«Гарантований покупець» віддав компанії Ахметова 2,7 млрд боргу за «зеленим» тарифом

26.01.2022 0 By NS.Writer

У п’ятницю, 21 січня, державне підприємство «Гарантований покупець» спрямував 2,7 млрд для розрахунку з виробниками електроенергії за «зеленим» тарифом, пише biz.censor.net.

Про це повідомив народний депутат Олексій Гончаренко («Європейська солідарність») у Telegram.

«Вчора останні 2,7 млрд грн, які утримувались в ДП „Гарантований покупець“ були спрямовані за встановленим європейськими кредиторами адресатом. Гроші були перераховані після тиску з боку іноземних посольств, та фінансових установ», — йдеться у процитованому ним повідомленні міжфракційного об’єднання «Чиста Енергія».

Водночас речник ДТЕК Олександр Шевелев у Facebook підтвердив, що «Гарантований покупець» виплатив кошти «ДТЕК ВДЕ».

«Вчора „ГарПок“ виплатив борг 2,7 млрд грн ДТЕК ВДЕ з грошей, які європейські кредитори виділили на погашення заборгованості перед інвесторами у „зелену“ енергетику», — написав він.

Як повідомлялося, 30 листопада виконувач обов’язків директора ДП «Гарантований покупець» Вадим Улида подав до Кабінету міністрів заяву про звільнення за власним бажанням, вказавши причиною такого рішення погіршення стану здоров’я.

Перед цим «Гарантований покупець» звернувся до Кабінету міністрів за роз’ясненням щодо подальших дій щодо 3,04 млрд грн, які перебувають на рахунку підприємства і які мали піти на розрахунки з виробниками електроенергії за «зеленим» тарифом, зокрема з компанією «ДТЕК ВДЕ» Ріната Ахметова.

Нагадаємо, Кабмін призначив Вадима Улиду в.о. директора «Гарантованого покупця» 15 листопада після того, як на позачерговому засіданні 13 листопада звільнив з посади директора цього держпідприємства Костянтина Петриковця.

Перед цим «Гарантований покупець» отримав від «Укренерго» 19,31 млрд грн для погашення боргів перед виробниками електроенергії за «зеленим тарифом». У підсумку кошти були заблоковані у державному «Ощадбанку».

За словами екскерівника «Гарантованого покупця» Петриковця, причиною його звільнення стала відмова виконувати незаконні вказівки, кому перераховувати кошти, а кому — ні. Міненерго і прем’єр-міністр Денис Шмигаль наявність таких вимог заперечували.

Однак у підсумку, після скандалу виплати розблокували. Проте компанія ДТЕК ВДЕ Ріната Ахметова коштів так і не отримала, а 3,04 млрд грн повернулися із «Ощадбанку» на рахунки «Гарантованого покупця».

Нагадаємо, НЕК «Укренерго» 3 листопада оголосило про успішне розміщення 5-річних єврооблігацій на суму $825 млн під 6,875% річних з метою погашення боргів за електроенергію, вироблену з відновлюваних джерел за «зеленим тарифом». Пізніше кошти надійшли на рахунки «Укренерго», після чого вони були конвертовані у гривню та спрямовані «Гарантованому покупцю».

Зазначимо, що «Укренерго» спочатку планувало розмістити облігації на суму 500 млн євро для розрахунків із виробниками «зеленої» електроенергії. Однак заборгованість перед власниками електростанцій, що працюють за «зеленим тарифом», зростала і вже влітку йшлося про випуск облігацій для розрахунків із ВДЕ-генерацією до 600 млн євро.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: