VEON інвестує $600 млн в український телеком. Що це означає для «Київстар»?

05.07.2023 0 By Writer.NS

Телеком-компанія VEON, що базується в Нідерландах і володіє українським оператором звʼязку «Київстар», оголосила про наміри упродовж 3 років інвестувати $600 млн на відновлення та розбудову телеком-мережі в Україні. Про це було оголошено в рамках міжнародної конференції з відновлення України — Ukraine Recovery Conference, що проходить у Лондоні. Про це повідомляють у «Київстар», пише ain.ua.

Ілюстративне фото

В українській компанії також розповіли, що зможуть зробити на ці гроші.

На що «Київстар» витратить інвестиції:

  • Відновлення зв’язку на територіях, що будуть звільнені.
  • Будівництво нових обʼєктів мережі.
  • Збільшення території охоплення 4G-звʼязку в заміській зоні й на автошляхах.
  • Розвиток нових цифрових продуктів і сервісів для України й місцевих громад.

Для контексту: у квітні 2023-го інвестиційна компанія Shah Capital Management — акціонер VEON — запропонувала ряд кроків, як можна збільшити ціну акцій компанії у 5 разів (з близько $19 за штуку). Зокрема, продати «Київстар» або вивести її на IPO. Останні наміри Veon щодо інвестицій можуть свідчити про те, що компанія обрала другий варіант.

Нагадаємо…

Veon — велика міжнародна телеком-група з активами у 8 країнах світу та головним офісом у Нідерландах, акції компанії торгуються у США, виручка сягає $8 млрд. Серед іншого, Veon — материнська компанія найбільшого українського мобільного оператора «Київстар», а донедавна — одного з трьох найбільших мобільних операторів у росіі «Вымпелком». Остання — активно працює з російським урядом, зокрема, допомагає робити звʼязок на окупованих з 24.02 українських територіях доступним.

Лише на дев’ятому місяці повномасштабної війни Veon оголосила про намір продати «Вымпелком». До цього компанія не називала війну в Україні «війною» та продовжувала активно працювати на ринку рф. Покупець бізнесу — російський топ-менеджмент «Вымпелком». Що змусило Veon переглянути свою позицію — невідомо. Однак, до угоди виникло чимало запитань. Якщо коротко: чому так дорого і звідки гроші?

Читайте також на Newssky «ЄС має подвоїти підтримку України і надати все для перемоги у війні, — глава Єврокомісії» і дивіться на YouTube-каналі «Нудний Пенс».

Щоб завжди бути в курсі подій, підписуйтесь на ТГ-канал Newssky. Також рекомендуємо актуальні дискусії друзів України в Північній Америці на YouTube-каналі Rashkin Report.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: