Джозеф Байден як паличка-стукалочка України

31.01.2022 1 By NS.Writer

У чому повезло Україні — у тому, що президентом США є Джозеф Байден.

Справа в тому, що на час агресії Росії у 2014 році, під час анексії Криму і вторгнення в Україну на Донбасі, він був віце-президентом. Саме тоді він відчув і зрозумів, як протистояти Росії без прямого конфлікту. Байден тоді усвідомив, яку роботу слід зробити у міжнародних взаєминах з Європою, у координації в середині НАТО, у світовій політиці, щоб відсіч агресії стала консолідованою і могла бути нищівною для Росії без прямого військового конфлікту. У 2014 році він бачив, що є, а чого немає, оцінив, які дії слід зробити, і скільки часу на це буде потрібно.

Власне, це він і продемонстрував нині, підкріпивши свої погрози потужною інформаційною підтримкою, чого не спостерігалося досі. Позиція колективного Заходу може виглядати цинічною, але вона єдино вірна у взаєминах з Кремлем: ми не підемо на ваш шантаж щодо України — воюйте, ми не втягнемося у бойові дії. Але ми вас знищимо економічно, і ніхто з вас, включаючи родини, не знайде схованки, притулку на Заході. До всього, якщо раптом «осколки» військових дій полетять в бік країн НАТО, відповідь буде готова і миттєва, а задля цього ми збільшуємо військову присутність на своєму східному фланзі.

Росія не чекала такої консолідованої, рішучої і реальної відповіді. Китай відразу помітив власні величезні економічні втрати від такого повороту у світовій економіці, тому теж, як завжди по-своєму, висловився проти розгардіяшу в Європі. Велика Британія, не зв’язана з корумпованою європейською бюрократією, розуміючи нові обставини, теж вирішила нагадати про свою світову роль як одного з драйверів системи міжнародних відносин. До того ж, їй легко було обґрунтовувати свою поведінку, нагадуючи про Будапештський меморандум, а не про терористичні дії спецслужб Кремля на території Об’єднаного Королівства.

Відтак, Кремль опинився у пастці, в куті ізоляції, в який сам себе загнав. Що, власне, і було метою послідовних дій Байдена. Цього разу стратегія поведінки щодо кремлівської камарильї була обрана абсолютно точно: ніхто з вас персонально, ні члени ваших родин не матимуть на Заході жодних перспектив (sic!), і жодних перспектив не матиме економіка Росії. Враховуючи компетентність нинішньої влади в Україні, можна вважати, що нам повезло, а Джозеф Байден став, послуговуючись мовою метафор, такою собі паличкою-стукалочкою, яка врятувала Україну від великої біди.

Ексклюзив

ТкачВалентин Ткач, для Newssky


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: