Практична інструкція на випадок хімічної атаки

29.08.2022 0 By NS.Writer

Тема хімічної атаки постійно поширюється в медіа. Існує підозра, що фейки про хімічну зброю – це підготовка росії до її застосування, як вона вже це робила в Сирії. Наразі в Україні немає хімічної небезпеки, але через загрозу з боку рф кожен повинен знати базові правила поведінки на випадок хімічної агресії, пише armyinform.com.ua.

Ілюстративне фото

Міністерство охорони здоров’я оприлюднило інструкцію з вказівками, що робити у разі хімічної атаки або аварії на хімічному підприємстві.

У разі витоку хімічних речовин міністерство рекомендує:

  • щільно зачинити вікна та двері, вентиляційні отвори, димоходи;
  • заклеїти щілини у вікнах папером чи скотчем;
  • увімкнути телевізор чи радіо для отримання подальших вказівок;
  • попередити близьких про небезпеку та можливу евакуацію;
  • вимкнути побутові прилади та газ.

У разі евакуації під час хімічної атаки або аварії необхідно:

  • взяти з собою аптечку;
  • одягнутись так, щоб залишилося якомога менше відкритої шкіри;
  • використовувати протигази або ватно-марлеві пов’язки, змочені водою або краще 2-5% розчином питної соди (при ураженні хлором), оцтової або лимонної кислоти (при ураженні аміаком);
  • залишити приміщення, використовуючи сходи;
  • не торкатись ніяких предметів, не наступати у калюжі;
  • нічого не їсти і не пити.

МОЗ рекомендує у разі аварій з викидом хлору пересуватися по підвищеннях, а у разі викиду аміаку – низинами. При виникненні таких загроз медики рекомендують якомога швидше залишити зону ураження, рухаючись поперек потоку повітря чи вітру.

Як надати першу медичну допомогу при хімічних отруєннях? Насамперед постраждалого необхідно негайно вивести на свіже повітря.

У разі отруєння хлором, щільніше вкрийте постраждалого і дайте подихати парами води або аерозолем 0,5% розчину питної соди протягом 15 хвилин. Не дозволяйте потерпілому пересуватися самостійно. Транспортувати постраждалого можна лише у положенні лежачи. У разі необхідності – потрібно зробити штучне дихання способом «рот у рот». Основний засіб боротьби з хлором – це вода.

У разі отруєння аміаком постраждалого слід перевозити у положенні лежачи. Забезпечте тепло та спокій, дайте зволожений кисень, за можливості, змийте осілий забрудник з тіла і змініть одяг.

При отруєнні фосгеном слід дати постраждалому кисень, промити очі теплою водою. За людиною, яка потрапила під дію фосгену, слід спостерігати 48 годин, адже протягом цього часу може розвинутися набряк легень.

При отруєнні фосфіном змийте забруднення та змініть одяг, за необхідності дайте кисень, активоване вугілля з розрахунку 1 грам на кілограм ваги постраждалого.

Хімічна зброя – дуже небезпечна, однак про її застосування дізнаєшся не одразу. Саме тому необхідно стежити за повідомленнями офіційних джерел інформації і дотримуватися інструкцій.

Читайте також на Newssky «Олексій Резніков: Міністерство всеохоплюючої оборони» та дивіться на YouTube-каналі «Нудний Пенс».


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: