Домініка Гайду: кількість прокремлівського контенту в Інтернеті не зменшилася

25.11.2022 0 By NS.Writer

Домініка Гайду

Як відомо, Росія десятиліттями інвестувала в прокремлівську пропаганду в усьому світі, насамперед у Європі. Не оминуло це й Словаччину.

У жовтні 2022 року VoxCheck промоніторив 94 ЗМІ з Італії, Німеччини, Чехії, Словаччини, Польщі та Угорщини та виявив 373 випадки дезінформації про Україну. Найбільше випадків дезінформації виявлено в польських (105), німецьких (81) та словацьких (75) ЗМІ.

Як, на вашу думку, змінилася ситуація в Словаччині в цьому плані з огляду на війну Росії проти України, чи багато прокремлівських ЗМІ все ще активні, і що потрібно зробити, щоб розв’язувати цю проблему? Зрештою, громадяни Словаччини не завжди знають правду і повторюють прокремлівські наративи. Про це Newssky запиталася в Домініки Гайду, політичної директорки центру демократії та стійкості у Братиславі, Словаччина.

Рівень активних прокремлівських ЗМІ був стабільним і дуже активним у Словаччині в останні роки. Вони здебільшого розташовані в Інтернеті та часто імітують великі, відомі портали новин, щоб здаватися правдивими. Одне з таких видань, наприклад, називається «Головні новини». Вони діяли в країні роками та мали значний вплив на громадську думку, яка справді схильна дослівно повторювати чимало наративів, поширених у цих ЗМІ. Ці ЗМІ використовують алгоритми соціальних мереж, які сприяють поширенню дезінформації та ненависті, і

а) або безпосередньо підтримуються/засновані Росією (наприклад, NewsFront),

б) або переймають наративи з російських джерел, прямо посилаючись на ці російські джерела — або

c) вони самостійно створюють ці наративи, чітко та сильно надихаючись тими, що висловлює Кремль.

Протягом перших тижнів війни ці джерела здебільшого мовчали, оскільки вторгнення явно заскочило багатьох непідготовленими. Також у парламенті ухвалили надзвичайний захід, який надавав РНБО право блокувати ЗМІ, які поширюють прокремлівську пропаганду. Чотири точки були заблоковані на 3-4 місяці – з лютого по червень. Усі ці ЗМІ знову працюють і повністю схвалюють прокремлівську риторику, намагаючись підірвати санкції проти Росії та підтримку України як такої, звинувачуючи НАТО, Захід чи ЄС у конфлікті, або в інфляції та підвищення вартості енергії. Попри те, що ЄС заблокував RT і Sputnik, кількість прокремлівського контенту в Інтернеті не зменшилася, оскільки Словаччина вже мала потужну мережу домашніх прокремлівських ЗМІ, створених до війни.

Щоб побачити сприйнятливість словаків до прокремлівських наративів, я рекомендую наш звіт за червень, стор. 52–69.

Ексклюзив

Англійською

«Ковальчук»Спілкувалася Марина Ковальчук, Newssky


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: