Зі США в Україну до кінця місяця відправлять два катери Island

13.05.2021 0 By NS.Writer

Два патрульних катери «Суми» та «Фастів» типу Island відправлять зі США в Україну до кінця цього місяця.

Патрульний катер «Старобільськ» типу Island Фото: Посольство США у Києві

Про це повідомив в.о. помічника держсекретаря США у справах Європи та Євразії Філіп Рікер, пише mil.in.ua з посиланням на Укрінформ.

Рікер зауважив, що під час візиту минулого тижня до Києва держсекретар Блінкен пообіцяв продовжувати двосторонню взаємодію США й України щодо посилення українських ВМС у Чорному морі.

У цьому зв’язку він нагадав, що наприкінці нинішнього місяця США відправлять в Україну два катери типу Island — на додаток до двох, які Україна вже отримала в 2019 році.

«Ми продовжимо працювати з Україною у двосторонньому форматі, щоб зміцнити військово-морський потенціал у Чорному морі. І ми з нетерпінням чекаємо можливості передати Україні два патрульних катери класу Island, наскільки я розумію, пізніше цього місяця. На додаток до двох, які ми надали в листопаді 2019…», — заявив Рікер.

Наприкінці березня у США завершилась підготовка екіпажів двох патрульних катерів «Суми» та «Фастів» типу Island.

26 березня, у місті Балтимор, США відбулися урочистості з приводу закінчення 10-ти тижневого курсу допідготовки українських військових моряків щодо експлуатації патрульних катерів типу Island.

Командувач ВМС ЗС України контр-адмірал Олексій Неїжпапа привітав успішне закінчення курсу допідготовки та зазначив, що пишається високою мотивацією українських військових моряків, проявленою під час підготовки.

«З 2014 року за сприяння американських партнерів проведено більше двохсот спільних заходів підготовки наших Військово-Морських Сил, системно здійснюється якісна консультативна і освітня допомога, підготовка екіпажів, курсантів, морської піхоти», — наголосив командувач українських ВМС контр-адмірал Олексій Неїжпапа.

Допідготовка екіпажів проводились саме на тих катерах типу «Айленд», які невдовзі відправляться до України та разом з отриманими у 2019 році стануть на захист суверенітету та територіальної цілісності України з морського напрямку.

Це вже друга партія катерів, які США передадуть Україні в рамках допомоги у сфері безпеки та оборони.

До США для проведення 10-тижневого курсу підготовки майбутні екіпажі катерів Island прибули у січні 2021 року.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: