Літературна премія імені Василя Кожелянка. Ексклюзив

22.01.2022 1 By NS.Writer

Громадська ініціатива, яка живе і розвивається.

З гарним починанням виступили шанувальники творчості письменника Василя Кожелянка — вчені, історики, літературознавці, письменники та читачі, засновали 2021 року в Чернівцях Літературну премію імені Василя Кожелянка.

Ініціаторами заснування цієї літературної премії виступили Інга Кейван, Світлана Вардеванян, Максим Дупешко, Марина Лібанова.

Літературна премія імені Василя Кожелянка — це одна із проєктних ініціатив, що пройшли відбір у конкурсі на звання «Книжкової столиці України — 2022», оголошеного Українським культурним фондом.

Ця, створена громадськістю, літературна премія має на меті ініціювання та реалізацію активностей, які сприятимуть тому, щоб ім’я Василя Кожелянка стало одним із центральних культурних брендів Чернівців, символом «Книжкової столиці України — 2022» і точкою тяжіння літературно-мистецького, книжкового життя міста в ювілейний рік Василя Кожелянка, письменника, поета, драматурга і журналіста, який народився 65 років тому.

У Муніципальній бібліотеці імені Анатолія Добрянського в Чернівцях відбувся захід «Розмова про творчість та співтворчість» з Володимиром Сердюком — кінознавцем, кіносценаристом, прозаїком, драматургом, перекладачем, журналістом.

Довідково: Володимир Сердюк і Василь Кожелянко у співавторстві під псевдонімом «Чернівецькі казкарі» створили п’ять п’єс: «Лізикава», «Казки дідуся Фройда», «Солдатське щастя», «Пластиліновий метал», «Гільйотина». Володимир Сердюк також був видавцем однієї з книжок поезій Василя Кожелянка «Білий і рудий».

Під час цієї зустрічі з Володимиром Сердюком відвідувачі бібліотеки імені Анатолія Добрянського мали змогу поговорити про його різні творчі іпостасі, а також про творчі взаємини з Василем Кожелянком. Зустріч відбулася у теплій дружній атмосфері.

Увечері того ж дня, у Культурно-мистецькому центрі імені Івана Миколайчука в Чернівцях, відбувся захід «Кожелянко. Інтерпретації», присвячений 65-літтю письменника Василя Кожелянка.

Під час заходу демонструвався документальний фільм «Люди світла. Василь Кожелянко», створений Телерадіокомпанією ТВА 2019 року.

Відбулася також щира розмова присутніх з авторкою цього кінофільму Наталею Абрамовою про роботу над цією стрічкою, де також виступив Володимир Сердюк, зі спогадами про свого друга, співавтора, і редактора першого видання роману «Мистецтво вмирання».

Пам’ять — найбільш ненадійне джерело, але саме вона додає смислу тим, хто пам’ятає, продовжує життя тим, про кого пам’ятають.

Хоча пам’ять — це лише інтерпретації.

Усі бажаючі зможуть отримати більш детальну інформацію щодо Літературної премії імені Василя Кожелянка за наступними адресами:

e-mail Літературної премії імені Василя Кожелянка: [email protected]

е-адреса Інги Кейван — керівниці проєкту: [email protected]

Фейсбук-сторінка — за посиланням

е-адреса Світлани Вардеванян — кураторки проєкту: [email protected]

та її Фейсбук-сторінка: за посиланням

«Сердюк»Володимир Сердюк,

винятково для Newssky


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: