Виставка «SAHA EXPO» 2021: співробітництво України з Туреччиною набуло стратегічного значення

13.11.2021 0 By NS.Writer

Співробітництво України з Туреччиною набуло стратегічного значення не тільки з точки зору побудови економічних зв’язків. Безпека в Чорноморському регіоні і військово-технічне співробітництво — два стовпи двосторонньої взаємодії, на яких офіційний Київ формує власну політику на турецькому напрямку, пише civildiplomat.com.

В зазначеному контексті, важливою подією стала виставка озброєння «SAHA EXPO», яка проходить цими днями у Туреччині. Цьогоріч, українська делегація була представлена на високому рівні — новопризначений Міністр оборони Олексій Рєзніков, Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, Голова підкомітету Верховної Ради з питань оборонної промисловості та технічної модернізації Ігор Копитін, керівники підприємств і експертного середовища. Значних зусиль для організації успішного візиту приклала дипломатична місія України на чолі з Надзвичайним і Повноважним послом в Туреччині Василем Боднаром.

Результати виставки визначили нові контури співробітництва, в першу чергу, в сфері безпілотників. Україна планує й надалі оснащувати власні збройні сили літальними апаратами турецького виробництва. Загалом, впродовж 2021-2022 року в планах української сторони придбати 24 Bayraktar.

За словами Міністра оборони Олексія Рєзнікова: «Наші турецькі партнери публічно оголосили, що вони беруть українські двигуни для облаштування Bayraktar. Ми додатково плануємо придбати їх у наступному році. Але це будуть українські Bayraktar, наголошую. Тобто, виготовлені в Туреччині, але вони будуть українські, на озброєнні Збройних сил України».

В свою чергу, один з координаторів україно-турецького співробітництва народний депутат Ігор Копитін активно виступає за локалізацію виробництва безпілотників, щоб повний цикл виробництва був також зосереджений і в Україні. Водночас, за оцінками посла Василя Боднара, розміщення виробничих потужностей на українській території можливе в перспективі декількох місяців.

Такий формат взаємодії України з Туреччиною матиме не тільки технологічний, але й геополітичний підтекст. Якщо українській владі вдасться переконати турецьке керівництво у доцільності збірки літальних апаратів в Україні — це стане дипломатичною перемогою для офіційного Києва на фоні невизначеності перспектив євро-атлантичної інтеграції, а Анкара отримає змогу в черговий раз заявити про свої амбіції регіонального лідера. Безпілотники ще більше закріпляться у якості візитівки Туреччини, через який вона поширюватиме свій політичний вплив, в тому числі і на українському напрямку.

Легко прослідковується послідовність обох сторін у розвитку контактів по лінії безпеки. Зокрема, за словами Ігоря Копитіна з турецькою стороною ведуться перемовини про будівництво у Василькові навчально-технічного центру, де військовослужбовці матимуть змогу обмінюватись досвідом практичної експлуатації безпілотників.

Відкриття виробництва поряд з можливістю турецьких військових брати участь в навчанні представників збройних сил України лежатимуть в основі стратегічного регіонального партнерства між Києвом і Анкарою, яке Міністр Дмитро Кулеба визначає як «квадрига».

Важливо, що у ході виставки українські компанії підписали комерційні договори з турецькими колегами з «Baykar»:

– «Мотор Січ» поставлятиме двигуни МС-500 для важкого БПЛА Akinci, що дозволить розширити їх модельний ряд;

– «Івченко-Прогрес» продаватиме двигуни «АІ-322Ф» для турецьких БПЛА Mius.

Пряме включення українських деталей в процес комплектації і технічного оснащення турецьких безпілотників — важливий крок, який підніматиме співробітництво на новий рівень.

Звичайно, такий ситуативний українсько-турецький союз викликатиме незадоволення з боку Російської Федерації. Особливо після інциденту із застосуванням придбаного безпілотника в зоні конфлікту на Сході України.

Російська сторона вже не раз була роздратована діями турецького лідера Рейджепа Ердогана, який може одночасно «підтримувати дружбу» з Росією в питанні реалізації енергетичних проектів і експорту турецької продукції на російський ринок, але «загравати» з Україною в питанні виробництва озброєння та визнавати українську територіальну цілісність, засуджуючи анексії Кримського півострова.

Таким чином, на фоні численних регіональних проблем, в Офісі Президента і Міністерстві закордонних справ розраховують зберегти прагматичні і ефективні відносини з Туреччиною. Виставка SAHA EXPO продемонструвала певний прогрес на зазначеному напрямку.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: