Запропонувано модель відбудови України: країни-партнери можуть взяти шефство над містом чи галуззю

24.05.2022 0 By NS.Writer

Президент Володимир Зеленський запропонував міжнародній спільноті нову модель відбудови України, яка передбачає шефство над тим чи іншим регіоном України, містом, громадою або галуззю. Про це він сказав у зверненні на Всесвітньому економічному форумі (ВЕФ) у Давосі, пише forbes.ua.

– Зеленський запросив країни світу взяти участь у відбудові України. За його словами, потрібно відбудувати цілі міста й галузі. «Обсяг робіт — колосальний, більше, ніж пів трильйона (доларів) збитків, десятки тисяч обʼєктів зруйновано», — наголосив президент.

– «І ми пропонуємо нову модель відбудови, коли у кожної країни-партнера, міста-партнера або компанії-партнера буде можливість історично взяти шефство над тим чи іншим регіоном України, містом, громадою або галуззю», — сказав Зеленський.

– Завдяки такій моделі післявоєнне відновлення може стати швидким та ефективним, вважає президент України. Така модель відбудови стане «наступною можливістю для Європи після Другої світової війни для економічного стрибка».

– Зеленський сподівається, що до конференції у Швейцарії в липні всі держави сформують свої пакети пропозицій.

На початку травня Зеленський оголосив про запуск глобального проєкту United24. Його мета — обʼєднати людей з усього світу для підтримки України. Перша складова United24 — однойменна платформа для збору коштів на підтримку України. Таким чином, планується збільшити обсяги пожертв та забезпечити ефективність і прозорість їх розподілу.

Загальні втрати економіки України через війну, за спільними оцінками Мінекономіки та KSE, враховуючи як прямі втрати, розраховані в цьому проєкті, так і непрямі (зниження ВВП, припинення інвестицій, відтік робочої сили, додаткові витрати на оборону та соціальну підтримку тощо), коливаються від $564 млрд до $600 млрд.

Третій тиждень поспіль продовжують зростати збитки від пошкоджених та зруйнованих житлових будинків унаслідок бойових дій. За останніми оцінками, сума збитків через руйнування житлового фонду зросла майже на $3 млрд. На 19 травня через війну зруйновано чи пошкоджено 38,6 млн кв. м житла загалом на $33,9 млрд.

Читайте також на Newssky «Допомога з Італії – визнання з України» та дивіться на YouTube-каналі «Нудний Пенс» «Капітуляція Росії пройде не в Києві».


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: