На Норвезькому Арктичному архіпелазі зростає напруга між РФ та країнами Заходу

01.01.2023 0 By Chilli.Pepper

Норвегія є сувереном групи островів Шпіцберген, але згідно з Версальським договором, підписаним у 1920 році, Москва продовжує розробляти там вугільні шахти та поселяти російських громадян. Москва звинувачує Осло у припиненні поставок до російського міста Арендсбург на архіпелаг, повідомляє newssky.com.ua із посиланням на globes.

У тіні нової холодної війни, яка розгортається між Росією та НАТО, напруга також зростає у відносно віддаленому арктичному регіоні, який досі привертав мало уваги.Архіпелаг Шпіцберген (Шпіцберген), група островів під контролем Норвегія, де все ще існують міжнародні закони часів Версальських угод, що регулюють російську присутність, за кілька місяців стала ареною, де загрожує новий конфлікт між Москвою та Заходом, як, наприклад, у Калінінградському анклаві на Балтійському морі узбережжі або вВан Субалек у Литві, зростання напруженості між Росією та Заходом після того, як Москва почала війну проти України в лютому цього року, порушує відносно мирний період, який тривав десятиліттями.

Минулого місяця громадянина Росії Андрія Іконіна, 47-річного бізнесмена з британським і російським громадянством, заарештували в Тромсе на півночі Норвегії. Це син Володимира Якуніна, олігарха, близького до президента Росії Володимира Путіна, який обіймав офіційні посади в уряді та обіймав посаду голови Управління Російських залізниць. Якуніна-молодшого заарештували з кількома дронами, електронним і комунікаційним обладнанням. Він щойно повернувся зі Шпіцбергена, перш ніж його заарештували.Служба безпеки Норвегії заарештувала його за порушення Нібито новий закон, який набув чинності з початком війни в Україні, забороняє громадянам Росії керувати будь-якими літаками на території країни.

Норвежці запідозрили, що Якунін використовував дрони під виглядом звичайного туриста, щоб сфотографувати низку інфраструктурних об’єктів, міське зосередження, вугільну шахту, транспортні лінії та загалом зібрати фоторозвідувальні дані про те, що відбувається на Арктичному архіпелазі, що лежить недалеко від Північного полюса, з його краєм на 80 градусах широти, і в ці місяці сонце ніколи не світить у ньому. Відзнятий матеріал, який включав фотографії та відео з жовтня минулого року, було досліджено, але суд оприлюднив його близько двох тижнів тому, оскільки встановив, що польоти комерційних дронів не підпадають під нову заборону. Прокуратура Норвегії оголосила, що оскаржить це рішення.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: