Поки Франція та Німеччина тримаються разом, їхнє економічне домінування навряд чи можна піддати сумніву

02.04.2024 0 By Writer.NS

Габор Хорват

Чи можна назвати франко-німецький альянс локомотивом Європи і хто може стати третім для симетрії, кореспондентка Newssky звернулася по коментар до заступника головного редактора угорської газети Népszava Габора Хорвата.

У 1950 році, лише через п’ять років після закінчення Другої світової війни, французький політик Робер Шуман запропонував об’єднати Францію та Німеччину. Попри неодноразові конфлікти сучасності, обидві території (країни) та їх населення (нації) мали спільну історію та багато спільного. Настільки, що злиття здавалося реалістичним варіантом.

Робер Шуман безумовно «винен» у формуванні Європи….

Попри те, що цей гігантський проєкт не був реалізований, Шумана багато хто вважає одним із «батьків Європи». Його ідея полягала в тому, щоб раз і назавжди припинити війни між Францією та Німеччиною і принести вічний мир на континент — або принаймні на його західну частину.

Чим насправді є Європейський Союз наразі?

У наш час Європейський Союз є дуже сильним міжнародним гравцем, який становить приблизно одну шосту світової економіки. Сама Німеччина є 3-ю економікою світу, а Франція посідає 7-ме місце.

Протягом попередніх десятиліть цих двох часто згадували як «локомотив», що рухався вздовж постійно зростального поїзда, який тепер містить 27 вагонів. Поки вони продовжують триматися разом, їхнє економічне домінування навряд чи можна оскаржити, тоді як у разі, якщо вони борються за позиції, воюючи один з одним, вони можуть зіткнутися зі значними перешкодами у вигляді обшарпаних альянсів усередині альянсу.

Яка країна могла б посилити цей дует?

Теоретично Італія чи Іспанія могли б приєднатися до них, щоб сформувати переважну внутрішню силу, але це не стільки математична проблема, скільки питання амбіцій і довгострокового бачення.

Рим і Мадрид іноді виявляють певний інтерес до участі, але зазвичай їм бракує необхідної витримки, щоб боротися за своє місце під сонцем.

Ваша позиція стосовно Польщі?

Ще одна нова європейська держава, яка має необхідну чисельність населення та економічну потужність і демонструє великі амбіції, – це Польща, яка наразі є 21-ю економікою світу. З населенням 41 мільйон (плюс українські біженці) Польща є фактичним лідером східного флангу. Це робить її ідеальним партнером для Берліна та Парижа – якщо Варшава не претендуватиме на роль противаги, а знаходитиме спільну мету для просування вперед у великому європейському проєкті. У цьому сенсі результати останніх загальних виборів у Польщі дають надію для нового, виключно динамічно європейського налаштування.

З боку Польщі, звісно, існує питання традиційної підозрілості щодо Німеччини – але достатньо поглянути на небезпеки, які загрожують країні зі Сходу, щоб відкинути старі й безпідставні страхи. Крім того, є привабливість бути прийнятим як рівноправний партнер у центрі майбутньої федералістської Європи. Це позиція значно більшого впливу та добрий шанс для швидшого зростання, який було б помилкою упустити.

«Ковальчук»Спілкувалася Марина Ковальчук, заступниця головного редактора (Центральна Європа та Канада), керівниця проєкту V5 Media

In English


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: