Габор Горват: Підтримка партнерів, насамперед військова, як України, так і Ізраїлю, має бути вчасна

26.10.2023 0 By Writer.NS

Габор Хорват

Як ескалація на Близькому Сході та криза в Республіканській партії США можуть вплинути на ситуацію в Європі, зокрема в її центрально-східній частині? Своїми думками з Newssky поділився Габор Горват, який є заступником головного редактора угорської газети Népszava.

Близький Схід угорською мовою називається «Ближчим Сходом» — і він справді ближчий до Центральної та Східної Європи як у географічному, так і в історичному розумінні цього слова. Досить згадати, що ізраїльтян угорського походження близько 200-250 тисяч, а українського походження значно більше. Тож на рівні простих сімейних і людських зв’язків ми міцно пов’язані. Крім того, економічні відносини є актуальні, насамперед стосовно України військовий аспект є (або потенційно може стати) важливим. Довга та широкомасштабна криза на Близькому Сході була б згубною як для Угорщини, так і для України – але, можливо, не настільки в короткостроковій перспективі. Фінансова допомога Україні зараз, здається, не під загрозою, хоча можуть виникнути деякі проблеми, якщо війна Ізраїлю триватиме довше кількох тижнів.

З іншого боку, криза в Республіканській партії може мати негайний, хоча ймовірно лише короткочасний негативний вплив на рівень військової підтримки України. На даному етапі війни проти російського агресора життєво важливо забезпечити безперебійне постачання ЗСУ, насамперед артилерії та боєприпасів ППО. Президент Байден і демократи в Конгресі вже почали підв’язувати беззаперечну військову допомогу Ізраїлю до допомоги Україні. Це, здавалося б, розумний тактичний крок, який ускладнює блокування нової процедури закупівель тим із Республіканської партії, хто виступає проти допомоги Україні.

Тим часом нинішній уряд Угорщини об’єднується з правим крилом Республіканської партії та, схоже, зацікавлений у хаосі, який він створює, сподіваючись, що зупинить або принаймні обмежить критику з боку Державного департаменту. З точки зору європейської політики, показовим є те, що і прем’єр-міністр Угорщини, і міністр закордонних справ прилетіли цього тижня до Пекіна на святкування 10-річчя китайської ініціативи «Один пояс, один шлях», наче нічого не сталося в Ізраїлі та Європейському Союзі. Час скликати позачерговий саміт. У вівторок Орбан отримав свою винагороду: він мав зустріч з Путіним тет-а-тет. Це в той час, як Росія підтримує ХАМАС, а Орбан «за Ізраїль». Картина не може бути зрозумілішою.

«Ковальчук»Спілкувалася Марина Ковальчук, керівниця проєкту V5 Media (Словаччина, Чехія, Угорщина, Польща), заступниця головного редактора

In English


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: