На що у 2023 році бізнес може отримати грант

22.02.2023 0 By NS.Writer

З початком війни гранти не тільки не припинили, а й стали активніше заходити в Україну. Окрім боротьби з гуманітарною катастрофою, міжнародні донори запускають програми й на розвиток бізнесу. Але будь-яке донорське фінансування виділяється на конкретну мету. І багато підприємців не розуміють, на що можна отримати грант саме в їхньому бізнесі і як це допоможе у розвитку. Тому часто упускають грантові можливості, пише censor.net.

Ілюстративне фото

Розповім, що може бути профінансовано грантовим коштом та якими донорськими програмами можна зараз скористатися.

Грант на інтелектуальну допомогу

У більшості випадків власники бізнесів впевнені, що для розвитку їм не вистачає лише грошей. Але найчастіше, окрім зовнішнього фінансування, потрібні й консультації експертів. Таку підтримку також можна отримати безкоштовно — у рамках гранту на інтелектуальну допомогу. Його ще називають SMART MONEY — разом із грошовими інвестиціями фонди пропонують і експертизу спеціалістів. Такий грант може включати консультації національних чи міжнародних експертів з налагодження бізнес-процесів, розробки стратегії розвитку, бізнес-плану, продажу, маркетингу тощо.

Щоб отримати інтелектуальну підтримку, в першу чергу, потрібно зрозуміти, в якому стані бізнес. Провести аудит та визначити, які потреби є на даному етапі, допоможе сервіс від ЄБРР.

Грант на інтелектуальну допомогу вважається універсальним — підійде і для великого електромонтажного підприємства, і для маленької креативної агенції. Але головне для отримання такої підтримки — це зрозуміла, прозора, високоперспективна бізнес-модель.

Відкриті грантові програми на інтелектуальну допомогу:

Акселераційна програма для українського бізнесу, яка підтримує післявоєнне відновлення та соціальний вплив

Грант до 2 млн грн на реалізацію проєктів найкращих доступних технологій та методів управління (НДТМ)

Гранти на матеріальні ресурси

Якщо є знання, досвід, експертність, але для розвитку бізнесу не вистачає матеріальних ресурсів, наприклад, обладнання, інструментів, меблів тощо, цю потребу також може покрити грант. Особливо актуальною є така підтримка зараз, під час війни. Багато бізнесів релокувались з гарячих точок і щоб продовжити свою діяльність на безпечних територіях, їм необхідне обладнання, техніка та, буквально, офісні меблі для співробітників.

Щоб отримати грант такого типу, важливо чітко розуміти та прописати у фінансовому плані, на скільки збільшиться прибуток компанії, після отримання ресурсів.

Відкриті грантові програми на ресурси:

Програма відшкодування витрат бізнесу ветеранів та членів їхніх родин від УФВ

Програма «Кусаноне» на реалізацію проєктів у 2024 році

Гранти на конкурентоспроможність

Конкурентоспроможність — це здатність компанії витримувати конкуренцію і продавати товари та послуги, якими заповнений ринок. Підсилити конкурентоспроможність допоможе впровадження нових продуктів, переорієнтація бізнесу тощо. Все це, звичайно, потребує фінансування, і якщо грошей немає, рішенням може стати грант.

Гранти на конкурентоспроможність актуальні для бізнесів, які відкривають нові виробничі лінії, виходять на нові ринки або для стартапів. Гроші можна отримати на створення прототипу, тестування бізнес-моделей чи цільової аудиторії нової країни, навчання працівників, захист авторських прав.

Щоб отримати грант на конкурентоспроможність, важливо вже мати продажі у бізнесі, бізнес-план, команду, з якою ви розвиваєтесь і все це підтвердити документально. Якщо ви тільки на початку підприємницького шляху і не маєте експертизи, прототипу бізнесу, монетизації, тоді краще звернутись до спеціалістів. В пригоді може стати.

Український фонд стартапів, місією якого є підтримка інноваційних проєктів та допомога найталановитішим підприємцям створювати успішні глобальні компанії. Також підтримку надає Дія.Бізнес – портал, який допомагає у створенні, розвитку та масштабуванні бізнесу.

Відкриті грантові програми на конкурентоспроможність:

Конкурентоспроможна економіка України

Гранти на розвиток культурних та креативних проєктів
Культурні та креативні індустрії — галузі, де сьогодні створюється найбільше робочих місць, особливо для молоді. Це дизайн, IT, фешн, архітектура, маркетинг тощо.

Культурні та креативні індустрії сприяють розвитку інноваційної економіки та допомагають суспільству виходити на новий вищий рівень розвитку, тому цей сектор також активно фінансуються грантовими фондами. Наприклад, додаткове фінансування виділяється на розробку продукту, створення доданої вартості, відновлення ланцюгів постачання, цифровізацію тощо.

Щоб отримати такий грант, важливо підтвердити експертизу (навчання, досвід) та прописати процес монетизації проєкту. Якщо це неприбуткова організація, необхідно підтвердити її impact і вказати, як вона розвиватиметься після закінчення програми фінансування.

Відкриті грантові програми для підтримки культурних та креативних індустрій:

Конкурс «Інноваційні лабораторії» 2023 програми ЄС «Креативна Європа»

Грантова програма на 1 млн доларів для креативних підприємців від МКІП та Київської школи економіки

Щоб отримати грант, необов’язково просувати «космічні технології», ваш бізнес може вирішувати приземлені, але важливі для суспільства задачі. Головне — визначити,чого саме не вистачає для розвитку, знайти релевантний грант, правильно заповнити конкурсну заявку та подати її на розгляд. Так, гранти отримують найкращі з найкращих. Але ж ваш проєкт саме такий?

Читайте також на Newssky «Українці зможуть безплатно навчатись за IT-спеціальностями в університеті Польщі» і дивіться на YouTube-каналі «Нудний Пенс».

Щоб завжди бути в курсі подій, підписуйтесь на ТГ-канал Newssky. Також рекомендуємо актуальні дискусії друзів України в Північній Америці на YouTube-каналі Rashkin Report.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: