Завершено проєкт із відновлення українських місць пам’яті завершився у Чехії

20.12.2020 0 By NS.Writer

Наймасштабніший проєкт із відновлення українських місць пам’яті на території Чехії завершено.

Про це в фейсбуці повідомив посол України в Чеській Республіці Євген Перебийніс, інформує Цензор.НЕТ.

«Йдеться про унікальний Меморіал українцям — учасникам Першої світової війни у складі армій різних країн, а також воякам Української Галицької Армії. Всього у Меморіалі було поховано 154 полеглих українців», — зазначив він.

«Будівництво пам’ятника … розпочалося у серпні 1923 року за участі освітньо-організаційного комітету українських біженців у Брно, очолюваного головою місцевої Української академічної громади Антоном Базаром та сотником Левом Кривенеком… Ця організація, маючи чітко визначену мету, змогла відносно швидко зібрати потрібну суму пожертв… Вартість виготовлення і встановлення пам’ятника становила 9 тис. крон. Дату його відкриття було встановлено на 1 листопада 1923 року і приурочено до п’ятої річниці взяття галицькими українцями влади у Львові. На відкриття до Брно приїхали представник Празького комітету західноукраїнської еміграції Іван Мельницький та представник командування частинами Української Галицької Армії, які перебувають в Чехословаччині, Корнило Крушельницький», — процитував дипломат чеського історика Богдана Зілинського.

Слід зазначити, що кілька українських могил в ареалі Меморіалу з’явилося вже в 1930-х роках минулого століття і навіть після Другої світової війни.

Точної інформації про автора головного пам’ятника цього меморіалу не вдалося знайти, але є підстави вважати, що створив його відомий скульптор Михайло Бринський.

За словами українського дипломата, вперше він відвідав цей меморіал на початку 2019 року і «був вражений його величчю і емоційністю і, одночасно … жахливим станом».

Перебийніс підкреслює, що відновлювати пам’ятник допомогла влада міста.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: