Х*йло применшує значення пропуску саміту в ЮАР на тлі суперечок про ордер МКС

30.07.2023 0 By Chilli.Pepper

Президент росії володимир (х*йло) путін в суботу, схоже, применшив значення своєї неучасті в економічному саміті в Йоганнесбурзі в наступному місяці на тлі суперечки про ордер на арешт, виданий проти нього Міжнародним кримінальним судом, повідомляє newssky.com.ua із посиланням на independent.

Президент росії володимир (х*йло) путін у суботу, схоже, применшив значення своєї неучасті в економічному саміті в Йоганнесбурзі наступного місяця на тлі суперечки про ордер на арешт, виданий проти нього Міжнародним кримінальним судом, заявивши, що він не вважає свою присутність там “важливішою, ніж моя присутність тут, в росії”.

Ці слова Путіна прозвучали більш ніж через тиждень після того, як влада Південної Африки заявила, що він не буде присутній на зустрічі 22-24 серпня, яка об’єднує блок країн, що розвиваються, відомих як БРІКС, через ордер на арешт, хоча спочатку він був запрошений.

Кремль заявив, що російський президент візьме участь у саміті по відеозв’язку, але не пояснив причину такого рішення і не повідомив, чи мав Путін намір відвідати саміт особисто.

Відповідаючи на запитання про причини своєї непоїздки, путін сказав російським журналістам у суботу, що він “в контакті з усіма колегами”, маючи на увазі лідерів Бразилії, Індії, Китаю і Південної Африки, які разом з росією складають блок БРІКС, і що він не “вважає свою присутність на саміті БРІКС більш важливою, ніж моя присутність тут, в росії, просто зараз”.

“Ось так”, – сказав Путін, додавши, що він візьме участь у саміті по відеозв’язку, а міністр закордонних справ росії сергій лавров поїде на саміт.

Москва демонструє альянс БРІКС як альтернативу глобальному домінуванню Заходу, але цьогорічна зустріч виявилася незручною для путіна після того, як у березні МКС висунув йому звинувачення у воєнних злочинах, пов’язаних з викраденням дітей з України.

Південна Африка є підписантом Римського договору, на підставі якого був створений Міжнародний кримінальний суд, і тому зобов’язана заарештувати російського лідера, якщо він ступить на південноафриканську територію.

Південна Африка недвозначно натякнула, що не заарештує Путіна, якщо він приїде, але також лобіювала, щоб він не приїжджав, щоб уникнути цієї проблеми.

Хоча Москва відхилила ордер на арешт, путін не відвідав жодної країни, яка підписала угоду з МКС, з моменту пред’явлення йому обвинувачення. Аналітики зазначають, що публічні дебати про те, поїде чи не поїде російський лідер до Південної Африки, самі по собі були небажаним розвитком подій для Кремля.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: