Загибель даних: 5 кроків з Давосу до цифрової антиутопії

01.02.2018 0 By Chilli.Pepper

Розумні роботи і всезнаючі онлайн-мережі загрожують затягти людство до “тоталітарного” жаху контролю розуму, масового безробіття і дітей, підключених до смартфонів, висували попередження експерти на саміті в Давосі.

Інтернет-магазини і соціальні мережі збирають так багато даних про нас, що вони можуть спостерігати за нами, контролювати нас і повністю трансформувати нас, – сказав Юваль Ноа Харари, ізраїльський автор бестселерів про технології та антропологію.

 

“Це будуть вирішувати люди, що володіють даними, які контролюють не тільки майбутнє людства, а й майбутнє самого життя”, – сказав він в Давосі.

 

“Якщо демократія не зможе пристосуватися до таких нових умов, тоді люди стануть жити під владою цифрової диктатури”.

 

Як припускають різні лідери, ділові люди і мислителі на зборах Всесвітнього економічного форуму в цьому році, ось п’ять етапів, за допомогою яких цифрові технології будуть підпорядковувати і дегуманізувати нашу расу, якщо ми не будемо обережні:

 

Роботи займуть наші робочі місця

Перша фаза революції даних вже йде. Роботи займають наші робочі місця.

Поки ми дивимося в наші смартфони, як цифрові зомбі, автобуси починають їздити самі, а машини дзвонять в нашу бакалію через касовий апарат.

За оцінками WEF, до 2026 року нові технології можуть вплинути на 1,4 мільйона робочих місць в Сполучених Штатах.

“Цього разу мова йде не тільки про робітників синіх чи білих комірців”, – сказав Ален Румільхак, глава кадрової служби США у Франції.

“Ми переживаємо революцію в навичках”, як ручних, так і адміністративних завдань, які, ймовірно, будуть виконуватися роботами, сказав він.

Виробники автомобілів швидко розвивають автомобілі без водія. На цьому тижні інтернет-гігант Amazon відкрив недорогий супермаркет площею 170 квадратних метрів з камерами і штучним інтелектом, який сканує об’єкти віддалено.

Залежність

Карл Маркс назвав релігію “опіумом народу”, але тепер його захоплює ще один потужний наркотик.

Інтернет-компанії знають, як ми любимо гортати наші смартфони і роблять все можливе, щоб утримувати нас у цьому стані, попередили світове співтовариство кілька відомих делегатів у Давосі.

“Вони свідомо розробляють залежність від послуг, які надають”, – сказав Сорос. “Це може бути дуже шкідливо, особливо для підлітків”.

Марк Бениофф, виконавчий директор великої американської хмарної програмної фірми Salesforce, сказав, що між веб-додатками і сигаретами “багато паралелей”.

“Дизайнери продуктів намагаються зробити інтерфейси більш захоплюючими, ніж будь-коли”, – сказав він для AFP в Давосі.

“Це потрібно обговорити і оцінити”, – сказав він. “Технологія повинна бути нормалізована, її потрібно регулювати так само, як і в будь-який інший галузі”.

Контроль розуму

Лицо, Женщина, Девушки, Образ Жизни, Досуг, Меры, Фильм

Після того, як додатки зробили нас фізично залежними, експерти побоюються, що вони почнуть працювати над нашим розумом, інтегруючись в наші мозкові хвилі і фізичні функції.

“Ми досягли точки, коли можемо зламати не тільки комп’ютери, але і людей й інші організми … Досягнення в галузі інформатики, машинного навчання та штучного інтелекту дають нам обчислювальну потужність”, – сказав Харарі.

“Активність мозку, артеріальний тиск можна відстежувати за допомогою алгоритму, який може апелювати до ваших сексуальних приоритетів. Алгоритми можуть прогнозувати бажання, маніпулювати емоціями, приймати рішення від вашого імені”.

Диктатори даних

Слова, Wordle, Облако, Облако Слов, Wordcloud

Четвертий етап буде політичним переворотом, нехай і тихим, цифровим.

Всесвітній економічний форум називає епоху цифрових даних “четвертою промисловою революцією”. Але яким буде новий режим?

Мільярдний інвестор Джордж Сорос заявив, що соціальні медіа-компанії, такі як Facebook і Google, ризикують собою, співпрацюючи з владою в Росії і Китаю і створюючи “мережу тоталітарного контролю”.

У відвертій промові на саміті він попередив про “союз між авторитарними державами і великими, з тими набольшими даними ІТ-монополіями”.

Світові лідери в Давосі підтримали попередження про дані і владу.

“Небезпека полягає у тому, що ми занадто повільні і світ руйнує нас, поки ми все ще питаємо, хто дійсно володіє нашими даними”, – сказала в своєму виступі канцлер Німеччини Ангела Меркель.

Дегуманізація

У відповідь на технічний переворот група компаній в Давосі запустила Skillset, платформу, яка допомагає працівникам оцінювати їх робочих навички і набути нових.

Але поки компанії прагнули зберегти свої людські ресурси, інші сумнівалися у самому майбутньому “H” в “HR”.

Як тільки технологія отримає наші дані, наші політичні права, наші робочі місця і нашу вільну волю, вона прийде за нашими душами.

Для Харари, автора серії з двох книг “Homo Sapiens”, технічне зрушення є еволюційним.

“За допомогою злому мікроорганізмів еліти можуть отримати можливість спроектувати майбутнє самого життя”, – сказав він.

“Якщо занадто велика частина даних буде зосереджена у дуже малому колі рук, людство буде розділено не на класи, воно буде розділене на різні види”.

Джерело


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: