Ефективна адвокація, яку провадить Чехія на всіх рівнях, вагомий внесок в перемогу України

11.08.2023 0 By Writer.NS

Ексклюзив. Постачання зброї, прихисток українських громадян, лікування поранених, і відтепер і політична адвокація, та насамперед свідома віра в Україну — за це ми вклоняємося братній Чехії й відчуваємо, що наша перемога ближче.

Петр Павел і Володимир Зеленський у Празі

Чехія має намір допомогти Україні в реалізації мирного плану

Росія має залишити територію України. Головною темою суботніх консультацій у саудівській Джидді став десятипунктовий мирний план Президента України Володимира Зеленського та роль інших країн, зокрема Чехії, у його реалізації. Про це після зустрічі повідомило МЗС Чехії в пресрелізі в неділю. Чеську делегацію очолив заступник міністра закордонних справ Ян Маріан, який запропонував допомогу від імені Чеської Республіки насамперед у сфері ядерної безпеки та покаранні російських воєнних злочинів. Дипломати та урядові радники з близько чотирьох десятків країн зустрілися в Джидді задля обговорення принципів припинення війни Росії в Україні. Москву не запросили. На полях конференції чеський дипломат провів переговори з представниками Канади, Великої Британії, Південної Кореї та керівником Офісу Президента України Андрієм Єрмаком. «Представництво Чеської Республіки на консультаціях високого рівня ґрунтується на нашій рішучій і довгостроковій підтримці України» , – розглядає конференцію як ще одну можливість поспілкуватися з країнами світу.

Ян Маріан на саміті

Слід нагадати, що мирний план президента Української держави передбачає виведення російських військ з України та відновлення територіальної цілісності України. Він також містить покарання російських воєнних злочинів та радіаційну та ядерну безпеку з акцентом на відновленні безпеки навколо Запорізької АЕС, яка зараз окупована російськими військами та розташована надто близько до лінії фронту.

Переконати великі країни півдня, що розвиваються, такі як Бразилія та Індія, домовитися із Заходом щодо розв’язання конфлікту, який був спровокований вторгненням Росії в сусідню країну торік у лютому, було головною метою участі Чехії в саміті.

На саміті в Джидді досягли домовленості щодо основи мирної угоди в Україні, з огляду на дотримання територіальної цілісності України. Було досягнуто спільної позиції, «що повага до територіальної цілісності та суверенітету України має бути основою будь-якої мирної угоди» , пише італійська газета Corriere della Sera. Джерела з Євросоюзу, на які посилається італійська газета, також повідомили, що на саміті було вирішено створити робочі групи за ключовими темами поданого Києвом мирного плану з десяти пунктів.

Саміт в Джиді

Міграційна угода ЄС й досі під тиском, й зокрема завдяки Вишеграду

 Країни ЄС мають спершу завершити текст угоди, аби Європейський парламент ухвалив документ. Запекла внутрішня боротьба постійно зриває спроби послів ЄС завершити останню версію головної міграційної реформи ЄС. Єврочиновникам ніяк не вдається завершити роботу над загальним пакетом, який би змінив ставлення ЄС до мігрантів на всьому континенті. Каменем спотикання виявилося так зване «кризове регулювання» , яке детально описує заходи для зняття тиску на прикордонні країни ЄС, які стикаються з різким зростанням кількості людей, що шукають притулку. Вишеград також завдає удару. Країни Східної Європи «допомагають»  зірвати угоду — і очікується, що вони триматимуть лінію, коли переговори відновляться у вересні. Прихильники жорсткої лінії у сфері міграції з Вишеградської четвірки — Словаччини, Польщі, Угорщини та Чехії — об’єдналися проти врегулювання кризи. Їхня ключова вимога: жорсткіші формулювання та заходи для підтримки країн, що стикаються зі спровокованим потоком мігрантів, який має на меті дестабілізувати ЄС — схоже на те, що Білорусь зробила з Польщею у 2021 році. «Про це згадували всі країни Вишеградської групи, але було незрозуміло, чого вони запитували на практиці» , — сказав головний дипломат ЄС Жозеп Боррель.

Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель

Післявоєнна відбудова України вже в пріоритеті, каже чеський міністр закордонних справ

Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавский, безумовно, є одним з найвідданіших у підтримці України. Його порядок денний зосереджений на Україні після лютого 2022 року. Він завжди акцентує на потребі вступу України до НАТО, захоплюється українською армією, яка, за його словами, виграє війну.

Ян Ліпавский

На його думку, війною проти України Росія розв’язала найбільшу катастрофу на європейському континенті, що, звісно, ​​впливає і на безпеку країн НАТО. Альянс фундаментально зміцнює східне крило, і Путін де-факто погодився, що Фінляндія та Швеція приєднаються до НАТО. Фінляндії це вже вдалося (у квітні цього року), шведський процес очікує на ратифікацію в турецькому та угорському парламентах. Північноатлантичний альянс також ухвалив нові оборонні плани, які ще більше зміцнять безпеку на східному фланзі.

В інтерв’ю одному з чеських медіа Ліпавский наголосив, що альянс готовий запросити Україну, коли настане час. Одразу після саміту країни G7 і Чехія чітко заявили, що підтримуватимуть Україну в її оборонній війні, до перемоги.

В Україні триває війна, де на смерть борються за те, щоб країна могла стати частиною західних структур. Не лише НАТО, а і Євросоюзу. Україна не хоче бути жодним московським намісництвом, і це важливий позитивний політичний сигнал, — каже головний дипломат Чехії. Ліпавский переконаний, що Україна розпочала давно спланований наступ з метою відвоювання території, окупованої Російською Федерацією.

«Напевно, це не так швидко, як комусь хотілося б. Але українська армія та її керівництво вже неодноразово показували, що знають, що роблять. З перших моментів змогли здивувати суперника ефективністю боротьби, ще й надто проти однієї з найчисленніших армій світу, яка пишалася непереможністю»  — сказав він. На його думку, триває середина контрнаступу, й Україна досягне успіху. Ліпавский наголосив, що попри всілякі сподівання недругів, американські демократи та республіканці неодноразово виявляли велику рішучість щодо підтримки України. За його словами, Дональд Трамп, який раніше заявляв, що завершить війну одним телефонним дзвінком, належить до людей, які роблять сильні заяви, натомість щось зробити йому навряд вдасться, й перейматися такими заявами не варто. Стосовно чеської допомоги та постачання зброї та боєприпасів чеський міністр акцентував всебічну допомогу Чехії тепер і в перспективі. «Ми робимо все, що потрібно. Як термінове доставлення гуманітарної допомоги, так і військові постачання. Ми також залучаємо оборонну промисловість на комерційній основі. Україна завдяки допомозі міжнародних партнерів нам сплачує за це»  — зазначив він.

За словами Ліпавского, Україна і Чехія вже інтенсивно працюють над об’єднанням чеських компаній з українськими, Чехія готує вітчизняну систему підтримки підприємців у межах відновлення України. Зрештою, з точки зору Чехії це вже відбувається і має велике майбутнє.

Слід зазначити, що окрім Міністерства закордонних справ Чехії Ян Ліпавский очолює Чеську агенцію розвитку, яка є підпорядкованою державною структурою під юрисдикцією Міністерства закордонних справ Чеської Республіки. Сфера діяльності – зовнішнє співробітництво. Інституція визначає відповідні проєкти, оголошує тендери та контролює перебіг проєктів.

Чехія подовжує дію Закону під назвою lex Ukraine

МВС Чехії вносить поправку, згідно з якою українці зможуть продовжити тимчасовий захист у Чехії до кінця березня 2025 року.

Чехія надала тимчасовий захист приблизно півмільйону громадян України, приблизно третина з яких повернулася. Станом на 18 червня цього року візи для захисту отримали 344,8 тис. осіб з України, здебільшого жінки та діти. Відповідно до інформації МВС Чехії, робочі групи ЄС дійшли згоди щодо продовження тимчасового захисту до березня 2025 року. На рівні ЄС така норма має бути ухваленою до кінця жовтня, — свідчить чеська новинна служба ČTK.

«Щодо часових меж, однак, не можна чекати офіційного рішення Ради Європейського Союзу із законодавчим процесом» , – обґрунтовують її терміни автори поправки про тимчасовий захист українців.

За програмою MEDEVAC чеські лікарі допомагають і в Україні. Щотижня оперують десятки пацієнтів

Три хірурги та один анестезіолог. Лікарі Університетської лікарні Брно розпочали роботу в межах програми MEDEVAC в Україні. У шпиталі у Львові допомагатимуть тим, хто через війну не має доступу до медичної допомоги або не отримує належної фахової допомоги. За планом протягом тижня мають прооперувати до двох десятків пацієнтів. Це перша медична місія програми MEDEVAC в Україні. 28 липня — 5 серпня відбулася перша медична місія програми MEDEVAC за участі медичної бригади з чотирьох осіб з університетської лікарні Брно. Це оперативна місія, яка спеціалізується на опіковій та пластичній хірургії. 31 липня 2023 року лікарі прооперували першого пацієнта. Програма зосереджена на складних травмах, спричинених військовим конфліктом в Україні, і її мета — дати змогу пацієнтам повернутися до більш гідного життя. «Хоч в Україні досі триває війна, ми максимально допомагаємо відновлювати інфраструктуру та послуги для людей. Ми хочемо, щоб ситуація в країні якнайшвидше стабілізувалася. Тому також відрядили в Україну бригаду лікарів, які допомагатимуть постраждалим від війни або тим, хто не може отримати медичну допомогу через війну» , – сказав міністр внутрішніх справ Віт Ракушан, додавши, що це не перша робота міністерства щодо допомоги в Україні. Програма MEDEVAC у співпраці з Факультетською лікарнею Краловські Віногради та Чеським Червоним Хрестом взяла участь у цільовій допомозі українським опіковим центрам невдовзі після початку конфлікту. Завдяки цьому було постачено до України спеціальне медичне обладнання на суму близько 2 мільйонів крон. У співпраці з Міністерством охорони здоров’я, Міністерством закордонних справ та Міністерством оборони в березні 2022 року Чехія транспортувала важко обпечену дівчинку до Чехії. Це було перше транспортування обпеченої дитини до країни ЄС. Лікарям вдалося врятувати її, і за кілька місяців дівчинка повернулася додому здорова та в доброму фізичному стані. Спільно з програмою «Допомога на місцях»  медична та гуманітарна програма MEDEVAC формує гуманітарні та допоміжні заходи Міністерства внутрішніх справ для надання допомоги країнам із великою кількістю біженців та країнам, які стикаються зі значним міграційним тиском. Бюджет обох програм допомоги Україні становить 120 мільйонів крон на 2023 рік.

Віт Ракушан

Богемська Швейцарія відроджується після страшенної пожежі. Натомість пожежі — природний чинник

У річницю пожежі в Національному парку Богемська Швейцарія репортер і фотограф Deník Referendum побували там спільно з місцевими експертами Даною Вебровою та Якубом Грушкою. Те, що вони побачили, не відповідає загальній інформації Телефон Якуба Грушки не замовкає. Журналісти телефонують йому для коментаря чи інтерв’ю щодо пожежі, яка спалахнула рівно рік тому в національному парку Богемська Швейцарія. Саме цей професор природничих наук та член чеської партії TOP 09 відразу після катастрофи зібрав команду вчених для роботи над 100-сторінковим дослідженням для Міністерства навколишнього середовища Чехії. У їхньому звіті пояснюється, що спричинило пожежу та дало їй змогу поширитися. Вогонь знищив десяту частину національного парку. Грушка також є успішним інтернет-інфлюенсером. Рейнджер національного парку, зустрівши його, голосно виголосив: «Це не може бути пан Грушка! Я так люблю його пости!»  У Facebook Якуб Грушка розповідає не лише про пожежу в національному парку та отруєння річки Бечва (чим він також професійно займається), а й про все, що стосується політики та екології. Його пости, які вирізняються своєю ясністю та прямотою, регулярно привертають увагу сотень простих людей.

Якуб Грушка

«Я не заздрю журналістам. Я уявляю, як вони повинні писати свої статті, намагаючись зробити їх не схожими на інші» , – каже Дана Веброва, керівник відділу моніторингу національних парків. У парку не скрізь є пішохідні стежки, натомість повсюди неймовірне лоно природи. Тут мешкають фруктові кажани та крикливі сойки. Коли рік тому горів парк, у суспільстві домінувала думка: якби адміністрація нацпарку недолуго не залишила стояти сухі ялини, вбиті жуком-короїдом, вогонь був би слабше і пожежникам було б легше гасити його серед складної скелястої місцевості.

Богемська Швейцарія

Диванні експерти й для Чехії річ звичайна, й вони стверджували, що деревину, уражену жуками, слід було зрубати та вивезти. По суті, їхні ідеї суперечили визначальному принципу національного парку, який полягає в тому, щоб пустити природні процеси на самоплив. За словами Дани Вербової, старі ялини не відіграли жодної ролі. «Важливо те, що якоїсь миті момент на них напали жуки-короїди. Тоді ялина скидає на землю багато голок і дрібних гілочок. Але вони там залишаються, нікуди не йдуть. Це органічна речовина, яка не повертається в ґрунт» , – пояснює вона. Саме цей чинник спричинив торішню пожежу Добре горіли ті ялини, які ще не скинули голок і гілок. Вони пропускали вогонь через свої корони, як смолоскипи, завдяки вітру.

Вціліли гігантські буки, бо ґрунт під ними добре вбирає воду. Тож не дивно, що серед обвуглених пеньків смерек стоять масивні буки — крони дерев і досі зелені з листям і округлої форми. Це не було ані дивом, ані втручанням вищих сил, що захистили ці могутні листяні дерева. Натомість земля вже густо вкрита рослинами, що зацвіли, насамперед багатоквіткові сорти, зокрема орляк, верес і наперсток, тому що зола діє як добриво.

Директор нацпарку вирішив запустити пілотний проєкт. Мертві дерева та розсипане каміння будуть розчищені на скелястому виступі на вершині ущелини, просто над касою парку. Вже кілька тижнів там працюють робітники, що рубають сухостійні дерева, стабілізують каміння, а дерева закріплюють сталевими тросами.

Ця територія під охороною ЄС. Виникає навіть питання, чи не порушує Чехія закон, намагаючись зробити це місце доступним для туристів. Минулого літа в регіоні Усте-над-Лабем було на 2,7 градуса Цельсія тепліше, ніж у середньому за 1961-2000 роки. Це було шосте найспекотніше літо в Чехії з 1961 року. За словами вчених, що підготували дослідження для Міністерства навколишнього середовища, високі температури сприяли поширенню вогню та ускладнили його гасіння.

У національному парку того літа зафіксували 22 дні без опадів. Перший сильний дощ – загалом майже 25 міліметрів – випав лише 20 серпня. Це теж допомогло загасити пожежу.

Тож у пожежі винні три основні чинники: особа, що підпалила парк. Тут мало хто вірить, що  чоловік зізнався у підпалюванні, водночас він улаштував кілька менших пожеж у минулому, але про головну з них розповіли, щоб привернути увагу. Другий чинник — зміна клімату, що набирає обертів. І третій якщо коротко, — хвойні дерева завезли сюди  предки з економічних міркувань, бо вони добре ростуть. І на сьогодні це наслідки їхньої недалекоглядності.

«Первісний тип лісу використовувався нашими предками для будівельного лісу, для виробництва скла, для промисловості. Деякий час це працювало так, щоб давати лісу змогу спонтанно відновлюватися. Вони не мали змоги заготовити таку кількість деревини, як тепер, і тому не проводили суцільних рубок. Тож ліс завжди мав з чого відроджуватися. Але з розвитком технологій більші території були вирубані» , – каже експертка.

Тоді клімат був ще м’якше й холодніше. Ялина тут дуже добре росла до межі ХІХ-XX сторіч.

У 2000 році був створений національний парк Богемська Швейцарія насамперед через фантастичні скелі з пісковику, найбільші в Центральній Європі. На той час тутешні ліси не потребували втручання людини. Тривалість їхнього життя становить близько ста років.

«Ми знали, що єдиний спосіб спробувати запобігти повному обвалу — це максимально прорідити ялину, щоб знайти інші породи дерев» , — каже Дана Веброва. «Або посадіть їх, або дайте їм колонізуватися. Але люди не хотіли вирубувати ліс у національному парку. Нас за це критикували. Ми так робили 15 років, а потім прийшла посуха. Тоді ми нічого не могли зробити. Те, чого ми боялися, стало реальністю» .

Якщо щось і можна було зробити по-іншому, щоб зменшити наслідки торішньої пожежі, це не було відповідальністю адміністрації національного парку. Це залежало від людей, які керували територією задовго до заснування парку. І наступна теза мене вразила найбільше — національні парки створені не для того, щоб забезпечувати протипожежний захист. Вони створені для того, щоб природні процеси відбувалися безперешкодно. І навіть якщо парк підпалює людина, вогонь це природний чинник впливу.

«Ковальчук»ПМарина Ковальчук, керівниця проєкту V5 Media (Словаччина, Чехія, Угорщина, Польща), заступниця головного редактора

 


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: