ЄС посилює санкції проти Ірану

17.10.2022 0 By Chilli.Pepper

Кілька міністрів закордонних справ Європейського Союзу в понеділок закликали до санкцій проти Ірану через передачу іранських безпілотників росії, оскільки блок погодив окремий набір заморожування активів і заборони на поїздки через придушення Тегераном протестів, повідомляє newssky.com.ua із посиланням на reuters.

Верховний представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель

Верховний представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель виступає під час засідання у режимі відеоконференції

Санкції і загроза їх запровадження посилять тиск на іранських правителів, які намагаються стримати демонстрації, викликані смертю під вартою в поліції Махси Аміні, 22-річної жінки, яка була затримана за “невідповідний одяг”.

Україна повідомила про серію російських атак за допомогою іранських безпілотників Shahed-136 за останні тижні, заявивши в понеділок, що Тегеран несе відповідальність за “вбивства українців”.

Іран заявляє, що не відправляв жодного безпілотника до росії з моменту вторгнення Москви в Україну. Кремль не коментує цю заяву.

“Іранські безпілотники використовуються, вочевидь, для атаки в центрі Києва, це звірство”, – заявив міністр закордонних справ Данії Джеппе Кофод, прибувши на зустріч міністрів закордонних справ ЄС в Люксембурзі.

Міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу заявив агентству Reuters, що вважає, що санкції “повинні бути розроблені негайно”.

Рейнсалу заявив, що повідомлення Києва про іранське походження безпілотників слід сприймати серйозно, а санкції діятимуть як стримуючий фактор, щоб показати, що “це має наслідки”.

Франція і Німеччина, обидві сторони ядерної угоди з Іраном 2015 року, також заявили, що вважають нові санкції через безпілотники необхідними, і що передача безпілотників повинна розглядатися як порушення резолюції Ради Безпеки ООН.

 

17 жовтня (Рейтер) – Кілька міністрів закордонних справ Європейського Союзу в понеділок закликали до санкцій проти Ірану через передачу іранських безпілотників Росії, оскільки блок погодив окремий набір заморожування активів і заборони на поїздки через придушення Тегераном протестів.

Санкції і загроза їх запровадження посилять тиск на іранських правителів, які намагаються стримати демонстрації, викликані смертю під вартою в поліції Махси Аміні, 22-річної жінки, яка була затримана за “невідповідний одяг”.

Реклама – Прокрутіть, щоб продовжити
Україна повідомила про серію російських атак за допомогою іранських безпілотників Shahed-136 в останні тижні, заявивши в понеділок, що Тегеран несе відповідальність за “вбивства українців”.

Зареєструйтеся зараз, щоб отримати БЕЗКОШТОВНИЙ необмежений доступ до Reuters.com

Іран заявляє, що не відправляв жодного безпілотника в Росію з моменту вторгнення Москви в Україну. Кремль не прокоментував цю заяву.

“Іранські безпілотники використовуються, очевидно, для атаки в центрі Києва, це звірство”, – заявив міністр закордонних справ Данії Джеппе Кофод, прибувши на зустріч міністрів закордонних справ ЄС в Люксембурзі.

Міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу заявив Reuters, що вважає, що санкції “повинні бути розроблені негайно”.

Рейнсалу заявив, що повідомлення Києва про іранське походження безпілотників слід сприймати серйозно, а санкції діятимуть як стримуючий фактор, щоб показати, що “це має наслідки”.

Франція і Німеччина, обидві сторони ядерної угоди з Іраном 2015 року, також заявили, що вважають необхідні нові санкції через безпілотники і що передача безпілотників повинна розглядатися як порушення резолюції Ради Безпеки ООН.

За словами двох дипломатів, які беруть участь у підготовці переговорів між міністрами, ЄС може піти на введення нових санкцій проти Ірану з цього питання, хоча в понеділок ніяких детальних рішень не було прийнято і не очікується.

“Ми дуже уважно стежимо за використанням безпілотників. Ми збираємо докази і будемо готові відреагувати за допомогою інструментів, які є в нашому розпорядженні”, – заявив глава зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель на прес-конференції після зустрічі міністрів.

Тим часом міністри закордонних справ ЄС додали 11 іранців і чотири установи, включаючи начальника поліції моралі Ірану, до списку заборони на в’їзд і заморожування активів за їхню роль у придушенні протестів після смерті Аміні.

“Одностайне рішення сьогодні вжити заходів проти тих, хто в Ірані відповідальний за смерть Махса Аміні та жорстоке придушення мирних протестів”, – написав Боррель у Твіттері.

Тегеран заявляє, що підтримує порядок проти інспірованих з-за кордону порушників спокою.

Додаткові санкції ЄС щодо Ірану не обмежаться внесенням до чорного списку окремих осіб, якщо буде доведена причетність Тегерана до війни Росії проти України, заявив міністр закордонних справ Люксембургу Жан Ассельборн.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: