Національний роумінг: як приєднатися до іншої мережі, коли своя не працює

24.12.2023 0 By Writer.NS

У випадку збою у мережі, коли один з мобільних операторів не працює, є можливість під’єднатися до національного роумінгу, який дозволяє приєднатись до будь-якого іншого українського оператора. Однак, така опція може не працювати у випадках масштабних атак на оператора, пише ain.ua.

Ілюстративне фото

Щоби скористатися нацроумінгом, необхідно:

  • Відключити автовибір мережі в налаштуваннях телефону.
  • Вручну вибрати мережу іншого оператора.
  • Перевірити можливість вихідного дзвінка, SMS.

Налаштування автовибору мережі в телефоні можуть відрізнятися залежно від його моделі та версії операційної системи. Загалом, для цього необхідно перейти в розділ «Налаштування» > «Мобільна мережа» (чи підключення) > «Оператор» і вибрати «Вручну».

Як змінити оператора?

Вимкніть у телефоні автовибір мережі:

  • для Android: налаштування – мобільна мережа – оператор
  • для iOS: параметри – стільникові дані – вибір мережі
  • Знайдіть та оберіть доступну мережу вручну:
  • Vodafone UA, UA Kyivstar, lifecell
  • Якщо підключитися не вдалося, спробуйте ще раз або виберіть іншу мережу
  • Якщо не вдається – перезавантажте телефон.

Що далі?

Після того, як вибрали мережу іншого оператора, ваш телефон повинен підключитися до нього. Якщо підключення не відбулося, спробуйте вибрати іншу мережу або перезавантажте телефон.

Тарифування національного роумінгу відповідає тарифуванню основного оператора. Тобто, якщо ви абонент «Київстар», і ви перемикаєтеся на мережу Vodafone, то дзвінки на номери «Київстар» будуть тарифікуватися за вашим тарифним планом.

Ця послуга була запущена в Україні в березні 2022 року в межах заходів із забезпечення безперебійного зв’язку для українців під час війни.

Попри те, що національний роумінг створений для уникнення ситуацій, за яких українці залишаються зовсім без зв’язку, трапляються випадки, коли і він не допомагає. Так 12 грудня 2023 року в результаті потужної атаки на ядро мережі стався масштабний збій у «Київстар». Абоненти не змогли скористатися послугою нацроумінгу, оскільки оператор не змогла передати дані про своїх користувачів іншим.

Читайте також на Newssky «Зеленський ввів санкції проти 51 людини й 134 компаній» і дивіться на YouTube-каналі «Нудний Пенс».

Щоб завжди бути в курсі подій, підписуйтесь на ТГ-канал Newssky. Також рекомендуємо актуальні дискусії друзів України в Північній Америці на YouTube-каналі Rashkin Report.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: