Львівських та литовських кадетів пов’язала «Кіберджура»

22.02.2021 0 By NS.Writer

У Львівському державному ліцеї з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут тривають тренування в… онлайн-просторі. Вихованці закладу готуються до участі у командно-штабній грі «Кіберджура» та здобувають основи знань і навичок, пов’язаних з високотехнологічними спеціальностями сектору безпеки та оборони.

Об этом сообщает armyinform.com.ua.

Зі слів заступника очільника ліцею з навчальної роботи підполковника Тараса Грицевича, під час кібертренувань ліцеїсти навчалися працювати і реалізовувати навички у кількох стратегічно-перспективних напрямках вишколу.

— Насамперед особливістю є сама форма проведення заняття, — говорить офіцер. — Це дистанційний майстер-клас провідного в Україні спеціаліста в галузі геоінформаційних технологій, інструктора з програмування просвітницького проєкту «ГІС-форум» Віктора Родіни. Він дуже просто і доступно розповів та наочно показав технологію створення інтерактивних карт-розповідей Story Maps за допомогою програмного продукту ArcGIS від провідної у цій галузі компанії ESRI.

Майстерність інструктора спонукала ліцеїстів настільки активно включитися у творчий процес, що впродовж години після завершення онлайн-трансляції в нашій аудиторії інформаційних технологій не вщухав «мозковий штурм» юнацької команди. Ліцеїсти ділились ідеями, як зіставити і застосувати практично здобуті від інструктора знання. Брейнстормінг активно підтримали присутні педагоги. Зокрема вчителька географії Галина Бенюк, педагог-організатор полковник запасу Олег Яремишин, директор Зашківського музею Євгена Коновальця Ігор Селецький, присутність якого в ліцеї невипадкова.

Ми недаремно зазначили, що завдання для «Кіберджури» багатошарові. Одне — з площини інформаційних технологій. Інше — у контексті вивчення військової історії. Адже історична постать полковника Євгена Коновальця та відображення його життєвого шляху засобами інтерактивних карт-розповідей Story Maps — особлива тема, актуальна з огляду на цьогорічне відзначення 130-ї річниці з дня народження українського військового діяча. Крім того, саме постать Євгена Коновальця об’єднала українських учасників майстер-класу з представниками Литви, які теж взяли участь в онлайн-заході.

Постать Євгена Коновальця є об’єднавчою для постколоніальних країн. Згідно з дослідженнями українських і литовських науковців, саме він уперше ввів в обіг поняття «інформаційна війна» стосовно московського більшовизму. А ще провів першу стратегічну розвідувальну операцію проти спроби анексії території Литовської держави.

Слід зазначити, що онлайн-захід є вагомим кроком у розвитку співпраці між військовим ліцеєм у Львові та Кадетським ліцеєм імені генерала Повіласа Плехавічуса в литовському Каунасі, і відбувся він у день національного свята наших побратимів — Дня незалежності Литви.

— Загалом, майстер-клас сприяв набуттю ліцеїстами базових знань і навичок використання хмарного сервісу ArcGIS OnLine, за допомогою яких вони з іншими учасниками Глобального проєкту модернізації освіти у світі від компанії ESRI — командами й гуртками «Джура-Кіборг» — зможуть створювати і публікувати власні тематичні інтерактивні карти, — розповів підполковник Тарас Грицевич.

Як тривав майстер-клас, докладно можна переглянути за посиланням.

Як уже повідомляла АрміяInform, «Кіберджура» — захід національно-патріотичного виховання учнівської і студентської молоді, спрямований на впровадження сучасних інформаційних технологій в школах у межах Глобального проєкту модернізації освіти: створення шкільних інтегрованих уроків «Інформатика — географія — предметна область» засобами Esri Story Maps; спростування російських імперських міфів за допомогою «карт історії»; просування і ствердження сучасних смислів та цінностей демократичного громадянського суспільства.

Автори «Кіберджури» — співзасновник «Джури» Борис Скребцов і віцепрезидент Міжнародної академії інформатики Іван Галенко. Їхню ідею підтримали фахівці РНБОУ та Антикризового центру кібернетичного захисту бізнесу при ТПП України.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: