Україна отримала всі 31 танк M1A1 Abrams, обіцяні США

28.10.2023 0 By Chilli.Pepper

Поточні реалії бойових дій, такі як відсутність танкових боїв, можуть обмежити потенційні можливості використання танків Abrams. Україні доведеться бути обережною з тим, як вона використовуватиме Abrams, особливо оскільки контрнаступ, ймовірно, сповільниться в найближчі місяці, публікує огляд businessinsider.

An Australian army M1A1 Abrams main battle tank fires a round at a target during Excercise Chong Ju, a live fire demonstration showcasing the army's joint combined arms capabilities at the Puckapunyal Military Base some 100 kilometres north of Melbourne on May 9, 2019.

Україна нарешті отримала всі танки M1A1 Abrams, обіцяні США, але зі сповільнюваним контрнаступом та суворою зимою, що наближається, Києву доведеться з’ясувати, як найкраще використовувати танки в короткостроковій перспективі та підготувати їх до того, що буде далі на полі бою.

Частково це означає прийняття поточних реалій війни, в якій танкові бої обмежені, а щільні російські мінні поля сповільнили просування важкої бронетехніки та транспортних засобів.

«Abrams — це корисні та чудові танки, — сказав Марк Канціан, старший радник Центру стратегічних та міжнародних досліджень та відставний полковник морської піхоти США, — але вплив буде обмеженим, а той вплив, який вони матимуть, буде дуже тактичним».

Перша партія танків Abrams прибула наприкінці вересня, оголосив тоді президент України Володимир Зеленський, одразу додавши грізну силу до контрнаступу Києва. Потім, на початку цього місяця, військові чиновники США підтвердили доставку всіх 31 Abrams, обіцяних адміністрацією Байдена на початку цього року.

M1A1 Abrams заслужив залякуючу та страшну репутацію — у війні в Перській затоці на початку 1990-х ці танки заробили репутацію швидких та маневрених машин для знищення бронетехніки. І хоча армія США зараз використовує M1A2, це не означає, що A1 застарілий.

Soldiers handle a US M1 Abrams tank during the Finnish Army mechanized exercise "Arrow 23" at the Pohjankangas shooting and training area in Niinisalo, Finland, on May 4, 2023.

«Хоча вони не є новішою моделлю, M1A2, вони все ще мають сильний послужний список знищення бронетехніки радянської епохи. Вони пропонують ряд практичних переваг, включаючи вищу мобільність, кращий захист, можливості нічного бачення, більш точну вогневу міць та більшу дальність польоту», — сказала Insider Олівія Янчик, помічник програми Євразійського центру Атлантичної ради.

Але не очікуйте, що побачите багато сутичок з російськими танками. Хоча Abrams був розроблений як танк-вбивця, танкова війна була досить обмеженою на початку війни. Експерти з наземної війни Королівського інституту об’єднаних служб на початку цього року заявили, що «танкові зіткнення стали відносно рідкістю». Російські мінні поля тримали українську бронетехніку в страху, тоді як артилерія та протитанкові ракети загрожують транспортним засобам, які просуваються вперед. Хоча це не означає, що вони не відбуваються, війна в Україні не набуває форми танкових дуелей, для яких був розроблений Abrams.

Коли Україна розпочала свій довгоочікуваний контрнаступ у червні, війська швидко зіткнулися з укріпленими російськими оборонними рубежами, висіченими на сході та півдні України, повними руйнівних наземних мін, протитанкових ровів та «драконових зубів».

Перешкоди, такі як протитанкові міни, укладені одна на одну для збільшення руйнівної сили, іноді змушували українські війська залишати західну бронетехніку та просуватися вперед пішки. А коли Україна вперше спробувала розмінувати мінні поля, вона зіткнулася з російськими ударними вертольотами Ка-52 та артилерією, які завдали масових втрат. Це призвело до того, що Україна перейшла до менш ризикованої тактики, використовуючи танки в основному для підтримки піхоти та артилерії. Наприклад, українські танки обстрілюють російські позиції, щоб допомогти піхотним атакам, а також надають придушувальний вогонь, коли піхотинці пробираються по мінам.

Ця тактика дозволяє Україні використовувати свої танки, не надто ризикуючи ними. Українські військові також навчені використовувати Abrams для ведення бойових дій в умовах міста, що може бути корисно в разі майбутньої російської атаки на українські міста.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: