ЄС підписав меморандум про макрофін на €5 млрд для України

04.10.2022 0 By NS.Writer

Європейський Союз підписав меморандум про взаєморозуміння щодо надання Україні €5 млрд макрофінансової допомоги, повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль. В Єврокомісії заявили, що першу частину цієї допомоги Україна отримає в середині жовтня, пише forbes.ua.

Ілюстративне фото

За словами Шмигаля, це черговий жест ЄС, що має намір підтримати Україну для перемоги в цій війні, у відбудові та прагненні до європейського майбутнього. «Вдячний президенту Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн та виконавчому віцепрезиденту ЄК Валдісу Домбровскісу за це рішення», — написав Шмигаль у твіттері.
Першу частину цього макрофіну Україна отримає в середині жовтня, повідомив Домбровскіс.

«Радий підписати другий меморандум про взаєморозуміння з Україною з того часу, як Росія розпочала свою жорстоку війну», — заявив він.

Домбровскіс уточнив, що цього разу ЄС надасть €5 млрд для невідкладних потреб у ліквідності, виплати зарплат і пенсій в Україні. «Ми надамо першу частину в середині жовтня, наступні дві частини послідують пізніше цього року», — написав Домбровскіс.

У Представництві ЄС кореспонденту Forbes пояснили, що цей меморандум є частиною загального пакету макрофінансової допомоги ЄС на €9 млрд.

У червні ЄС затвердив виділення Україні €9 млрд допомоги. Нова програма макрофінансової допомоги для Києва складатиметься з 25-річних позик із 10-річним пільговим періодом, у цей період виплата відсотків за кредитами буде покриватися за рахунок бюджету ЄС.

Перший транш у розмірі €500 млн надійшов в Україну 1 серпня, другий — 2 серпня.

7 вересня Європейська комісія запропонувала виділити додатково €5 млрд макрофінансової допомоги Україні в рамках анансованого у травні цього року загального пакету допомоги у сумі €9 млрд. 15 вересня Європарламент підтримав рішення комісії.

Читайте також на Newssky «ВРУ збирається націоналізувати понад 900 об’єктів, що належать РФ» і дивіться на YouTube-каналі «Нудний Пенс».

Щоб завжди бути в курсі подій, підписуйтесь на ТГ-канал Newssky. Також рекомендуємо актуальні дискусії друзів України в Північній Америці на YouTube-каналі Rashkin Report.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: