«АллатРа» як сектантське обличчя «руського миру». Або черговий інструмент антихриста в Україні

27.10.2023 0 By Writer.NS

Ексклюзив. «АллатРа» – це релігійна секта, в якій тисячі шанувальників по Україні, а також вона є потенційною небезпекою для кожного з нас. Ми дізналися, чим займається ця група прихильників «руського міра», до якої входило чимало представників політичного істеблішиенту. Журналісти-розслідувачі пов’язують із діяльністю «АллатРа» підозрюваного у держзраді екс-очільника кримського СБУ Олега Кулініча, екс-заступника керівника ЦСО відділу «А» СБУ Михайла Кухаренка, мера Черкас Анатолія Бондаренка та екс-депутатку Надію Савченко. Багато інших зірок вже встигли засвітитися в цьому русі Як вам таке? Сьогодні розповім про справжній релігійний треш – навіть московські попи позаздрили б!

«АллатРа» проявляє ознаки класичної тоталітарної секти. Зараз рух об’єднує людей з 180 країн світу, включаючи Росію, Білорусь, Вірменію, Казахстан, Азербайджан, Бразилію, Польщу, Францію, Фінляндію і деякі держави Африки. Рух було засновано в 2010-2011 роках уродженцем Макіївки Ігорем Даниловим та донеччанкою Галиною Яблочкіною. Зареєстровано рух у 2014 році. На сайті організації йдеться, що АллатРа – це об’єднання «доброзичливих людей різних професій, які реалізують свій творчий потенціал на благо людства».

Іншою мовою, в Україні вже більше 10 років діє секта, яка поклоняється президенту РФ, Путіну, і веде пропаганду рашизму, часто у прихованому вигляді. Основна ідея секти–об’єднання всього світу навколо Росії, яка на думку сектантів, грає в цьому ключову роль, разом з лідером – Путіним. Те, як це об’єднання відбувається насправді, ми бачимо на прикладі Білорусі та України – репресії, насильство і війна.

Так звані секти, або технічно нові релігійні рухи, виникають тому, що люди вважають нинішнє духовне життя недостатнім і хочуть його інновувати. Зазвичай їх засновує хтось, хто може сформулювати якісь нові ідеї та водночас спиратися на традиції, які існують тут сотні років. Це хтось, хто вірить, що має якусь особливу силу чи дар. У спільноті відбувається обопільний процес, який ми професійно називаємо харизматизацією. Члени релігійного руху прагнуть рівнятися на когось, і засновник, якщо він має певну частку нарцисизму, прийме їхнє бажання і дозволить їм рівнятися на нього

Фінансові пожертви та жертви є підтвердженням харизми. Мотив зазвичай не полягає в зборі грошей. Гроші – це більше знак гідності лідера.

Ця секта являє собою змішання далеких один від одного ідей та концепцій, починаючи від ісламу, християнства, йоги, гностицизму і закінчуючи екологічним порядком та теоретичною фізикою. Це дозволяє лідерам культу маніпулювати своїм дітищем, направляючи його роботу в потрібне русло.

В цей час сектанти не тільки роблять вигляд, що нічого не відбувається, вони продовжують вести пропаганду «русского міра», що «руські брати» прийшли визволяти Україну. В умовах воєнного часу вони ведуть дезінформаційну діяльність спрямовану на підрив довіри до ЗСУ та уряду в цілому. Крім того, багато представників Аллатри вже знаходяться в списку «Миротворця», і вже не раз були помічені за колабораційною діяльністю: Данілов Ігор Михайлович, Михальчук Андрій Володимирович та Хвещук Жанна Анатоліївна, засновники секти.

Не новина, що Рociя професійно маскує ФСБ-шні франшизи під релігійні організації. Згадаймо лише, як глибоко пустила коріння РПЦ-УПЦ МП в Україні, та якою руйнівною є її діяльність. Найголовніше – не варто недооцінювати небезпеку, навіть якщо вам проповідують про аннунаків, що кліпають очима як рептилоїди. АллатРа стверджує, що в майбутньому всі слов’янські народи об’єднаються, в основному, завдяки чарівному рятівнику, людині, яка за описом нагадує Володимира Путіна.

При цьому «Аллатра», як і більшість сект, не позиціонує себе як релігійну організацію, хоч і включає в себе цілий вінегрет з релігійних обрядів. Тому це справжнісінька мережева окультна організація, заманює людей під виглядом тренінгів і псевдодуховних практик. Це типова організація в стилі «Нью ейдж».

АллатРа – це також і назва книги за авторством якоїсь Анастасії Нових (ім’я вигадане, справжнє ім’я автора невідомо, імовірно, це колективний псевдонім). Деякі фахівці, дивлячись на впізнаваність ідей («останні часи», і т. п.), навіть впевнено приходять до висновку, що Анастасія Нових – це одіозна Марина Цвігун, в минулому лідер скандально-відомої секти «Велике Біле Братство Юсмалос». Книга написана у формі бесіди Анастасії з міфологічною істотою з окультно-містичного вчення Агні-йога Рігденом Джаппо (в трактатах Е. Блаватської та Е. Реріх Рігден Джаппо – це владика Шамбали – міфічної країни у Тибеті). Рігден розповідає Анастасії про сенс життя і осягнення істинного «духовного знання».

Все це сильно нагадує 90-ті роки, коли реально наше суспільство було просто переповнене сектами з диким синкретизмом в їх доктринах, коли вірили майже всьому «нематеріальному», що тоді тупо і пафосно називалося «духовністю». Звідси і витік думки про те, що перед нам ще один проект Марини Цвігун, чиї зв’язки з ФСБ РФ у розумної людини не викликать сумнівів.

У секті роль міфічного Рігдена Джаппо, а заодно «Месії» та ще й реінкарнації преподобного Агапіта Печерського відведена якомусь київському лікарю Ігорю Михайловичу Данилову, чия «клініка вертеброревітології» розташувалася в орендованому будинку поруч з Києво-Печерською лаврою. Дуже зручне місце для паразитування сектантів на імені і пам’яті святого Агапіта Печерського (згідно з житієм Святий відомий як цілитель).

Є реальні підстави вважати дану організацію продовженням проекту «Біле братство»; а багато аспектів вчення, на яке вони спираються, методи пропаганди і реалізація основних завдань дають підстави вважати, що у цих двох задумів один і той же режисер, а також одні й ті ж цілі – одурманення населення нашої держави і руйнування основ української духовності.

Історія організації «АллатРа» починалася досить прозаїчно – дійсно з прози, вірніше, з першої книги «письменниці Анастасії Нових». Перші сім книг оповідають про лікаря-вертебролога, керівника секції східного єдиноборства, інтелектуала і філософа Сенсея, який нібито зцілив її від раку головного мозку. У наступних книгах вже з’являються передбачення та пророцтва, нова інтерпретація багатьох історичних подій, духовні практики, медитації та своя, «споконвічна фізика АллатРа», наповнена масою навколо-наукових теорій і термінів, що створюють помилкове враження про «енциклопедичні» знання автора. Втім, судячи з усього, у адептів цього руху, який виступає за «моральне самовдосконалення людства, чесність, творення і доброту», своя не тільки фізика, а й історія, і географія з математикою.

У доктрині секти ведеться про те, що Христос, поряд з Буддою і Мухамедом, всього лише один з Бодхісатв; що Люцифер є благодійником людства, тому що дав йому пізнання добра і зла. Вчення включає елементи близькосхідної міфології, зороастризму, гностицизму, теософії, Агні-йоги. Вчення має дуалістичний характер. Бог-Абсолют АллатРа має божественний жіночий початок Аллат і чоловічий батьківський Ра. Згідно цього вчення, матеріальні тіла мають диявольське походження. В людях присутній духовний початок, у більшості він спить, а домінує тваринний розум. У духовному початку всі люди єдині. Саме матеріальний розум роз’єднує людство на народи, держави і релігії.

Дати богословську оцінку всій цій окультної «каші» в невеликій статті не представляється можливим. Варто лише відзначити, що навіть деякі з перерахованих вище пунктів, взяті окремо, – повне заперечення всіх християнських догматів. Тобто вважати це одним з напрямків християнства категорично не можна.

Візитною карткою руху «АллатРа» є окультний знак, який був в давнину атрибутом жіночих богинь – порожнє коло, а під ним півмісяць з піднятими вгору ріжками. Якісь «геліари» стверджують, що назва «АллатРа» символізує Творця Ра і його творчу силу Аллат – божественний жіночий початок. При цьому коло позначає душу, а півмісяць – духовно вільної людини. Цьому знаку вони приписують магічний вплив на тих, хто його використовує. Вважається, що він» впливає на енергетичну конструкцію людини «як додаткову духовну силу». В організації за кожним закріплені ментори, які контролюють, чи достатньо добре людина медитує, бо ці медитації начебто мають врятувати світ.

Отже, в арсеналі секти – не тільки дорога книга пізнання істини, а й цілий ряд особистісних тренінгів та майстер-класів, починаючи від особистісного зростання і виховання дітей і закінчуючи медитаціями і читанням стародавніх знаків.

Проаналізувавши все це, можна з упевненістю сказати, що ми маємо сьогодні в Україні новий вид релігійного деструктивного руху окультної спрямованості. Фахівці виділяють чотири основні ознаки, за якими рух або організацію можна віднести до розряду деструктивних: наявність лідера, організація, метод і «езотеричний розрив». У випадку з рухом «АллатРа» книжково-інтернетівський лідер Сенсей вже виходить потихеньку з підпілля. Втім, не виключено, що доктор Данилов – всього лише прикриття, і нам з часом представлять нову, а можливо й стару Марію Деві Христос.

Як правило, адепт учення це такий середній обиватель, забобонний, що тягнеться до містики, хоч релігійно неграмотний, але з уже окультним свідомістю, сформованим популярними сьогодні таємними знаннями, запереченням традиційної доказової науки. При цьому сектанти обробляють людей різного віросповідання. Для залучення уваги використовуються і православні цитати, і бесіди з імамом, і медитації, розраховане на людей, які не мають чітких знань про свою власну віру.

Популярна мережа «Аллатра», як ми вже вище згадували, придумала нового бога в образі Путіна і активно пропагувала «руський мир» ще до початку війни на Донбасі. Яблочкіна, як і лідер секти, родом з Макіївки; а це у даному контексті не дивує. Останній називає себе професором та академіком. Водночас в Українському центрі аналітики та безпеки цю інформацію не підтверджують.

Гуру цієї секти розповідають, що світом правлять «архонти», які нав’язують людству життя тваринним початком. Як вчать духовні лідери секти, саме архонти створили історію, встановили існуючий світовий лад, керують народами, впровадили релігії, поширюють хвороби. А зараз архонти готують третю світову війну. ООН та Ліга Націй відповідають інтересам архонтів, а НАТО – їхній «хлист» (батіг); осередком цих архонтів є США. А члени «Аллатри» вірять, що неодмінно відбудеться об’єднання слов’ян, а після нього – об’єднання світу. Видатну роль в цьому гратиме Росія та «Номо»–Володимир Путін.

Геополітичні інтереси та «завдання РФ, конкретні дії, які Росія робить в як вона вважає “священній війні” проти колективного Заходу, і ідеологія Російської Федерації – все це абсолютно відповідає тезам, проповідям і антиукраїнській пропаганді, якою займається Аллатра», – пояснила експерт Тетяна Заровна. Більш того, багато хто з керівників регіональних осередків секти є колишніми активістами Антимайдану та інших проросійських структур. Тоді як в Росії стверджують, мовляв, за сектою стоїть Україна, щоб дестабілізувати ситуацію в РФ, хоча керівники місцевих відділень секти в Росії вболівають за діючу політику Кремля. Наприклад, керівник відділення «Аллатра» у Санкт-Петербурзі є одночасно адміністратором громадської сторінки Путіна в соціальних мережах.

До цього варто додати, що «русский мир»  саме «Аллатрой» активно пропагувався до 2013 року. Після революції говорити про це секта стала обережніше.

Рух «АллатРа» викликає суперечки. З одного боку, він говорить про високі принципи, з іншого боку, багато хто з його учасників налаштовані на Росію та цілком позитивно сприймають Володимира Путіна.

А між тим асоціація, яка вірить в інопланетян та єврейську змову, поклоняється російському диктатору наче богу, все ще набирає нових членів. Люди, які не вступають у секту, вважаються її адептами нерозумними або відвертими ідіотами. У ній немає місця критичному мисленню. Також не бракує просування екстремістів, неонацистів та анти-ваксерів, а також відсутності прозорості у фінансовій сфері. Але її структура та фінанси непрозорі.

У 2017 році Українська Православна Церква Київського патріархату застерегла від «деструктивної діяльності АллатРа», назвавши її «окультною пара-релігійною організацією». Через три роки Челябінська єпархія Церкви в західно-центральній Росії заявила, що стурбована тим, що вона вважає «психокультом».

У лютому 2021 року Український центр аналізу та безпеки запропонував заборонити «АллатРа» як улюблений проект Кремля, який просуває наративи Росії.У Раді відправили звернення в СБУ, РНБО та Мін’юсту щодо діяльності в Україні проросійської секти «АллатРа», яка вже неодноразово потрапляла в поле зору правоохоронців.

Ця секта намагається діяти як всеохоплююча група, лестить християнам, буддистам та мусульманам, усіляким теоретикам змови (у них є все: НЛО, рептилії, судний день, Q-anon, неоязичництво, нью-ейдж, що завгодно …) –зібрати всіх цих божевільних, а потім сказати їм, що Путін –найкрутіший рятівник світу, а слов’яни – вища раса. Найменше, що заспокоює, це те, що це занадто багато мішанини, щоб насправді звучати так, ніби це має сенс, тож треба бути справді дурним, щоб повірити всьому цьому лайну. Але світ повний ідіотів, які повірять у це.

Нагадаємо, що у книжках, які читають члени секти, йдеться про те, що світом начебто керує таємний світовий уряд – архонти, які є «світовим злом». Не варто сприймати «цю організацію як безневинних клоунів. Судячи з коштів, якими оперує АллатРа, та їхньої медійної присутності – це все дуже серйозно», – наголосила депутатка Інна Совсун. Вона також повідомила про чимало плакатів та білбордів у містах України з написом «Благотворче суспільство». Є ще канали, масові тиражі книжок та різного роду «семінари».

Наразі немає публічних даних про те, хто фінансує такий величезний масив медіа. Однак депутатка зазначила, що можна проаналізувати, кому це вигідно, та які ідеї просуває «АллатРа». Тут політкоректний натяк на країну-агресорку. Члени секти влаштовували телемости з Рociєю, запрошували поговорити пyтiнicтів та депутатів від «Єдиної Росії».

Катування та вбивства у Бучі члени «АллатРи» на своїх заходах коментують як «ми вбиваємо один одного» та «ми розділені, бо нас поділили на держави, на національності на раси, на соціальні, релігійні, політичні угруповання. Нас штучно поділяють і при цьому промивають нам мізки».

Вочевидь, саме через попередні розслідування журналістів стало відоме про зв’язок «АллатРи» з російською пропагандою тепер вона працює під егідою «благотворчого суспільства». Щоб менше привертати увагу. Але ідеї, які АллатРа просуває, – не змінилися», – наголосила Совсун.

ВерстянюкІван Верстянюк, оглядач Newssky з питань релігії


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: