Матей Кандрік: Дострокові вибори стануть важливим випробуванням щодо найближчого майбутнього Словаччини

21.01.2023 0 By NS.Writer

Матей Кандрік

Останні дослідження європейських аналітичних центрів засвідчили сумну тенденцію для Словаччини — невдоволення приналежністю до ЄС, а надто — найнижчу підтримку України серед держав Вишеградської групи на сьогодні. Чому так і що з цим робити Newsky запитав у Матея Кандріка, головного виконавчого директора братиславського Adapt Institute (Словаччина).

Декілька опитувань громадської думки нещодавно показали суттєві відмінності поглядів словацького суспільства у порівнянні з його сусідами. Досить низький рівень подальшої підтримки України чи негативне сприйняття біженців є сумними, але реальними настроями. Низька освіта, ностальгія за попереднім соціалістичним режимом, панславізм, масова і тривала присутність проросійської дезінформації та специфічне ізоляціоністське мислення (ми не хочемо нічого від світу, світ не повинен нічого хотіти від нас) можна назвати важливими джерелами живлення таких настроїв.

Також значна частина політичної опозиції свідомо використовує наративи, які відбілюють Росію та звинувачують Україну у війні. Не дивно, що ці політичні актори віддають перевагу авторитарному правлінню, а не демократичним принципам. Ця ситуація спричиняє занепокоєння і тривогу. Майбутні дострокові вибори стануть важливим випробуванням того, яке політичне бачення визначатиме Словаччину найближчими роками.

Ексклюзив

Англійською

«Ковальчук»Спілкувалася Марина Ковальчук, власна кореспондентка Newssky (Словаччина, Чехія, Угорщина, Польща), керівниця проєкту V5 Media


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: