США фліртує пом`якшуючи позицію до дій Росії у конфлікті на території України

02.02.2017 0 By Chilli.Pepper

Адміністрація Трампа в середу притримувалась стриманого підходу до останнього спалаху насильства на сході України, де уряд звинувачує підтримувані росіянами сили у активізації атак.

Українські танки стоять у дворі житлового будинку в Авдіївці, на сході України, в середу, 1 лютого, 2017. Важкі бої навколо української Авдіївки, північніше від окупованого терористами міста Донецька, почався в минулі вихідні і зберігається до сьогодні. Контактна група закликала протиборчі сторони припинити вогонь і закликала їх відвести своє важке озброєння до кінця тижня. (AP Photo / Євген Малолетка)

 

Стриманий тон може відображати початок нового підходу США до боротьби з транскордонною діяльностю Росії, якраз тоді коли американські вищі посадові особи зобов’язуються підтримати суверенітет України, повідомляє АП.

Офіційний представник Білого дому Шон Спайсер мав мало що сказати в середу, коли попросили озвучити позицію адміністрації з приводу відновлення бойових дій, які почалися в минулі вихідні і зберігались на початок середи. Принаймні 10 людей було вбито і десятки отримали поранення. Президент Дональд Трамп “в курсі подій” в Україні, сказав Спайсер, і Білий дім буде “мати додаткові оновлення, по мірі нашого продовження”. І не було одразу зрозуміло, коли ці поновлення здійсняться.

Нова риторика відбувається на тлі серйозної заклопотаності у Європі увертюрами Трампа в напрямку Росії. Новий президент назвав НАТО “застарілим” і закликав союзників Америки взяти на себе більшу відповідальність за захист себе, в той час вказуючи на можливості нової ери американо-російського співробітництва.

У вівторок державний департамент відреагував на насильство в Україні, але опустив будь-яку згадку про Росію в заяві з шістьма пропозиціями, яке закликало до негайного припинення вогню і повного здійснення угод, покликаних визначити політичне рішення кризи.

Представник Трампа в ООН, Ніккі Хейлі, зустрілася зі своїм українським колегою “щоб підтвердити підтримку Сполучених Штатів суверенітету і територіальної цілісності України”, йдеться в заяві.

Представник України в ООН Володимир Єльченко заявив в середу, що Хейлі повідомила йому, що США «повністю проти способу Росії яким вона веде справу в східній частині України”.

Уникання згадування Росії у відповідях різко контрастує із заявами адміністрації Обами, який різко критикував Москву за підтримку і навіть нанесення ударів сепаратистами, і не виконання своїх зобов’язань відповідно до плану перемир’я 2015, підписаного в Мінську.

У заяві держдепартамент підтвердив американську підтримку Мінських планів, але це посилання з’явилося тільки після внутрішніх міжвідомчих дискусій у Вашингтоні. За словами американського чиновника обізнаного про дискусії, представники Білого дому піддали сумніву, чому Мінські угоди необхідно згадувати взагалі, навіть незважаючи на те, що США наполягає, протягом майже двох років, на повній реалізації угоди. Чиновник не був уповноважений виступати публічно з цього питання і зажадав анонімності.

“Сполучені Штати глибоко стурбовані недавнім сплеском насильства на сході України”, сказав представник держдепартаменту Марк Тонер в заяві. “Для того, щоб запобігти більшій гуманітарній кризі, ми закликаємо до негайного, сталого припинення вогню і повного і безперешкодного доступу для спостерігачів ОБСЄ. Ми також підтверджуємо підтримку США у повній реалізації Мінських домовленостей.”

Під час останнього спалаху насильства в грудні, колишній прес-секретар Держдепартаменту Джон Кірбі пішов набагато далі, звинувативши Москву в підтримці “російської сепаратистської спроби захопити додаткову територію України”.

У своїй заяві 20 грудня, Кірбі заявив, що Росія порушує свої зобов’язання і закликав Москву використовувати свій вплив на сепаратистів, щоб зупинити насильство.

І в останні дні адміністрації Обами, прес-секретар тодішнього Білого дому Джош Ернест конкретно критикував Росію за приховування відомостей про свою діяльність в Україні, заявляючи, що її публічні заяви “зазвичай хизуються фактами на місцях” в Сирії.

На слуханнях перед його затвердженням на початку цього місяця, заступаючий державний секретар Трампа Рекс Тіллерсон взяв таку ж сувору лінію, незважаючи на його тісні ділові зв’язки з Росією, що походять із днів, його перебування у якості генерального директора Exxon Mobil. Він сказав, що Росія створює «небезпеку» і «вторглася» в Україну, і що він би рекомендував набагато більш потужну відповідь, ніж Обама після того, як Росія здійснила анексію Кримського півострова України у 2014.

Новий міністр оборони США Джеймс Маттіс і глава ЦРУ Майк Помпео також мали жорсткі слова для Москви.

Чиновники епохи Обами, а також представники в Європі стурбовані можливим зрушенням в політиці США по відношенню до Росії, зокрема, як вона ставиться до України і у потенціалі підвищення санкцій щодо Москви, поки ситуація не буде вирішена.

У вівторок президент Європейського союзу Дональд Туск зазначив “агресивну політику щодо України” Росії поряд з “тривожними заявами з боку нової американської адміністрації.” Він звинуватив адміністрацію Трампа у тому, що “піддає сумнівам останні 70 років американської зовнішньої політики».


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: