Засновник DOU та Djinni дав власний прогноз: чого чекати українським айтішникам у 2023

17.03.2023 0 By NS.Writer

Макс Іщенко, засновник порталу DOU та сайту з пошуку роботи в IT Djinni опублікував власний прогноз щодо українського IT ринку на 2023 рік, пише dev.ua.

Макс Іщенко, засновник порталу DOU та сайту з пошуку роботи в IT Djinni

«Якщо дуже коротко: буде гірше. Цей рік буде навіть складніший, ніж 2022», — пише він.

Чому? (далі — пряма мова):

«По-перше, ми бачимо це по наших внутрішніх дашбордах та цифрах на Джині. Вакансій менше, відгуків більше, активність компаній, revenue.

По-друге, нам про це кажуть компанії. Рекордні бенчі у великих аутсорсерів, найми в Україні зупиняються та/або переносяться в більш безпечні локації, бо цього вимагають клієнти. Компанії не мають прогнозу по найму навіть на короткий срок (3-5 міс.), лише „на зараз“.

По-третє, користувачі. Ось наприклад цифри з нашого телеграм — лише 23% вірять, що буде краще.

Тому є дві причини — більш реалістична (песимістична) оцінка війни та глобальне „охолодження“ ринків. Але головне безумовно війна.

Якщо в перші місяці після вторгнення клієнти казали „ми вас підтримаємо“ і „ми готові почекати“ зараз всім зрозуміло, що война швидко не закінчиться.

Плюс додали пессимізму масовані обстріли та блекаути у листопаді-грудні.

Ось наприклад активність international компаній на Джині:

Бачимо зростання десь до травня 2022, потім падіння-відновлення, потім друга хвиля падіння з початком блекаутів.

Замовники адаптуються під нові реалії — шукають заміну українським розробникам. Це їх бізнес, nothing personal.

Українські компанії адаптуються теж — відкривають нові офіси, шукають клієнтів які готові працювати з Україною навіть в таких умовах, але за „кращою“ ціною і тд.

Ще одна наочна ілюстрація з свіжої аналітики.

То шо, все погано?

Ніт.

Звісно ситуація важка, але кому в Україні зараз легко? Айтішка принаймні може працювати. Вигрібемо. Треба готуватися морально, що швидкої перемоги не буде, але ми все одно переможемо.

Все буде добре».

Читайте також на Newssky «Токаєв заборонив ставити в Казахстані пам’ятники радянським діячам» і дивіться на YouTube-каналі «Нудний Пенс».

Щоб завжди бути в курсі подій, підписуйтесь на ТГ-канал Newssky. Також рекомендуємо актуальні дискусії друзів України в Північній Америці на YouTube-каналі Rashkin Report.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: