Богдану Ханенку – 173!

24.01.2022 0 By NS.Writer

Гортаючи стару періодику можна знайти справжній скарб. Так, в одному з випусків «Известий Императорской Археологической Комиссии» за 1902 рік науковець Музею Ханенків Дмитро Гурський віднайшов деталі подорожі Богдана Ханенка до Єгипту, пише Telegram-канал «Музей Ханенків».

Відомо, що саме 1902 року вперше відчинив свої двері знаменитий Каїрський музей. На відкриття «скарбниці цивілізацій» з’їхалися шанувальники історії з усього світу. Тим паче, що при музеї відкрили крамницю, де колекціонери та антиквари могли придбати речі, що не потрапили до музейних фондів.

Серед цих ентузіастів був і Богдан Ханенко. Як пишуть «Известия»: «Єгипетська колекція для Київського музею старожитностей та мистецтв (так до 1904 року називався перший публічний музей у Києві, організований 1899 року під проводом Богдана Ханенка) набута в Каїрському музеї Б.І. Ханенком під час його подорожі до країни пірамід. Щойноотримана колекція включає понад три десятки різних предметів епохи фараонів, серед яких головне місце обіймає єгмпетська мумія і саркофаг».

В музеї збереглися окремі свідчення обставин подорожі. Наприклад, «Guide du visiteur au musee du Caire» — путівник Каїрського музею за 1902 рік з печаткою Карла Лівадаса, Цей книжковий магазин знаходився через дорогу від готелю Шепардс — уславленого «розкошами, вітражами, перськими килимами, садами, терасами та величезними гранітними колонами, що нагадували давньоєгипетські храми». Ймовірно, саме в Шепардс Ханенко й проживав.

Окрім мистецтва Давнього Єгипту в колекції Ханенків було чимало предметів мусульманського Єгипту мамлюцької та османської епох. Проте, єдиний власноручний запис Богдана Ханенка «куплені в Каїрі» стосується двох фаянсових, розписаних золотавим люстром чашечок (для вина), виготовлених в Ірані сефевідського періоду — у 16 столітті.

«Ханенківські» мумія і саркофаг у радянський період потрапили до фондосховищах музею в Києво-Печерській Лаврі. У 2017 році всі охочі могли побачити їх на тематичній виставці.

? Розповідали: Дмитро Гурський, дослідник історії родини Ханенків, та Ганна Рудик, дослідниця історії родини Ханенків, кураторка колекції ісламського мистецтва музею


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: