ЄБРР надасть додатково €500 млн «Нафтогазу» і «Укренерго» на обладнання та закупку газу

26.10.2022 0 By NS.Writer

Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) планує виділити НЕК «Укренерго» додатково €300 млн позики на обладнання та поточну ліквідність і €200 млн НАК «Нафтогаз України» на закупку газу. Про це повідомив член ради директорів ЄБРР Артем Шевальов у коментарі «Інтерфакс-Україна» в кулуарах Міжнародної експертної конференції з відновлення України в Берліні, пишет forbes.ua.

Ілюстративне фото

За його словами, «аварійна позика» для «Укренерго» буде виділена протягом наступного місяця. Шевальов уточнив, що рішення ще має затвердити рада директорів, проте, за його словами, швидкість ухвалення такого рішення є безпрецедентною для міжнародної фінансової організації.

«Це швидкість світла. Це рішення ухвалювалося в такому темпі, якого я не бачив за всі свої роки роботи в ЄБРР… Знову ж таки, €300 млн — це неабияка позика для одного клієнта з огляду на те, що €150 млн ми вже виділили раніше», — заявив Шевальов.

Крім того, він повідомив, що паралельно ЄБРР продовжує роботу з виділення коштів «Нафтогазу» на закупівлю газу. «На жаль, із вибиранням тих €300 млн, які ще влітку було затверджено, виникла пауза, повʼязана з реструктуризацією нафтогазівських бондів, але воно вже почалося. Минулого тижня, якщо не помиляюся, перші €11 млн уже було вибрано», — зазначив банкір.

Водночас він наголосив, що ЄБРР виділить «Нафтогазу» додатково ще €200 млн. За словами Шевальова, рішення буде прийнято на початку листопада.

У червні ЄБРР повідомив про рішення виділити «Нафтогазу» €300 млн на закупівлю газу, з яких €50 млн мали бути виділені екстрено. ЄБРР гарантує 66% (€200 млн) загального обсягу кредиту, який також підкріплено державною гарантією України.

ЄБРР 26 серпня заявив, що надасть оператору системи передачі НЕК «Укренерго» €97,3 млн на підтримку ліквідності в умовах воєнної агресії Росії.

ЄБРР у 2022–2023 роках інвестує в Україну понад €3 млрд, підтримуючи економіку через агресію РФ, заявила президентка банку Оділь Рено-Бассо за підсумками зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським у Києві минулого тижня.

Читайте також на Newssky «Україну запросили на зустріч глав МЗС країн-членів НАТО» і дивіться на YouTube-каналі «Нудний Пенс».

Щоб завжди бути в курсі подій, підписуйтесь на ТГ-канал Newssky. Також рекомендуємо актуальні дискусії друзів України в Північній Америці на YouTube-каналі Rashkin Report.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: