Жінка зі снів у романі Володимира Даниленка «Маски Діани Стогодюк». Ексклюзив

20.10.2021 0 By NS.Writer

У романі Володимира Даниленка «Маски Діани Стогодюк» нарцисизм подається як соціокультурний феномен інформаційної цивілізації. Масова культура, глянц модних тусівок, пластична хірургія, культ речей, здорового способу життя, тренажерні зали, косметичні салони, реклама та егоцентризм соціальних мереж створюють ідеальне середовище для нарцисизму, уособленням якого є головна героїня роману Діана Стогодюк. Ця сорокалітня жінка живе у своєму вигаданому світі, роздутому й тендітному, наче мильна бульбашка.

Володимир Даниленко. Маски Діани Стогодюк. К.: ВЦ «Академія», 2021. 256 с.

Знайомство з нею відбувається на початку роману на виставці моди напередодні епідемії коронавірусу. Вже побіжний погляд на Діану дозволяє помітити егоцентризм жінки, яка робить безконечні селфі на тлі модної тусівки, щоби виставити ці фотографії на свою фейсбучну сторінку «Усвідомлені сновидіння», яку переглядає один-два відвідувачі.

Діана Стогодюк має нарцисичний розлад особистості. Для людей з таким діагнозом характерні уявлення про себе як про грандіозну особистість, потреба в постійному самоствердженні, у компліментах та оплесках на свою адресу. Такі люди вкрай егоїстичні, жорстокі і здатні до відвертих маніпуляцій. Нарцис боїться прив’язатися до людини, тому не може любити. Серед різновидів нарцисичного розладу Діана належить до церебральних (інтелектуальних) нарцисів, які завжди намагаються демонструвати свої таланти і розумові здібності. Щоб підживити своє хворе еґо, вони стараються все обставити таким чином, щоб інші люди з їхнього оточення здавалися недалекими й малокультурними.

Нарцисична патологія розвивається вже в дитячому віці від виховання або передається генетично як вроджена психологічна вада. У дитинстві батьки бачать у своєму нарцисові майбутнього генія і нав’язують йому штучне Я, з яким нарцис живе все життя. Похвалами батьки заохочують кожен його успіх, тому коли нарцис стає дорослим, то перетворює своє життя на театр, а себе — на актора, вимагаючи від свого оточення захоплених оплесків і вигуків: «Браво!»

У нарциса більше, ніж в інших людей, загострене відчуття того, що потребує людина, і це допомагає йому дуже точно намацувати в майбутній жертві вразливі місця. Так вірус визначає слабке місце, щоб проникнути в здоровий організм. І Діана Стогодюк легко входить у довіру й зачаровує своїх жертв. Для чоловіків Стогодюк — чарівниця, яка обіцяє реалізувати їхні мрії. Для Сергія Чекаля вона стає дівчинкою Незабудкою з його дитячих мрій; для Олександра Бреґуса — донькою, що потребує його захисту; для Ірен Давимухи — смиренною, порядною християнкою; для Артема Бобошка — жінкою з вищого світу; для керівника пресцентру профспілок Юрія Роботюка — ідеальною підлеглою, яка задовольняє його начальницькі амбіції; а для політика Едуарда Горянського — жінкою, яка допоможе йому стати лідером громадського руху.

Вражені нею, чоловіки стають залежними від Діани, бо кожного вона тримає на своєму гачку. Але насправді її чари — велика мильна бульбашка, яку вона сама роздула, що одного разу лопнула, проколота колишньою коханкою Едуарда Горянського Лесею Рудяк. І тоді перед чоловіками постала самотня, нещасна, вразлива, закомплексована жінка, яка не має навіть свого власного дому, бо її дім — її фантазії про свою унікальність.

Паралельною реальністю в романі постають сни. В одному зі снів Сергія Чекаля за Діаною Стогодюк ідуть зачаровані чоловіки в натовпі з представниками демонічного світу. Її зустрічає голий володар демонів, обліплений мухами, і Діана під руку з ним в оточенні дивного почету зникають на Подолі у пориві річкового вітру. Для кожного з чоловіків Діана була жінкою, яку він вигадав на свою голову. Жінкою, яка точно знала мрії цих чоловіків і постала перед ними в тих масках, які вони уявили в своїх снах, бо свого обличчя насправді вона не мала.

ВишинськийВолодимир Сердюк
для Newssky


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: