На будівництво доріг в Україні зайшла нова турецька компанія

14.01.2022 0 By NS.Writer

З 1 по 7 січня в системі електронних закупівель «Прозорро» провели тендери на 13,27 млрд грн, 23% склали закупівлі з асфальтування доріг, пише biz.censor.net.

Про це 9 січня повідомило видання «Наші гроші».

На асфальтування доріг провели тендери на 3,05 млрд грн, це 23% від закупівель по всій Україні (у тому числі в структурі Укравтодору 2,75 млрд грн, місцеві органи влади 0,30 млрд грн)

Цікава подія відбулась у Івано-Франківській області. Турецька компанія «Özgün yapi sanayi» після потужного опору замовника та місцевих підрядників виграла тендер на експлуатаційне утримання місцевих доріг вартістю 280,70 млн грн.

Для перемоги туркам довелось двічі оскаржувати в АМКУ рішення замовника вигнати «Озгюн».

Спочатку замовник відхилив компанію за претензію до банківської гарантії. Турки довели у тендерній колегії безпідставність цього звинувачення, та замовник мав повернути їх на торги.

Але замовник розглянув пропозицію фірми та висунув нові претензії. І вже не в частині банківської гарантії, а у інших документах. Наприклад, «Озгюну» закинули те, що по відношенню до одного з агрегатів в одному документі було вказано «Автогудронатор (спеціалізований вантажний цистерна) Ford Cargo», а в іншому було написано Ford Cargo спеціалізований вантажний цистерна«.

«Озгюн» оскаржив нові претензії. Згідно закону замовник не має права більше одного разу розглядати тендерну пропозицію, знаходити недоліки і безкінечну кількість разів відхиляти за нові претензії. Такий запобіжник в законі зроблено проти недобросовісних замовників, які можуть знайти п’ять недоліків, але відхиляти за один з них і так п’ять разів по черзі. Тоді учасник муситиме або п’ять разів у екстреному порядку (за відведену законом одну добу) виправляти недоліки. Або кожного разу окремо звертатись до АМКУ, відволікаючи гроші на оплату скарг та роботу тендерних юристів.

Тендерна колегія АМКУ постановила, що Замовник, повторно звернувшись до Скаржника з вимогою про усунення невідповідностей в інформації та/або документах, порушив вимоги частини шістнадцятої статті 29 Закону та зобов’язала «Дороги Прикарпаття» скасувати рішення про відхилення тукрів.

«Озгюн» виграв ціновий аукціон у місцевих фаворитів «ПБС» та «БМбуд» зі знижкою 13%.

Для цієї фірми це стало першим підрядом в Україні. Вона також намагалась пробитись до перемоги у тендері Укравтодору на ремонт однієї з львівських доріг вартістю 452 млн грн. При цьому «Озгюн» навіть отримав рішення АМКУ про відхилення пропозиції «Автомагістралі-Південь». Після цього Служба автодоріг взагалі відмінила тендер через відсутність подальшої потреби у закупівлі.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: