Зонд NASA «торкнувся» Сонця та відібрав зразки магнітних полів

29.12.2021 0 By NS.Writer

Американський космічний апарат Parker Solar Probe уперше практично торкнувся Сонця, а точніше пройшов через корону — один з шарів атмосфери Сонця, пише babel.ua.

Про це повідомляє обсерваторія Національного управління з аеронавтики і дослідження космічного простору (NASA).

Parker пролетів через верхні шари атмосфери Сонця, де температура може сягати 500 тисяч кельвінів (близько 500 тисяч градусів за Цельсієм) і взяв звідти зразки частинок і магнітних полів.

Зазначимо, що у Сонця немає твердої поверхні, але воно має перегріту атмосферу (корону) з матеріалу, який повʼязаний із зорею силою тяжіння та магнітними силами. Наразі сонячний зонд NASA Parker перебуває саме у цій короні.

У NASA зазначають, що ця подія стане великим стрибком у сонячній науці.

«Точно так само, як посадка на Місяць дозволила вченим зрозуміти, як він сформувався, дотик до речовини, з якої складається Сонце, допоможе науковцям розкрити важливу інформацію про нашу найближчу зірку та її вплив на Сонячну систему», — пояснили в агентстві.

Зонд Parker Solar Probe запустили у 2018 році, у жовтні минулого року він зміг наблизитись до Сонця настільки, що побив усі попередні рекорди. Загальна вартість такої станції становить $1,5 мільярда, вона захищена оболонкою з вуглепластика, що дозволяє витримувати високу температуру.

NASA розраховує, що ця місія дозволить зробити фундаментальний внесок у розуміння причин нагрівання сонячної корони і виникнення сонячного вітру

Потік іонізованих частинок, що витікає із сонячної корони.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: