риби опинилася нижче за течією і її змило вздовж берега.

Малгожата Трач

Наступними днями польська депутатка від «Зелених» Малгожата Трач, а також сенатор від «Громадянської платформи» Вадим Тишкевич (обидва члени опозиції) закликали національний уряд до негайного втручання.

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецкі заявив, що «велика кількість хімічних відходів, ймовірно, була скинута в річку Одер з повним усвідомленням ризиків і наслідків». Він також пообіцяв притягнути винних до відповідальності. «Ми не відпустимо цю справу. Ми не заспокоїмося, доки винні не будуть суворо покарані».

Згодом Моравецкі висловився, що дізнався про подробиці катастрофи «надто пізно». Двох державних службовців, відповідальних за управління водними ресурсами та охорону навколишнього середовища, звільнили.

Натомість є певні свідчення, що ще в липні в Одері поблизу Вроцлава на півдні Польщі були знайдені деякі токсичні хімікати. Точна причина отруєння та особи винуватців невідомі.

Інститут безпеки генерала Богуслава Пацека має намір закупити професійні набори виживання для цивільних жертв війни в Україні

Богуслав Пацек

Разом ми зможемо допомогти та зібрати кошти для тих, хто зимуватиме в охопленій війною Україні, — такий головний меседж фундації.

Теплого одягу, взуття, спеціальних спальних мішків, які витримують екстремальні температури, катастрофічно бракує. Комплекти отримають ті, хто не зміг або не встиг уникнути вогню та бомбардування. Багатьом українцям доведеться зимувати в підвалах.

Два мільйони людей шукають безпечного місця — переважно жінки та діти. Сотні тисяч людей без даху над головою. Ще тисячі людей живуть у страху та невпевненості щодо подальших атак росіян. Останні були спрямовані переважно на інфраструктуру та цивільне населення.

У гуманітарних організаціях прогнозують, що у зв’язку з прийдешньою зимою з України виїдуть майже 1,5 мільйона людей, зокрема до Польщі. Проте є ті, хто хоче залишитися на батьківщині. Не виключено, що їм доведеться мати справу з надзвичайно складними умовами — холодом, перебоями з електрикою та водою. Інститут допомагатиме мирним жителям, які боротимуться за виживання.

Генерал-майор у відставці Богуслав Пацек добре знаний через підтримку України. Він акцентував, що останнім часом Росія активізувала атаки на українські міста. Цілями є як критична інфраструктура, зокрема енергетичні об’єкти, а також житлові будинки. Російські ракети та безпілотники сіють хаос і в столиці України.

Україна переймає у Польщі досвід цифровізації культурної спадщини

Мінкульт Польші

Віцепрем’єр-міністр, Міністр культури й національної спадщини Польщі Пьотр Глінський запросив українську делегацію на чолі із заступницею Міністра культури та інформаційної політики України Анастасією Бондар відвідати польські культурні заклади.

Польський віцепрем’єр-міністр, міністр культури й національної спадщини акцентував на безумовній солідарності з Україною, осудив воєнні злочини Росії. «На зустрічі обговорили напрям зацифрування українських ресурсів культурної та диджиталізації культури», — зазначила заступниця міністра культури та інформаційної політики Анастасія Бондар.

Міністр культури й національної спадщини Польщі Пьотр Глінський та заступниця Міністра культури та інформаційної політики України Анастасія Бондар

Українська делегація відвідала польський Національний інститут музеєзнавства, музейної справи та охорони фондів, Інститут національної спадщини, Головне управління державного архіву, Національну бібліотеку та окремі національні музеї.інститут також зіткнувся з проблемою відсутності законодавчо зафіксованих стандартів зацифрування музейних цінностей, з огляду на це кожен музей диджиталізується у свій спосіб, що перешкоджає надалі інтеграцію до загальної уніфікованої системи.

«Війна триває вже 230 днів і щодня армія рф знищує наші нерухомі пам’ятки, обстрілює музеї, вивозить (а кажучи прямо — краде) експонати та цінності. Зараз ми особливо відчуваємо відсутність Єдиного електронного реєстру культурних цінностей, над створенням якого наразі працює міністерство. Але також ми дуже відчуваємо шалену підтримку наших міжнародних партнерів. Так, наприклад, ми радо прийняли запрошення Міністерства культури і національної спадщини Польщі, які вирішили поділитися з нами своїми здобутками у сфері історичної спадщини.

На сьогодні в Польщі близько 380 музеїв, де зберігаються 20 млн об’єктів. З них 3,7 млн — вже зацифровано, а інформацію про них внесено до електронних систем обліку. Раніше інститут зіткнувся з проблемою відсутності законодавчо зафіксованих стандартів зацифрування музейних цінностей, з огляду на це кожен музей диджиталізувався у свій спосіб, що надалі унеможливлює інтеграцію до загальної уніфікованої системи.

Ексклюзив

«Ковальчук»Марина Ковальчук, журналістка, редакторка, для Newssky (Варшава)


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: