Навіщо Україні німецький Leopard 2? Найважливіші відповіді

14.01.2023 0 By Chilli.Pepper

З’являється все більше ознак щодо поставки в Україну основних бойових танків Leopard 2. Але чому Україна робить ставку на цю модель і менше на американські танки Abrams, публікує переклад статті newssky.com.ua із посиланням на wiwo.de.

З’являється все більше ознак щодо поставки в Україну основних бойових танків Leopard 2. Але чому Україна робить ставку на цю модель і менше на американські танки Abrams?

Суспільна дискусія щодо подальших поставок озброєнь в Україну наразі зосереджена навколо бойового танка Leopard 2. Федеральний міністр оборони Крістін Ламбрехт (SPD) у п’ятницю заявила, що позиція федерального уряду не змінилася. Польща , навпаки, хоче постачати танки Leopard у рамках коаліції.

Таким чином, перед наступною зустріччю країн-підтримників України в Рамштайні 20 січня тиск на Німеччину посилюється . Віце-канцлер Роберт Хабек (зелені) також сказав, що федеральний уряд не повинен перешкоджати, якщо інші країни хочуть лідирувати в постачанні бойових танків.

В Україні закінчуються танки Т-72

Досі Україна здебільшого покладалася на танки Т-72 радянських часів. Багато з них вона також захопила у відступаючих російських військ. Але з розгортанням війни їх кількість продовжувала зменшуватися. Тож Україні потрібна заміна – вона може прийти лише із Заходу.

Навіщо Україні Леопард-2?

Танк вважається одним з кращих на заході. Німецький оборонний підрядник Krauss-Maffei Wegmann виготовив понад 3500 танків Leopard 2 з початку виробництва в 1978 році. Танк важить понад 60 тонн, озброєний 120-мм гладкоствольною гарматою і може вражати цілі на відстані до п’яти кілометрів. Leopard 2 працює на порівняно більш економічному двигуні, який працює на дизелі.

Яка була б користь?

Близько 20 країн експлуатують Leopard 2. Це означає, що кожна з кількох країн могла б надати частину своїх танків на підтримку України – яких є різні типи. Однак це полегшило б Україні управління обслуговуванням і навчання екіпажу. Окрім Німеччини, країни, які використовують Leopard, включають Канаду, Данію, Фінляндію, Нідерланди, Норвегію, Австрію, Польщу, Іспанію, Швецію та Туреччину.

Скільки Leopard 2 доступно?

Таким чином, Leopard 2 є одним із найпоширеніших західних танків. Але через три десятиліття після закінчення холодної війни танки та інше важке озброєння все ще обмежені в більшості західних країн. Багато країн різко скоротили свої армії після падіння комунізму. Зараз Німеччина має лише близько 350 танків Leopard 2 у порівнянні з приблизно 4000 основних бойових танків у розпал холодної війни, каже німецький військовий експерт Карл Шульце.

Німецькій збройовій промисловості законом заборонено виробляти танки для зберігання. Країни, які замовляють нові танки, повинні бути готові чекати на поставку два-три роки. Навіть якщо виробництво буде нарощено, експерти кажуть, що може знадобитися щонайменше два роки, перш ніж перші нові танки вийдуть із заводу. Це також гальмує готовність Бундесверу , наприклад, здати танки.

Які ще є західні основні бойові танки?

Сполучені Штати експлуатують тисячі танків M1 Abrams виробництва General Dynamics , але вони вважаються непридатними для України, оскільки оснащені газотурбінними двигунами. «Споживання гасу «Абрамсом» настільки велике, що Україна не має жодних шансів експлуатувати його в нинішній воєнній ситуації», — каже Шульце.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: