Індія відмовляється від російських гелікоптерів та винищувачів

13.02.2023 0 By NS.Writer

Індія фактично заморозила переговори про купівлю російських гелікоптерів Ка-226Т та винищувачів Су-30МКІ. Раніше Індія була найбільшим покупцем зброї у Москви та забезпечувала 20% замовлень “Рособоронекспорту”, пише biz.censor.net.

Ілюстративне фото

Про це повідомив заступник голови Федеральної служби з військово-технічного співробітництва (ФСВТС) Росії Володимир Дрожжов, передає The MoscowTimes.

Міжурядову угоду на 200 гелікоптерів загальною вартістю $1 млрд було підписано ще в 2015 році. Але за вісім років до укладання контракту справа так і не дійшла, попри те, що Москва погодилася організувати виробництво 140 машин в Індії.

“На жаль, переговори з індійськими партнерами практично заморожені”, – сказав Дрожжов в інтерв’ю російському “Інтерфаксу”.

За його словами, РФ “очікує рішення Індії” щодо продовження переговорного процесу. Але марно: російське Міноборони анонсувало тендер на закупівлю гелікоптерів у морській версії ще 2018 року. “Однак конкретних рішень немає”, – констатував він.

У підвішеному стані залишається й угода з продажу винищувачів Су-30МКІ. Росія запропонувала Індії комплекти для виробництва літаків на її території на $1,4 млрд. Очікувалося, що контракти підпишуть ще у 2020 році. Але з того часу процес застряг у мертвій точці.

Раніше Індія заморозила спільний із РФ проєкт із розробки винищувача п’ятого покоління на базі Су-57. Зазначається, що військовим не сподобалися ані фінансові, ані технологічні параметри літака, який, за їхніми словами, не відповідають п’ятому поколінню винищувачів щодо скритності та авіоніки.

Делі мав виділити половину коштів на виробництво винищувачів у розмірі $4 млрд, проте обмежився лише сумою $295 млн на створення ескізного проєкту.

У 2022 році індійських військових не влаштували характеристики російських танків Т-72 і Т-90. Замість них перевагу надали французьким Leclerc XLR. Крім того, пояснило індійське військове командування, російські танки виявилися абсолютно марними в гірській місцевості: їх не можна використовувати для збройних сутичок на кордоні з Китаєм та Пакистаном.

Як наголошує видання, попит на російську зброю падає, зокрема, після того, як увесь світ побачив її в дії під час повномасштабного вторгнення в Україну: війна завдала “величезного удару” по репутації російських постачальників, каже президент американського Wilson Center Марк Грін.

Читайте також на Newssky «Вчений повідомив про перший в Україні ракетний запуск безпілотника» і дивіться на YouTube-каналі «Нудний Пенс».

Щоб завжди бути в курсі подій, підписуйтесь на ТГ-канал Newssky. Також рекомендуємо актуальні дискусії друзів України в Північній Америці на YouTube-каналі Rashkin Report.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: