Знайдено документи про проголошення Української держави в 1941 році

08.07.2021 0 By NS.Writer

На Буковині знайшли документи Організації Українських Націоналістів (ОУН) про проголошення Української держави в 1941 році.

Як пише mil.in.ua, про це повідомляє пресслужба Чернівецької ОДА.

80 років тому проголошення викликало широкий резонанс і отримало підтримку українського населення краю.

Під проводом ОУН у низці населених пунктів регіону організували масові збори, створили українські владні структури, поліцію, загони самооборони. З громадських споруд зняли радянські прапори та підняли національні синьо-жовті стяги.

«Сенсаційна історична знахідка. Унікальні документи, які знайшли у Державному архіві Чернівецької області, свідчать, що 30 червня 1941 року один із керівників крайового проводу ОУН Мирослав Кіндзірський на Буковині проголосив Українську державу. Буковина 80 років тому боролася за власну державність, а синьо-жовті прапори майоріли у багатьох селах області», — йдеться у повідомленні.

Проголошення викликало широкий резонанс і отримало підтримку українського населення краю.

Голова Чернівецької ОДА Сергій Осачук закликав голів громад, зокрема і міста Чернівців, ушанувати і увіковічити таку визначну подію Української державності у назвах вулиць.

— Маємо сенсаційну знахідку керівника Державного архіву Чернівецької області Миколи Рубанця — документи, що засвідчують — 30 червня 1941 року і у нас, у Чернівецькій області, українці устами Мирослава Кіндзірського проголосили українську державу. Ця наукова сенсація має велике значення для нашої з вами історії, це були ті цеглини, на яких трималися український державницький дух і воля в роки воєнного протиборства та віри у відродження України аж до 1991 року, — звернувся сьогодні під час засідання Обласної ради до депутатів Сергій Осачук.

Із унікальними матеріалами можна ознайомитися на виставці у приміщенні Чернівецької ОДА (хол, 4 поверх) або онлайн за посиланням.
Нагадаємо, що 30 червня 1941 року під час зборів представників української інтелігенції, української церкви, провідних діячів Організації Українських Націоналістів (ОУН) під проводом Степана Бандери був проголошений Акт відновлення Української Держави.

Примірник Акту відновлення Української Держави

5 липня 1941 гестапівці заарештували С. Бандеру, Я. Стецька, а також близько 300 членів ОУН, з яких 15 було розстріляно.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: